Rengeteg pénzt fialt az államnak az MVM

Vágólapra másolva!
Történetének legeredményesebb évét zárta az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított, idén ötvenéves MVM Csoport. Az árbevétel 100 milliárd forinttal nőtt, az adózatlan profit 97,26 milliárd forint lett.
Vágólapra másolva!

A csoportszintű árbevétel 770 milliárd forint volt, az adózás utáni eredmény pedig 73,5 milliárdra bővült 2012-ben, ezzel a cégcsoport a története legjobb évét zárta. A kiugróan magas eredményhez több egyszeri tétel is hozzájárult, összesen közel 30 milliárd forint értékben. Ilyen volt például az EU engedélyével tavaly beszedett mintegy 12 milliárd forint szénipari szerkezetátalakítási támogatás (szénfillér).

A csütörtökön tartott közgyűlés úgy döntött, hogy az MVM Zrt. részvényenként 400 forint, összesen 10,02 milliárd forint osztalékot fizet - 24 milliárd forint adó befizetése mellett ezzel is hozzájárul a költségvetés bevételeihez. Az adózott eredmény fennmaradó része eredménytartalékba kerül, azt az MVM Zrt. a tervezett fejlesztések finanszírozására fordíthatja.

A közgyűlés megerősítette pozíciójukban az MVM Zrt. vezető testületeinek tagjait. Az igazgatósági tagok a közgyűlést követő ülésükön ismét Baji Csabát választották elnöknek. Dr. Bánfi László lemondott igazgatósági tagságáról, az így megüresedett helyre Nagy Sándort, az MVM Zrt. termelési és műszaki vezérigazgató-helyettesét választotta a testületbe a közgyűlés. Az MVM Zrt. felügyelő bizottságának új tagjai a munkavállalói érdekképviselet delegáltjai, Halász Linda és Vargáné Stöckler Ágnes. A felügyelő bizottság új tagja lett továbbá dr. Berencsi Tamás, aki a mandátuma lejártával távozó dr. Szalai Krisztinát váltja.