Forradalmi ötlettel állt elő a Telecom Italia

Vágólapra másolva!
Precedenst teremtene a jelentős terhet cipelő európai telekommunikációs szektorban a Telecom Italia, amely vezetékes hálózatának leválasztása mellett döntött. A lépéssel egyrészt enyhíteni tudna adósság problémáin, valamint nagyobb hangsúlyt fektethetne a kedvezőbb kilátási lehetőséggel kecsegtető mobil és adatforgalmi tevékenységekre.
Vágólapra másolva!

Forradalmi ötlet az olasz telekomcégtől

Precedenst teremthet az adóssághegyeket maga előtt görgető telekommmunikációs szektorban az olasz Telecom Italia, amely problémái orvoslására a vezetékes hálózatának leválasztása mellett döntött. A lépést azonban előbb még az olasz hatóságoknak is jóvá kell hagynia, aki felé 30 napon belül jelezni kell szándékát. Következő körben pedig mintegy 30 százalékos részesedéstől válna meg, a vevő az állami tulajdonú Cassa Depositi e Prestiti lehet - mondták el a Bloombergnek nyilatkozó meg nem nevezett források. Véleményük szerint a leválasztás előtt álló eszközök értéke mintegy 14 milliárd euróra tehető.

A lépéssel a vállalat jelentős összegű készpénzhez juthat, melyet a nagyobb növekedési kilátásokkal kecsegtető mobil és adatforgalmi üzletágakba fektethet. Ha sikerrel járna a leválasztás, akkor a tervek szerint a Telecom Italia 10 milliárd eurót költene optikai hálózat fejlesztésére.

Az olasz telekomcég ezen kívül hatalmas adósságállományának csökkentésére is felhasználhatná az összeget. A márciusban zárult negyedév végén 28,8 milliárd eurós nettó adóssággal bírt, amivel az európai telekomszektor egyik legeladósodottabb cége volt. Az iparág képviselői problémáik kezelésének csupán egyik lehetősége az eszközök értékesítése, több európai cég nyúlt a munkaerőállomány leépítéséhez, vagy éppen az osztalék csökkentéséhez.

Leválaszt, majd egyesül

A vezetékes eszközök leválasztása után létrejövő cég a menedzsment terve szerint várhatóan egybeolvadna a hongkongi Hutchison Whampoa helyi leányával, a 3 Italiával. Az ügylet révén Olaszország első és negyedik számú mobilszolgáltatója egyesülne, melyben a hongkongi tulajdonos szeretné a legnagyobb részesedést megszerezni a Bloomberg információi szerint.

Francisco Salvador, az FGA/MG Valores stratégája már korábban elmondta, hogy ha a Hutchison kontroll jogot szerez az olasz cégben, akkor a jelenlegi nagytulajdonosok, köztük a Telefónica vélhetően megválhat részesedésétől, esetleg csökkentheti kitettségét.

Ma már közel 4 százalékos mínuszban forog a Telecom Italia részvénye a milánói parketten, így egyelőre negatív reakciót váltott ki a befektetőkben a hír.

A Telecom Italia árfolyama (Milánó)

Forrás: [origo]