Venni kell-e az európai bankok részvényeit?

Vágólapra másolva!
Az európai bankok értékeltsége a nyolcvanas évek eleje óta nem látott mélységekben vannak, ami alapján igen vonzónak tűnnek a BNP Paribas részvénystratégája szerint. Habár nem minden bank lehet jó célpont, hiszen például Olaszországban, vagy Spanyolországban továbbra is komoly teher a rossz hitelek magas aránya. Azonban azok a hitelintézetek, akik már magasabb céltartalék előtti profittal rendelkeznek jó befektetések is lehetnek, mint például a brit bankok. A magas munkanélküliség és a lassú gazdaság viszont továbbra is magas kockázatot jelentenek.
Vágólapra másolva!

Az európai bankok igencsak megszenvedték az uniós periféria országok adósságválságát is, habár már a 2008-as pénzügyi krízist követően is hatalmasat esett az árfolyamuk. Most érkezhetett el az az idő amikor már megérheti vásárolni a pénzintézetek papírjaiból, legalábbis a BNP Paribas stratégája, Daniel Hemmant szerint. Az európai bankok 0,8-es P/BV rátával forognak jelenleg, amire legutóbb a nyolcvanas években volt példa. Habár a bankpapírok nagyot emelkedtek 2012 közepe óta, még mindig messze vannak például a 2010-es szintjeiktől.

Az EURO STOXX 600 bankszektor index értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Habár még továbbra is komoly kockázatokkal néznek szembe a cégek, azok a hitelintézetek, amelyek viszonylag magas céltartalék-képzés előtti profittal rendelkeznek már vonzóak lehetnek. Hiszen van miből leírni a rossz hitelek esetleges veszteségeit, nyilatkozta Hemmant a CNBC-nek. Különösen a brit, és a legnagyobb spanyol bankok lehetnek érdekesek, ugyanis velük kapcsolatban már látszik a konszolidáció eredménye, vélekedett a BNP Paribas elemzője. Ugyanakkor ahol továbbra is kicsi a nyereség és sok a nem-teljesítő hitel, még sokáig keserves évekre lehet számítani. Ilyenek lehetnek a kisebb spanyol, és az olasz bankok.

Hemmant véleménye azért meglepő, mert szerdán az EKB is arra figyelmeztetett, hogy az eurózóna gyatra gazdasági teljesítménye igencsak megnehezíti a hitelesek helyzetét. Csak fokozza a problémákat, hogy pénteken rekordszintre, 12,2 százalékra nőtt munkanélküliségi ráta az eurózónában. Ha pedig az embereknek nincs munkája, kérdés miből tudnák visszafizetni kölcsönüket.

Forrás: [origo]

Mivel pedig az emberek nagy része még törleszteni sem tud, így a lakossági hitelezés beindulására is várni kell még. Ha viszont nincs hitelezés, a gazdaság sem igazán tud bepörögni. Talán az lehetne a megoldás, ha az EKB is az amerikai és a japán jegybanki példát követné és nyomtatna egy kis pénzt, hátha beindulna a gazdaság. Erre azonban továbbra sem mutatkozik sok esély, mivel Németország hajthatatlannak tűnik az infláció kisebb elengedésében.

A Standard Chartered Bank elemzője, Rob Aspin sem annyira derűlátó, mint kollégája. Ő úgy nyilatkozott a CNBC-nek, hogy a relatíve olcsó értékeltség még nem szükségszerűen jelent jó befektetési lehetőséget. A bankoknak még mindig igen jelentős a rossz minőségű eszközállománya, ami óvatosságra ad okot Aspin szerint.