Vágólapra másolva!
Az MSCI indexek átsúlyozása miatt nagy forgalom mutatkozott záráskor a hazai tőzsdén, és a főbb részvények jelentősebb mozgásokat produkáltak. Az OTP-t rendesen elpáholták, míg a Mol-t felhúzták zárásra. A bankpapír nagyobb zuhanása miatt pedig a BUX sem tudott javítani, és a kereskedés végén is a negatív tartományban ragadt.Az amerikai részvényindexek felfelé indultak el nyitás után a vártnál kedvezőbb makroadatok hatására, melynek köszönhetően az európai piacok is kissé mérsékelni kezdték mínuszaikat. A lendület viszont alábbhagyott, és a főbb európai tőzsdemutatók továbbra is nagyobb mínuszban találhatóak.
Vágólapra másolva!

Padlót fogott az OTP

Nagyobb aktivitás mutatkozott záráskor a hazai részvénypiacon, mivel ez után lép életbe az MSCI indexek új súlyozása, ami nagyobb mozgásokat idézett elő a blue-chipek árfolyamában.

Az OTP súlya csökken az MSCI Emerging Markets indexben, emiatt a bankpapír végül 3,6 százalékos mínuszban állapodott meg, amivel tovább korrigálta az elmúlt időszak emelkedését. Az árfolyama ezzel az 5000 forintos szint alá bukott, melyben az osztalékszelvény csütörtöki levágása is szerepet játszik.

OTP árfolyama

Forrás: [origo]

A Mol-t viszont felrántották a kereskedés végén, és végül 2 százalék feletti pluszban zárt, amivel messze felülteljesítette hazai társait. A többi főbb papír közül a Magyar Telekom is profitálni tudott a nagyobb forgalomból, és 0,8 százalékot erősödött, a két gyógyszerpapír közül pedig a Richter fél százalékot emelkedett, az Egis viszont 0,6 százalékot gyengült, amivel kissé korrigálta az elmúlt időszak nagyobb emelkedését.

Forrás: [origo]

A felemás teljesítmények után a magyar részvényindex nem tudott kikecmeregni a negatív tartományól - elsősorban az OTP mélyrepülése miatt - és végül 0,4 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A BUX régiós társai között a középmezőnyben helyezkedett el, míg a lengyel WIG 20 messze felülteljesítette társait.

Forrás: [origo]

A forint visszatért a 296-os szint fölé az euróval szemben, ami három hetes mélypontnak számít az esetében. A hazai fizetőeszköz szerda óta pocsékul teljesít, és idei csúcsáról már nagyobb esést produkált, ami után három hetes mélypontján is megfordult ma az euróval szemben. A dollárral szembeni árfolyama már 228,1 fölött, a svájci franké pedig 237,5-nél található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Halvány javulás Európában

Kissé mérsékelni kezdték mínuszaikat az európai tőzsdék az amerikai piacok pluszos nyitása után, de a főbb részvényindexek még mindig a negatív tartományban mozognak. A befektetőket ma az eurózóna rekordszintre növekvő munkanélküliségi rátája szomoríthatja, mely a régió munkaerőpiacának további romlásáról, és recessziójának elhúzódásáról árulkodik.

A többi délelőtti makroadat vegyesen alakult, az eurózóna májusi fogyasztói árindexe nem okozott meglepetést, mivel a vártnak megfelelően 1,4 százalékkal növekedett éves alapon. A német kiskereskedelmi forgalom viszont 1,8 százalékos növekedést mutatott éves alapon az előzetesen prognosztizált 1,1 százalék helyett.

Forrás: [origo]

A Telecom Italia 5,7 százalékos eséssel húzza lejjebb az olasz FTSE/MIB indexet, miután a cég bejelentette, leválasztja vezetékes hálózatát. A lépést még az olasz hatóságnak is jóvá kell hagynia, azonban a vállalat precedenst teremthet a döntéssel.

A Linde viszont mérsékelte veszteségeit, árfolyama már csak 0,1 százalékos mínuszban található. A papírok azután kezdhettek lejtmenetbe, hogy a JP Morgan a korábbi felülsúlyozásra vonatkozó ajánlását semlegesre módosította a vegyipari cég részvényével kapcsolatban.

Hatéves csúcson a fogyasztói bizalom az USA-ban

Kedvező makroadatok láttak napvilágot délután Amerikából, a Michigani fogyasztói bizalmi index a várt 83,7 pont helyett 84,5 pontra ugrott, ami közel hatéves csúcsnak felel meg, míg a chicagói beszerzési menedzserindex 58,7 pontos értéke messze felülmúlta az előzetesen prognosztizált 50 pontot.

Nagy részben ennek köszönhetően emelkedni kezdtek az amerikai részvényindexek nyitás után, azonban később lefordultak, és már vegyes teljesítményt mutatnak. Az S&P 500 tegnapi záróértéke alatt mozog, míg a Dow Jones 0,4 százalékos, a Nasdaq pedig 0,2 százalékos pluszban található.

Forrás: [origo]

A gyorsjelentési szezon is folytatódott ma, a Lionsgate kiváló negyedéven van túl, mivel a filmstúdió nettó nyeresége 89,6 millió dollár lett, ami közel 50 százalékkal haladja meg a 60 millió dolláros elemzői várakozásokat. A negyedéves tisztított EPS 61 centen alakult, ami pedig közel 40 százalékkal szárnyalja túl az elemzők 44 centes konszenzus. Ennek köszönhetően a cég részvényei már 6,5 százalékot drágultak.

A Boeing papírok viszont 0,5 százalékos mínuszt szedtek össze annak ellenére, hogy a TUI Travel brit légitársaság 60 új repülőgépet rendelt a társaságtól.