Vágólapra másolva!
Ma zárás után lép életbe az MSCI indexek új súlyozása, aminek nyomán akár egy teljes napi forgalomnak megfelelő mennyiségű OTP részvény kerülhet piacra pár perc leforgása alatt. A pontos hatást nagyon nehéz megsaccolni, így érdemes résen lenni. Ha viszont nem páholják el nagyon az OTP-t, akár még kedvezőnek is mondhatjuk a helyzetet, feltéve, hogy a negatív nemzetközi hangulat sem gyakorol drámai hatást a bankpapírunkra.
Vágólapra másolva!

Megint felzúdulást okozhat a magyar piacon az MSCI a részvényindexei átsúlyozásával, ma délután lépnek ugyanis életbe a május közepén bejelentett változások az indexek összetételében. Mivel az indexekben szereplő mindhárom blue-chipünk súlya csökken valamelyest, záráskor az átlagosnál nagyobb aktivitásra és akár érezhető eladói nyomásra is számíthatunk, különösen az OTP esetében.

Frissítés: Tényleg nagy volt a pörgés zárásban, 770 ezer darab részvény cserélt gazdát, az OTP teljes napi forgalma így 12,4 milliárd forintra szökött fel. Az árfolyam végül 4900 forinton állapodott meg, ami ugyan hajszálnyival a fontos támasz alatt van, de alapvetően nem veti el a jövő heti emelkedés esélyét (részletek az alábbi cikkben).

Csökken az OTP súlya

Információink szerint az OTP súlya 0,13 százalékról 0,12 százalékra csökken a teljes feltörekvő piaci részvényuniverzumot felölelő MSCI Emerging Markets Indexben, ami ugyan elhanyagolható részletnek tűnik, de mivel az indexet követő alapok összesített vagyona hatalmas, ez az apró hatás komoly részvénymennyiséget mozdíthat meg.

A korábbi tapasztalatok alapján a nagy nemzetközi alapok nem igazán foglalkoznak vele, hogy akár számottevő árfolyamesést is kiválthat, ha hirtelen eladják a szükséges részvénymennyiséget (a hatalmas alapok portfóliójában elhanyagolható nagyságú részt tesznek ki a magyar részvények). Attól függően, hogy mely alapok és milyen mértékben reagálnak azonnal az átsúlyozásra, akár 3,5-3,9 milliárd forintnak megfelelő OTP részvénytől is megpróbálhatnak záráskor megszabadulni piaci szereplők, ami az elmúlt 30 nap átlagos forgalmának nagyjából 70-80 százalékát teszi ki.

Nehéz megjósolni, hogy pontosan mi fog történni, vajon a mai, erőteljesnek tekinthető OTP-forgalomban már szerepet játszanak-e az indexátsúlyozással kapcsolatos eladások (egy órával zárás előtt 5 milliárd forintnyi OTP fordult már meg a piacon), vagy az egész részvénypakk a záráskor jelenik-e meg. A korábbi tapasztalatok, elsősorban a Richter példája arra utal, hogy az érintett szereplők többsége csak az utolsó pillanatban lép majd, így érdekes hétzárása lehet az OTP-nek.

Más magyar részvényeknél nem ennyire izgalmas a helyzet. A Magyar Telekom a Société Générale előzetes várakozásaival szemben nem került ki a feltörekvő piaci indexekből, és súlya sem változott érdemben az indexekben (mintegy 80-100 millió forintos eladói nyomásra számíthatunk), míg a Mol esetében is csekély csökkenésről beszélhetünk, a piacra kerülő részvények értéke 350-400 millió forint lehet, ami azért a mai, 730 millió forintos forgalomhoz képest azért érezhető hatás lehet. Ahogy korábban beszámoltunk róla, a novemberben kikerült Richter ezúttal nem került vissza az indexbe, bár idén ősszel erre akár reális esélye is nyílhat.

Mi lesz az OTP-vel?

