Vágólapra másolva!
Vége a túlzottdeficit-eljárásnak, de zuhannak a beruházások és egy mutató szerint már Ukrajna is versenyképesebb Magyarországnál. Lesz reklámadó, a lakosság zsákban hordja ki a pénzt a bankokból, de a Növekedési Hitelprogram iránt nagy az érdeklődés. Cáfolták, hogy az alkohol-kereskedelmet is átszerveznék, a forint újra lejtőre került. Ez történt a gazdaságban a héten.
Vágólapra másolva!

A múlt hét végén kiszivárgott információknak megfelelően kikerülhet végre Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól , szerdán megérkezett az erről szóló hivatalos bejelentés is.

Kedd este még az volt a felállás, hogy az eljárás alól történő kikerülés esetén nincs szükség az új adóra, szerdán reggel a kormányszóvivő már azt mondta, a pozitív döntés ellenére lesz reklámadó. Ugyanaznap este a nemzetgazdasági miniszter jelezte, hogy ez még nem biztos, végül a miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg lesz, de még egyeztetnek róla.

A kormány még a túlzottdeficit-döntés bejelentése előtt megpróbálta egy kedvezőnek tűnő adattal azt a látszatot kelteni, hogy hatalmas a tőkebeáramlás Magyarországra, de a számok mögé nézve az látszik, hogy ami jön, az ki is megy, inkább csak pörög a tőke, de nemigen lesznek belőle új beruházások. A pénteken érkezett gyászos beruházási adat is ezt erősíti, a rezsicsökkentés első nyilvánvaló hatásaként extrém mértékben, több mint 30 százalékkal zuhantak az energetikai beruházások áprilisban a múlt év hasonló időszakához képest.

Az ország versenyképességét illetően is szomorú adat érkezett, már Ukrajna is lekörözte Magyarországot.

A túlzottdeficit-siker fényében úszó kormányfő csütörtökön egy konferencián lépett fel, s arról beszélt, hogy a személyi jövedelemadó akár egyszámjegyű is lehet - igaz nem most, mert még az ország nem bírná el.

Matolcsy bíztat

Matolcsy György is a jövőbe tekintett, amikor a Növekedési Hitelprogramot népszerűsítő országjáró turné siófoki állomásán kijelentette, hogy még tíz évig biztosan nem vezeti be az ország az eurót. Tiszta beszéd, csakhogy erre elvileg kötelezettséget vállaltunk az uniós csatlakozáskor. A jegybankelnök - akinek aláírása hamarosan megjelenik a frissen forgalomba kerülő kétezer forintos bankókon - arra bíztatta a kis és középvállalkozásokat, hogy vegyék igénybe a hitelprogram keretében felkínált 2,5 százalékos kamatozású kölcsönt, mert a következő fél-öt évben nem lesz ehhez hasonló kitűnő alkalom.

Kicsit fura, hogy győzködi a vállalkozásokat, hiszen ilyen kitűnő kondíciók mellett a keresleti oldallal valószínűleg nem lesz probléma. Inkább az a kérdés, hogy a hogy jelenleg is hitelezett cégek jutnak jobb kondíciójú finanszírozáshoz, vagy újaknak is jut az olcsó hitelből. Mindenképp jó hír, hogy a bankok részéről eddig az érdeklődés nagyobb a vártnál, a keretösszeget meg is emelte a jegybank.

Nemzeti Italbolt?

Nem csak kormánypárti politikusok érezhetik, hogy sikeres hetet zártak, a Fidesz gazdasági hátországának kulcsfigurája, Simicska Lajos is elégedetten szemlélhette, hogy óriásplakát-ügyben számára kedvező módosítót nyújt be az utolsó pillanatban a fejlesztési miniszter, majd szavaz meg a parlamenti többség.

Miközben trafikmutyi témakörben újabb kormánypárt-közeli rokonok sikeréről derültek ki részletek, egy a Magyar Narancs birtokába jutott szakértői anyag az alkoholkereskedelem szorosabb állami felügyeletére tett javaslatot. A Nemzeti Italboltok koncepcióját azonban az illetékes minisztérium gyorsan cáfolta.

Nagyot zuhant a forint

A jegybank legfrissebb statisztikáiból kiderült, hogy igen nagy összegeket vett ki a lakosság áprilisban a banki betétekből, a hitelezésben azonban nem indult el semmiféle felfutás. Utoljára tavaly januárban volt ennél nagyobb pénzkivonás a betétekből, de akkor főleg külföldre menekítették a pénzt a forintgyengülés elől a megtakarítók, most a meredeken csökkenő kamatszint indokolhatta a kivonást.

A hiteloldalon az optimisták arra számítanak, hogy a vállalkozások a jegybank hitelprogramjára, a lakosság pedig a félszocpol bevezetésére várva nem lépett még, de ezen tényezők nyomán a következő hónapokban beindulhat némi felfutás.

A devizahitelesek a héten annak örülhettek, hogy a jól törlesztő adósok többsége számára kedvező lehetőséget jelentő, mégse túl sikeres árfolyamgát konstrukciót újra meghosszabbították, kérdés, a választások felé közeledve jön-e még ennél is jobb segélyakció - például a komoly késedelembe esettek árfolyamgátba segítése.

A héten folytatódott a korrekció a világ tőkepiacain, a feltörekvő piacok különösen megérezték a hangulatváltást. A magyar kötvények hozama is megindult felfelé és látványos gyengülésbe kezdett a forint is. A kedden még a 286-os szint alá is benéző euró/forint jegyzés pénteken 296 fölé ugrott, ahogy arra számítani lehetett, sem a piac által már a hét elejére beárazott túlzottdeficit-hír, sem a jegybank papírforma kamatcsökkentése nem tudott már lendületet adni a hazai pénz árfolyamának.