Lepaktáltak az olajnagyhatalmak

Vágólapra másolva!
Évente kétszer összeülnek az olajkitermelő országokat tömörítő OPEC tagok azért, hogy a kitermelési kvótákról tanácskozzanak. A pénteki ülésen nem nyúlnak hozzá a napi 30 millió hordós kitermelési plafonhoz a Bloomberg értesülései szerint, melyet egyébként az elmúlt félévben sem tartottak be az országok.  A 100 dollár körüli Brent árral a legtöbben kiegyeznek. Az ülés érdekessége, hogy néhány ország egyre inkább aggódva figyeli az amerikai palagáz és palaolaj forradalmat. 13:40-kor érkezett meg a hivatalos közlemény, mely szerint nem változtattak az OPEC tagok 30 millió hordós napi kitermelési kvótán.
Vágólapra másolva!

Évente kétszer összeülnek tanácskozni az OPEC országok azért, hogy a világ olajpiacának ellátottságáról egyeztessenek. A napi 90 millió hordó körüli kitermelésének nagyjából 33-35 százalékát adó OPEC országok üléseinek fontos szerepe van a kínálati viszonyok meghatározásában. A jelenlegi napi 30 millió hordós napi kvótát a legtöbb tagország elfogadhatónak tartja a 100 dollár körüli olajszinteken, bár többen is szívesebben látnának 100 dollár fölötti Brent olajárat.

A Bloomberg értesülései szerint az ülésen részt vevő olajminiszterek közül többen is azt nyilatkozták, hogy nem nyúlnak a kitermelési kvótához, bár hivatalos közlemény egyelőre még nem jelent meg. 13:40-kor érkezett meg a közlemény, hogy 30 millió hordón hagyták a napi kitermelési kvótát az OPEC tagok. A mostani ülésen nem döntenek arról sem, hogy ki legyen az OPEC új elnöke, ugyanis a decemberben nyugdíjba vonuló elnököt valakivel pótolni kell. Ez viszont a jövő zenéje lesz és vélhetően a következő ülésnek a legfontosabb tényezője lehet.

Nem mindegy, mennyi az olaj

Az egyes olajkitermelő országok szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy milyen áron mozog a Brent olaj ára, ugyanis az elmúlt évek során - főleg az arab országokban történt lázadások, forradalmak miatt - agresszív jóléti költekezésbe kezdtek az országok a saját, nem demokratikus rezsimük fenntartása miatt. A megnövekvő kiadások miatt fontos, hogy milyen olajár mellett van egyensúlyban a költségvetés. A Deutsche Bank által készített becslése alapján látható, hogy az átlag 80 dollár körül van, de néhány ország számára a mostani 100 dollár körüli szintek már nem elfogadhatók. Az is fontos továbbá, hogy melyik tagnak, milyen a pénzügyi stabilitása, tud-e tolerálni alacsonyabb olajárat.

Forrás: [origo]

Legutóbb, amikor decemberben tanácskoztak az OPEC tagországok, akkor nem nyúltak a kitermelési kvótákhoz, és 30 milliónál hagyták azt. A Brent típusú olaj jelenleg is ezen az árszinten mozog, így érhető, hogy nem feltétlenül akarnak módosítani azon. Az ülést vezető elnök, Abdel Bari Ali Al-Arousi szerint az országok kiemelt figyelemmel követik a világgazdaság alakulását. Az elnök kiemelte a konferencia nyitóbeszédében, hogy az elmúlt hónapok során főként inkább lefelé haladt az olaj ára, mely leginkábba gazdasági bizonytalanságnak, az eurózóna válságának, a magas munkanélküliségi rátának, illetve a megugró inflációtól való félelemnek lehet köszönni.

Forrás: [origo]

Egy szint, amit nem tartanak be

A napi 30 millió hordós kitermelési kvóta azt is érdekes, mivel az elmúlt hónapok során a Bloomberg adatai szerint nagyjából 600 ezer - 1 millió hordóval több "fekete aranyat" hoztak felszínre a tagországok, hiába vezették be a limitet. A Wall Street Journal egyik héten megjelent cikkében egy tanulmányra is hivatkoznak, mely szerint az OPEC tagországok 1982 és 2009 között az esetek 96 százalékában megsértették a saját maguknak felállított limitet.

Az olaj piac ellátottsága szempontjából rendkívül fontos az is, hogy az OPEC országok elméleti tartalékkapacitása napi 5,5 millió hordó fölött van, amihez hozzá lehet nyúlni, ha valami probléma adódna az ellátással. Amennyiben viszont egy Irán elleni katonai akció miatt lezárnák a Hormuzi-szorost, akkor ez a kapacitás nem lenne elég a kiesés fedezésére, hiszen nagyjából napi 17 millió hordónyi olaj megy át hajókon keresztül a tengeri átjárón az amerikai Energy Information Administration (EIA) adatai szerint.

Forrás: [origo]

Többen nem nézik jó szemmel az amerikai palaolaj forradalmat

A héten már több OPEC ország is jelezte, hogy aggódva figyelik az amerikai palaolaj forradalmat. Főleg az afrikai OPEC tagoknak jelent problémát (leginkább Algériának, Angolának és Nigériának) a növekvő amerikai olajkitermelés, mivel ők főként az USA-ba, a mexikói-öbölbeli finomítóknak értékesítették a nyersolajat, mely ráadásul a Wall Street Journal szerint hasonló minőségű az USA-ban található olajhoz képest. Az adatok azt mutatják, hogy évtizedes mélypontra esett vissza ezen országok amerikai olajimportja.

A megemelkedő olajkitermelés visszaesésére egyelőre kicsi az esély, sőt a legfrissebb adatok szerint 21 éves csúcson van leginkább Észak-Dakota és Texas miatt a nyersanyag felszínre hozásának nagysága.

Az amerikai piac ellátottsága szempontjából pedig rendkívül fontos, hogy 80 éve nem látott magasságba emelkedett az EIA adatai szerint a készletek nagysága, és már csak egy hajszál választja el azt a 400 millió hordós lélektani határtól.

Forrás: [origo]
A felvázolt folyamatokból látszik, hogy van egy kisebb megosztottság a kitermelési kvótákat illetően, sőt néhányan az amerikai olajkitermelés megemelkedése miatt is aggódnak. A költségvetések esetleges megcsúszása viszont nem valószínű, hogy közeljövőben bekövetkezik, de hosszabb távon számos országban lehetnek problémák a magas kiadások és a csökkenő olajbevételek miatt. A jelenlegi árszinteken az OPEC országok nagyobbik része komfortosnak érzi az olaj árát. Amennyiben viszont tartósan becsúszna 100 dollár alá jelentősen az olaj, akkor elképzelhető, hogy az OPEC hozzányúlna a kvótákhoz, vagy legalábbis kommunikációval megpróbálná felfelé hajtani.