Vágólapra másolva!
Továbbra sincs jó formában az OTP, melynek árfolyam újra lefelé vette az irányt, és a papír nagyobb mínuszt szedett össze nyitás után. Rossz teljesítménye a BUX-ra sincs jó hatással, a magyar részvényindex szintén esni kezdett. Ebben az európai tőzsdéken uralkodó borongósabb hangulat is szerepet játszik, a főbb tőzsdemutatók mínuszban mozognak. A forint is folytatja lejtmenetét, és a hét eleji jó formája már rendkívül távolinak tűnik, mivel az euróval szembeni árfolyama a 296-os szintet is elhagyta.Olvassa el a reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Nagy zuhanás után tápászkodik fel a japán tőzsde
Vágólapra másolva!

Esik a forint

Az európai piacok gyengébb nyitása után a magyar részvényindex is lefelé indult el, a BUX viszont nagyobb mínuszt szedett össze társainál, és már 0,5 százalékot gyengült.

A vételi kedvet az sem segítheti meghozni, hogy a reggeli makroadat szerint a magyar termelői árak 0,7 százalékkal emelkedtek áprilisban egy év alatt, ami némileg elmaradt a várt 1,2 százalékos növekedéstől. Ez a gyenge gazdasági aktivitásra utal, és egyúttal azt jelzi, hogy a magyar gazdaságban - legalábbis erről az oldalról - nincs olyan inflációs nyomás, ami a jegybankot megakadályozná a további kamatvágásban.

Forrás: [origo]

A BUX-ot elsősorban az OTP zuhanása húzza lejjebb, a bankpapír a tegnapi esése után további 1,3 százalékot veszített már értékéből. A csütörtöki gyengülésében az is szerepet játszott, hogy lekerült a papírról az osztalékszelvény, ami után a 121 forintos kifizetés mértékével került lejjebb az árfolyama. Az OTP ezzel már a lélektani 5000 forintos szintet is megközelítette.

OTP árfolyama

Forrás: [origo]

A többi blue-chip legtöbbje szintén nem indította jól a napot, a Mol 0,3 százalékot, a Magyar Telekom pedig 0,6 százalékot gyengült, a Richter pedig tegnapi záróértékén mozog. A másik gyógyszergyártó, az Egis viszont korrigálja tegnapi esését, és egyedüliként a nagyobb papírok közül újra pluszban mozog.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a Zwack 1,1 százalékos mínuszban forog. Az unikumgyártóval kapcsolatos hír, hogy szeptember 2-án fizetheti ki osztalékát a cég a közzétett közgyűlési előterjesztése szerint. A vállalat egy korábbi bejelentése szerint részvényenként 775 forint osztalékot fizetne egy részvényre vetítve, ami a tegnapi záróárral számolva 6 százalékos osztalékhozamnak felel meg. Legkésőbb augusztus 21-én lehet megvásárolni a kifizetés fejében a papírt.

A forint továbbra sincs jó formában, és az euróval szembeni árfolyama már a 296-os szintet is elhagyta. A hazai fizetőeszköz szerda óta pocsék formában van, és idei csúcsáról már nagyobb esést produkált. A dollárral szembeni árfolyama már 227 fölött, a svájci franké pedig 238-nál található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Várt feletti lehet a brit GDP-növekedés

Az ázsiai piacok mai, és az amerikai börzék tegnapi jó teljesítménye ellenére gyengébben indult Európában a kereskedés, a főbb részvényindexek tegnapi záróértékeik alatt mozognak.

A jó hangulatot segíthetné, hogy a brit kereskedelmi kamara szerint a következő években a vártnál magasabb lehet a brit gazdasági növekedés. A kamara szerint a szolgáltatószektor fog remekül teljesíteni, melynek köszönhetően idén 0,9 százalékkal nőhet a brit gazdasági kibocsátás a korábban várt 0,6 százalék helyett, míg jövőre 1,9 százalékos, 2015-ben pedig 2,4 százalékos lehet a bővülés.

Ezen túl a német kiskereskedelmi forgalom áprilisi alakulása kellemes meglepetést okozott, mivel 1,8 százalékos növekedést mutatott éves alapon az előzetesen prognosztizált 1,1 százalék helyett.

Forrás: [origo]

Eladná 6,7 százalékos részesedését az olasz Eni olaj és gázipari vállalat, melyet a portugál Galpban birtokol. A tranzakcióra piaci árak mellett kerülne sor, mely így nagyjából 690 millió eurós bevételt eredményezhet az olasz vállalatnak. Az Eni ezzel együtt még ezután is a portugál cég 16,3 százalékát birtokolná. A hír szerepet játszhat az Eni fél százalékos erősödésében is.

A holland PostNL vállalat részvényei 7,3 százalékot ugrottak, miután a cég közölte, a korábban várt 20-60 millió euró helyett 50-90 millió eurós lehet a működési eredményük idén.

Érdemes lesz figyelni a mai makroadatokra is, az eurózónában a fentieken túl a májusi előzetes fogyasztói árindexekt, és az április munkanélküliségi rátát fogják közzé tenni. Amerikából pedig a michigani fogyasztói bizalmi index májusi alakulása, valamint a személyes jövedelmek és kiadások áprilisi alakulása, és a chicagói beszerzési menedzser index fog érkezni.