Egyre mélyebb gödörben a forint

Vágólapra másolva!
Gyenge makroadatok jöttek, közben folytatja gyengülését a forint, a reggeli órákban már 296 felett mozgott az euró-forint árfolyam. És ez még valószínűleg nem a vége.
Vágólapra másolva!

Gyengüléssel indította a pénteket a forint, a kora reggeli, eseménytelen órák után szinte percek alatt 296 fölé ugrottak az euró-forint jegyzések. A gyengülés ugyan még elmarad a tegnapi igen tekintélyes, 289-től 294-ig tartó megugrástól, de azért szabad szemmel is jól látható mértékű.

Gyenge makroadatok

A KSH ma reggeli adatközlése szerint a termelői árak áprilisban 1,2 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbi szinthez képest, míg éves összevetésben 0,7 százalékos volt az emelkedés, szemben az elemzők által várt 1,2 százalékkal. Ez egyébként a gyenge gazdasági aktivitásra utal, és egyúttal azt jelzi, hogy a magyar gazdaságban - legalábbis erről az oldalról - nincs olyan inflációs nyomás, ami a jegybankot megakadályozná a további kamatvágásban. Emiatt a ma reggeli adat a forint további gyengülése felé mutat, ez is hozzájárulhatott a forint gyenge napkezdéséhez.

Emellett a beruházások ritkán látott mértékben, éves összevetésben 8,7 százalékkal estek vissza, míg negyedéves alapon 3,8 százalék volt a csökkenés. A kifejezetten gyászos adatok hátterében felfedezhetjük a kormány gazdaságpolitikájának hatásait, hiszen a szektoriális különadók, rezsicsökkentés és hasonló intézkedések mind arra késztetik a vállalatokat, hogy ne hozzák Magyarországra a beruházásaikat, vagy legalábbis kivárjanak vele. A beruházások élénkülése nélkül viszont nem valószínű, hogy igazán tartós és érdemi növekedés köszönthetne be hazánkban. A gyenge adat szinén erősíti a jegybank késztetését, hogy a kamatok csökkentésével (és ezáltal olcsóbbá váló hitelezéssel) igyekezzen beindítani a növekedést, ami szintén a forint gyengülése felé mutat.

Az euró-forint árfolyam alakulása az elmúlt napokban

Jöhet egy kis pihenő

Ahogy az elmúlt napokban már többször figyelmeztettünk rá, a forint erősödésének könnyen lehet, hogy éppen a héten vetett vége az Európai Bizottság javaslata, amiben támogatta hazánk kikerülését a túlzottdeficit-eljárás alól. A hír igazi meglepetést nem okozott, és ugyan még ezer százalékosra nem vehetjük, hiszen a végső döntés majd csak júniusban születik meg, a piac javarészben beárazhatta a kedvező fordulatot. Más egyéb tényezővel viszont nehéz lenne a forint további, trendszerű erősödését alátámasztani, a jegybank kamatvágásai éppen az ellenkező irányba mutatnak, ahogy fentebb is írtuk.

A keddi leszúrás a 285 közelében húzódó támaszig, majd a szerdai, azonos méretű fehér gyertya fals letörést jelez, azaz a forint nem tudott tartósan megragadni a fontos támasznak számító 200 napos mozgóátalg alatt. Az elmúlt napok agresszív felpattanása után ugyanakkor nem lenne meglepő, ha kis pihenő következne a jelenlegi szintek környékén az euró-forint árfolyamban, különösen miután az árfolyam épp az 50 napos mozgóátlagig emelkedett vissza. Ha átmenetileg el is időzik itt, akkor sem sérül a hosszabb távú képünk, miszerint az euró árfolyama 300 forintig vagy afölé emelkedhet akár már egy-két héten belül is.

Az euró-forint árfolyam

Forrás: [origo]