Svájc felfedi az offshore-lovagok rejtekét

Vágólapra másolva!
Svájc lazított a banktitkok őrzésén, legalábbis az amerikai ügyfelek esetében. Igaz, az adóelőnyért Svájcban bankot keresők neve titkos marad, de azt legalább tudni fogják Washingtonban, hol gyülekeznek az offshore-lovagok.
Vágólapra másolva!

Csatát nyert az Egyesült Államok Svájc ellen, szerdán a svájci kormányzat elfogadta, hogy az amerikai ügyfelekről adatokat adjanak ki a bankok - írta a Wall Street Journal.

Az azonosításhoz szükséges legfontosabb adatok titkosak maradnak a megállapodás értelmében, például az ügyfeleknek amiatt nem kell aggódniuk, hogy a nevüket, a számlaszámukat vagy az egyenlegüket kiadják. Tehát az egyes ügyfelekre való vadászat továbbra is nehézkes marad, viszont azt már be tudják majd azonosítani az amerikai hatóságok, hogy hol koncentrálódnak a rejtőzködő ügyfelek. Eddig az ilyen jellegű információkért is hosszadalmas eljárást kellett folytatniuk az amerikaiaknak.

A svájci pénzügyminisztérium azt közölte, hogy a kormányzat elfogadta a kereteket, de a döntést a parlamentnek kell meghoznia. Ha a képviselők is elfogadják, az arra kényszerítheti a Svájcban számlát tartó amerikai állampolgárokat, hogy jelentsék be számlájukat az Egyesült Államokban.

A megállapodás után arra számítanak, hogy a részleges amnesztiát kihasználva sokan be fogják jelenteni a külföldi számláikat az USA-ban. Az amnesztia lényege, hogy az érintettek egy korlátozott büntetés befizetése fejében megúszhatják a büntetőeljárást. 2009 óta 38 ezer ember élt a lehetőséggel a Wall Street Journal szerint, és 5,5 milliárd dollárt (1200 milliárd forintot) fizettek be.