Vágólapra másolva!
Nagy kilengések mutatkoztak a mai ázsiai kereskedésben. Az élen ebben is a japán börze járt, a Nikkei ugyanis csökkenéssel kezdett, azok után, hogy tegnap délután a jen már bőven a 100-as szint alá erősödött a dollárral szemben, amit most a rossz amerikai makroadat miatt gyengülő dollár okozott. Később azonban egyre inkább megjött a kedve a befektetőknek a vásárláshoz, és a kereskedés végéhez közeledve már több mint 2 százalékos pluszban van az index. A többi ázsiai piacon vegyes a mozgás, a sanghaji börze a kínai növekedési félelmek miatt nagyobb mínuszban tartózkodik, de például Ausztráliában emelkedni tud a tőzsdemutató.Tegnap Amerikában zárásra pluszba váltottak a vezető indexek, a vártnál rosszabb feldolgozóipari adat ellenére. Legtöbben ezt úgy értékelhetik, hogy a Fed a nem túl jó gazdasági kilátások miatt tovább fenntarthatja monetáris stimulusát, ami pedig fűtheti a részvénypiacokat. Talán ez lehetett a nap végére kibontakozó jókedv hátterében.A határidős indexek alapján Európában is emelkedéssel kezdhetik a napot a vezető nyugat-európai indexek. Fontosabb makroadat nem érkezik sem a kontinensről, sem pedig a tengerentúlról, így a vállalati hírek és a befektetői pszichológia mozgathatja ma a piacokat. 
Vágólapra másolva!

Nagy kilengések az ázsiai tőzsdéken

Nagy mozgások vannak ma az ázsiai tőzsdéken, leginkább a japán börzén mutatkozott nagyobb hullámvasút. A kereskedés elején még lefelé vette az irányt a Nikkei, miután hétfő délután újra a 100-as szint alá erősödött a jen a dollárral szemben. Ebben tegnap a gyengülő amerikai fizetőeszköz volt a ludas, ugyanis gyenge lett az ISM feldolgozóipari menedzserindex.

A Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Azonban a nap folyamán a tokiói börzén nagyot fordult a hangulat, amit leginkább a bankszektor utóbbi időben nagyon elpüfölt részvényei után mutatkozó nagyobb vásárlási kedv hajtott. A zárás felé közeledve már 1,5 százalék feletti pluszban áll a Nikkei. A jen is újra elkezdett gyengülni, 99-ről már csaknem újra a 100-as szintig jutott.

A USD/JPY napi árfolyama

Forrás: [origo]

Az utóbbi látott extrém kilengések a japán értékpapír és deviza piacokon, arra késztetheti a jövő héten összeülő Bank of Japan döntéshozóit, hogy megfontolják az eszközvásárlások gyakoriságának emelését. Legalábbis a BK Asset Management vezető elemzője szerint, írja a MarketWatch.

A japán miniszterelnök a Reuters szerint szeretné, ha az állami nyugdíjalap - ami 2 ezer milliárd dollár nagyságú portfoliót kezel - a részvénybefektetések súlyát megnövelné. A múlt héten már jelentek meg erről sajtóhírek, de úgy fest, komolyan gondolják a portfólió átsúlyozását.

Forrás: [origo]

A Shanghai Composite viszont éppen ellenkező utat jár be, ugyanis a kínai index viszonylag erősebben kezdett, mostanra azonban már 1 százalék feletti csökkenésben jár. Úgy tűnik most dolgozza fel a befektetők többsége, a tegnapi vártnál gyengébb HSBC által publikált beszerzési menedzserindex értéket, ami gyengébb gazdasági növekedést indukálhat.

Hongkongban és Szöulban nincs határozott irány a piacokon, habár eddig mindkét tőzsdén inkább az eladók domináltak, bár mostanra tegnapi záróértékük környékén állnak a mutatók. Ellenben az ausztrál börze emelkedni tud, azok után, hogy a jegybank a vártnak megfelelően nem változtatott az alapkamat nagyságán, 2,75 százalékon hagyta az irányadó rátát. Emellett pedig lehetséges további vágásokat is belengetett a központi bank, ha azt a gazdasági környezet indokolná.

Zárásra belehúztak Amerikában

A nyitás utáni gyengeséget sikerült ledolgozni az amerikai piacoknak, a Dow Jones 0,9 százalékos pluszra volt képes, míg az S&P 500 0,57 százalékot tudott magából kicsikarni. A Nasdaq azonban lemaradó volt a 0,26 százalékos pluszával.

Forrás: [origo]

Kezdetben leginkább azért gyengélkedtek az indexek, mert a vártnál rosszabb lett a májusi ISM feldolgozóipari beszerzési menedzserindex az USA-ban. Az elemzők által előrejelzett 51 pont helyett 49 pontra süllyedt a mutató, ami már zsugorodást jelez. A negatív hír után azért változhatott a hangulat, mivel többen arra számítanak, hogy a gyenge makrogazdasági adatok miatt a Fed nem nyúl majd az eszközvásárláshoz. Dennis Lockhart, az atlantai Fed elnöke egy tegnapi beszédében máris a stimulusok támogatásáról beszélt.

Mind a tíz S&P 500 szektor emelkedésre volt képes hétfőn. A legjobban az alapvető fogyasztási javak és az energia szektor képviselői teljesítetek. A pénzügyi cégek és a közmű vállalatokat kevésbé kedvelték.

Forrás: [origo]

Négy év után tér vissza az S&P 500 indexbe a General Motors részvénye, miután a Warren Buffett által fémjelzett Berkshire Hathaway bekebelezi a Heinz-et. Június 6-a után kerül be a benchmarkba az autógyártó. A részvény a tegnapi 1,5 százalékos emelkedést követően még 3,2 százalékos pluszt tudott összehozni a hírre piaczárás után.

A meghatározó autógyártók május során egytől egyig növelni tudták amerikai eladásaik számát. Negatív meglepetést leginkább a General Motors, a Toyota és a Honda okozta, nekik nem sikerült az elemzői várakozásokat túlszárnyalni.

12 százalékos mínuszban zárt tegnap a Zynga, miután a Facebook játékok gyártásával is foglalkozó cég elbocsátja a munkaerő ötödét. A társaság 520 munkahelyet szüntet meg az USA-ban. A vállalat ráadásul csökkentette a második negyedéves várható megrendelésekre vonatkozó prognózisát, a 180-190 millió dolláros sáv aljához lesz majd közelebb a tényleges szám.