Az elmúlt napok korrekciójával együtt a mai eladói nyomás akár kedvező beszállási lehetőséget is teremthet, legalábbis ami az OTP technikai és fundamentális képét illeti. A részvény sikerrel tört át egy fontos ellenállást 4950 forint környékén, és ezt teszteli éppen vissza, éppen ahogy a héten írtuk. Ha a támasszá vált ellenállás kitart, akkor akár szűk stop-loss megbízással, kedvező hozam-kockázat arány mellett szállhat be, aki lemaradt a kitörésről. Ennek persze alapvető feltétele, hogy a mai zárás ne rondítson bele alapvetően a képbe.

Másfelől azonban a nemzetközi hangulat érezhetően borongóssá vált, ami alapvetően meghatározhatja az OTP-vel szembeni attitűdöt is. A kockázatkezelést emiatt nem szabad elfelejteni, mert az eladói kedv átrajzolhatja az OTP technikai képét is, a fontos támasz letörése pedig új helyzetet teremtene, megnyílna az út a 4700 forint alatt mozgó 50 napos mozgóátlagig. Akár már napokon belül megtudhatjuk, hogy az OTP melyik forgatókönyvet választja, érdemes résen lenni.

Az OTP árfolyama

Forrás: [origo]

Nagyvállalatok potyogtak ki az indexekből

Hazánkkal ellentétben több európai ország MSCI indexének összetétele is megváltozik a mai index átsúlyozással. Az egyik ilyen nyertes a lengyel Alior Bank, amely az Asseco Poland IT-céget váltja az MSCI Poland indexben. Ennek pozitívumaira már idejekorán felhívtuk a figyelmet, amit visszaigazolni látszik, hogy az MSCI bejelentése óta tekintélyeset emelkedett, sőt, új történelmi csúcsot is sikerült felállítania.

Nem csak a lengyel papírok között találunk nyerteseket és veszteseket. Szintén a győztesek táborát erősíti a nagyobb vállalatok közül Németországból a szintén nem olyan hosszú tőzsdei múltra visszatekintő Telefónica Deutschland. Az ismertebb brit cégek közül az EasyJet és a William Hill fogadóiroda profitálhat az átrendezésből.

Az Alior Bank árfolyama (Varsó)

Forrás: [origo]

A hazánkban is jelen lévő Banco Popolare és Intesa Sanpaolo (CIB révén) részvényesei számára kedvezőtlen lépés az MSCI indexek átsúlyozása, ugyanis mindkét bankpapír kikerül országa benchmarkjából. Mellettük a Peugeot-ra, a Salzgitterre, és néhány londoni parketten forgó bányaipari cégre, mint az Evraz, a Kazakhmys, és az Eurasian Natural Resources is hasonló sors vár.

Az Intesa Sanpaolo árfolyama (Milánó)

Forrás: [origo]

Néhány fontos fogalom

Részvényindex: olyan részvénypiaci mutató, ami az index kosarában szereplő részvények átlagos elmozdulását tükrözi. Egy részvényindex kosarában egészen sok, akár több ezer részvény is szerepelhet, ezeket indexkomponensnek hívjuk. A részvényindexek előnye, hogy egyetlen termékként jelenítenek meg egészen széles piaci szegmenseket, áttekinthetővé téve a piaci folyamatokat. Így például a BUX indexben szerepel az összes meghatározó magyar részvény, így egyetlen mutatóba sűrítve tükrözi a magyar részvénypiac tendenciáit.

Benchmark: egy befektetési alap teljesítményének értékelésére, a befektetések összehasonlítására használt mérce. Egy részvényalap esetén általában egy vagy több részvényindex kombinációja.

Indexkövető alap: olyan befektetési alap, amelyik kifejezetten azt a célt tűzi ki maga elé, hogy egy részvényindex összetételét leképezze a befektetéseivel. Egy BUX indexet követő alap tehát ugyanolyan arányban tartja a portfóliójában az OTP, a MOL, a Richter és a többi indexkomponens részvényeit, ahogy azok a BUX indexben szerepelnek.

Indexszolgáltató: a részvényindexeket legtöbbször maguk a részvényeknek "otthont" adó tőzsdék számítják, de léteznek kifejezetten erre szakosodott indexszolgáltatók, amelyek hatalmas "indexcsaládokat" dolgoznak ki, és meghatározott szabályok szerint naprakészen tartják őket, hogy minél pontosabban tükrözzék az egyes részvénypiacok alakulását.