Jön a Hindenburg-katasztrófa a tőzsdéken?

Vágólapra másolva!
Egy tőzsdei mutató vészjeleket küldött, a Hindenburg-jóslat hatalmas részvényáresést vetít előre, amely a következő bő egy hónapban kezdődhet. Már ha most bejön a jóslat - eddig a nagy tőzsdei zuhanásokat előre jelezte a mutató, de négyből csak egy riasztás bizonyult helytállónak.
Vágólapra másolva!

Hatalmas zuhanás előtt állnak a részvények – aki hisz a világ pénzpiacain csak Hindenburg-jóslatként elhíresült elméletben, az azt vallja, közel van egy óriási katasztrófa a tőzsdéken. (A Hindenburg-jóslat neve egy hatalmas léghajóbalesetre utal. 76 évvel ezelőtt, 1937-ben a náci Németország büszkesége, a Hindenburg-léghajó a levegőben felrobbant, 36 ember halálát okozva.)

A Hindenburg-jóslat a részvénymozgások technikai elemzéséből táplálkozik, ismerteti a Marketwatch üzleti lap egyik blogja. Négyféle mutatót néznek, ha ezek mindegyike 36 kereskedési napon belül teljesíti a feltételt, akkor 40 napon belül jelentős részvényáresés elé nézünk, szól az elmélet. Az egyik feltétel, hogy a New York-i tőzsdén levő részvények közül az éves csúcson vagy éves mélyponton levők száma érje el a tőzsdén levő részvények legalább 2,2 százalékát. A másik feltétel, hogy az ötven napos (vagy tíz hetes) mozgóátlag emelkedjen. A harmadik, hogy egy másik mutató, az úgynevezett McClellan oszcillátor, amelyet a csökkenő és emelkedő mozgóátlagokból képeznek, csökkenést mutasson. A negyedik feltétel, hogy az egy éves csúcsra emelkedő részvények száma maximum kétszer annyi lehet, mint az éves mélyponton levő részvények száma.

Április 15-én és május 29-én mind a négy feltétel teljesült, és az is, hogy 36 kereskedési nap alatt történt meg mindez.

Utoljára 2007 októberében volt, hogy a Hindenburg-jóslat baljós jeleket küldött a pénzpiaci szereplőknek úgy, hogy be is igazolódott. Az Egyesült Államokban jelentősen estek a részvények, ez volt ez előszele a világra 2008 őszén átterjedt pénzpiaci válságnak.

A Hindenburg-jóslat azonban heves kritikák tárgya is. Bár 2007-ben és 1987-ben jól jelezte előre a részvénypiacok zuhanását, de az esetek háromnegyedében nem következett ez be, pedig a Hindenburg-jóslat feltételei teljesültek. Egy vezető elemző ezért is nyilatkozott elítélően a jóslatról, mert az szerinte példája a legrosszabb fajta technikai elemzésnek – amelyek főként arra valók, hogy a média felkapja őket, hagy hírverést csapjon a mutatóknak.

A Hindenburg-jóslat kitalálója, Jim Miekka viszont azzal védekezik, ő arra készíti fel a piacokat, hogy nagy esés várható, hogy ez ne következzen be, annak megelőzésére, a hatóságok részéről beavatkozásra lesz, lenne szükség. Erre példaként 2010 nyarát hozta fel. Nem egészen három éve, augusztus elejétől a hónap végéig az S&P500 amerikai részvényindex 4 százalékot esett, de a hatóságok beavatkoztak, és a következő 11 hónapban 30 százalékkal emelkedett a részvényindex.

Friss tőzsdei híreket az Investor.hu-n talál!