Ezek a legmenőbb szektorok Amerikában

Vágólapra másolva!
Kiváló formát mutatnak az amerikai vállalatok teljesítményét lekövető szektor ETF-ek az elmúlt hónapokban, többen is új történelmi csúcsokat döntöttek. Az indikátorokra viszont érdemes lehet figyelni, számos esetben már negatív jelzéseket mutatnak.
Vágólapra másolva!

XBI ETF (NYSE Arca) - BIOTECH SECTOR SPDR FUND: Folyamatosan dönt új csúcsokat

Már hónapok óta töretlen trendben halad felfelé a biotechnológiai cégek mozgását lekövető XBI ETF, sőt, új történelmi csúcsokat is képes elérni. Az árfolyam egyelőre a 161,8 százalékos Fibonacci szintnél jár, ami 112,3 dollárnál található. Ha sikerülne ezt a szintet megugrani, akkor 176,4-nél lehet a következő ellenállás, 115,1 dolláros árfolyam mellett. Az emelkedő trendben mozgó RSI és MACD indikátorok optimizmusra adhatnak okot.

Az utóbbi nap teljesítménye azonban már kevésbé néz ki jól, az árfolyam lényegében a 150 százalékos Fibonacci szintre esett vissza. A szint letörése kedvezőtlen lenne, akár a 104,5 dollárnál lévő 50 napos mozgóátlag, valamint a nem sokkal az alatt húzódó emelkedő trendvonal segítségére is szükség lehet. Némi aggodalomra adhat okot az MACD összeszűkülése.

Az XBI ETF árfolyama (NYSE Arca)

Forrás: [origo]

XRT ETF (NYSE Arca) - RETAIL SECTOR SPDR FUND: Történelmi csúcson

Még december végén kezdett nagy menetelésbe a kiskereskedelmi cégek árfolyamának mozgását lekövető XRT ETF, mely jelenleg már a 77,6 dolláros szinten jár. A papírok egyelőre a 138,2-es Fibonaccit támadják, melynek áttörése esetén még a 161,8-as Fibo is elérhet, 83,3 dollárnál.

Az indikátorok nem festenek túl jól, az RSI lefordult a túlvett zónából, míg az MACD eladási jelzést adott. Bár a 123,6-os Fibonacci egyelőre jó támasznak bizonyul, ha letörné a papír a fontos szintet, akkor a korábbi lokális csúcsot jelentő 73 dolláros szintre is visszaeshetne, akkor nem csak az emelkedő trend, hanem az 50 napos mozgóátlag is megfoghatja a nagyobb visszacsúszástól.

Az XRT ETF árfolyama (NYSE Arca)

Forrás: [origo]

XLV ETF (NYSE Arca) - HEALTH CARE SELECT SECTOR SPDR FUND: Fontos szintet tesztel vissza

Január eleje óta folyamatosan emelkedő trendben mozog az XLV ETF, mely az egészségügyi cégek mozgását lekövető ETF. Az instrumentumon kifogott az 50 dolláros szint, de az emelkedő trendvonal, az 50 napos mozgóátlag, valamint a 76,4 százalékos Fibonacci megfoghatja a papírt. Ha fel tud innen szökkenni, akkor az 50 dolláros szint áttörése után 53 dollárig is elszáguldhat, melyet a 138,2 százalékos Fibonacci jelöl ki.

Nem festenek jól az indikátorok, az MACD eladási szignált jelez, míg az RSI csökkenő trendben kezdett mozogni. Ha az 50 napos mozgóátlag, az emelkedő trendvonal és a 76,4 százalékos Fibonacci szint is törik, akkor 46 dollárnál a 61,8 százalékos Fibonacci funkcionálhat támaszként. Utóbbi roppanása esetén nagyobb tér nyílhat meg lefelé a papír előtt.

Az XLV ETF árfolyama (NYSE Arca)

Forrás: [origo]

A Fibonacci-számok a tőzsdén

Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)

Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.

A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8 százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strength Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.