Vágólapra másolva!
A várt 2,5 százalék helyett 2,4 százalékos volt az amerikai gazdaság növekedése 2013 első negyedévében - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium a GDP-adat másodlagos olvasata alapján.  
Vágólapra másolva!

Megfelelő ütemben javul az amerikai gazdaság, az idei első negyedévben ugyanis 2,4 százalékos volt az USA GDP-növekedése éves alapon a másodlagos olvasat szerint. Ez csupán hajszálnyival marad el az elemzők által várt, és az előző olvasat szerinti 2,5 százalékos bővüléstől, ugyanakkor jelentősebb mértékben meghaladja a tavalyi negyedik negyedéves 0,4 százalékos gazdasági növekedést.

Forrás: [origo]

Bontás szerint vizsgálva az értéket az látható, hogy a fogyasztás kétéves csúcsra ugrott, mivel 3,4 százalékkal nőtt évesített alapon. Ennek okai részben a részvénypiaci rali, és az emelkedő lakásárak lehetnek, melyek emelték a lakosság elkölthető jövedelmét, és ellensúlyozni tudták a személyi jövedelemadó 2 százalékos emelkedését. A fogyasztás növekedése együtt járt a megtakarítási ráta csökkenésével.

A rekordalacsony kamatlábak miatt a háztartások és a vállalatok olcsón juthatnak hitelhez, ami megkönnyítheti számukra a lakás, az autó és különböző drágább, tartós fogyasztási cikk vásárlását, ami segíthetett a fogyasztás fellendítésében.

A kormányzati kiadások viszont tovább csökkennek, és az előző negyedéves 14,8 százalékos zsugorodás után további 4,9 százalékkal esett vissza. Ez pedig nagy szerepet játszhatott a GDP várttól elmaradó értékében.

A védelmi kiadások 12,1 százalékkal zuhantak vissza évesített negyedéves alapon, ami némi javulásnak számít, mivel egy évvel korábban 22,1 százalékos volt ebben az esetben a visszaesés.

Forrás: [origo]

Ezzel újabb makroadat látott napvilágot, mely az amerikai gazdaság talpraállásáról árulkodik, ugyanis a tengerentúli lakáspiac is egyre kedvezőbb képet fest, és a munkaerőpiacon is a javulás jelei mutatkoznak. Ezzel viszont felerősödhetnek azok a félelmek, hogy a Fed hamarosan befejezheti, vagy mérsékelheti eszközvásárlási programját, mely a gazdaság fellendítésére irányul.

A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma viszont kellemetlen meglepetést okozott 354 ezer fős értékével, mivel előzetesen csupán 340 ezer új kérelemre számítottak a szakértők. További negatívum, hogy az előző heti 340 ezer fős adatot 344 ezer főre módosították.