Vágólapra másolva!
Nagyobb zuhanáson megy keresztül a japán részvényindex, mely már 5 százalékot veszített értékéből az ázsiai tőzsdéken uralkodó rossz hangulatban. A régióban eladói nyomás tapasztalható, a legtöbb tőzsdemutató esett, miután Amerikában is rosszabb teljesítményt mutattak a piacok. A tengerentúli indexek ugyanis a mínuszokat halmozták tegnap, melyben a Fed eszközvásárlási programjának idő előtti leállása miatti félelmek, valamint a világgazdasági növekedéssel kapcsolatos pessszimistább vélemények is szerepet játszhattak. Emiatt Európában újra gyengüléseket lehet majd látni a börzéken, a határidős indexek szerint enyhébb mínuszokkal indulhat a kereskedés.
Vágólapra másolva!

14 ezer pont alatt a Nikkei

Az amerikai piacok esése után Ázsiában is a mínuszokat halmozzák a részvényindexek, melyek közül a japán Nikkei nagyobb esésen megy keresztül. A mutató 5 százalékos mínuszban is megfordult, ahonnan kissé visszapattant, de még mindig nagyobb zuhanást mutat. Mélyrepülését az is okozhatja, hogy az elmúlt időszakban óriási emelkedést produkált, és emiatt kisebb korrekcióba kezdhetett, valamint a jen erősödése is negatív hatással lehet rá.

A japán deviza erősödése ugyanis káros lehet az exportáló cégek számára az exportárbevételük csökkenésén keresztül, ami a részvényeik árfolyamát is csökkentheti. A jen már a 101-es szintnél mozog a dollárral szemben, ahova a 102-es szintek közeléből érkezett. Emiatt a Sharp és a Pioneer papírok 8 százalékot, a Honda pedig 3,5 százalékot vesztettek értékükből.

Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A többi ázsiai részvényindex szintén a negatív tarományban mozog, az ausztrál S&P ASX 200 több mint 1 százalékot esett, amivel hét hetes mélypontjára került. A hongkongi Hang Seng 1 százalékos, a kínai Shangai Composite pedig 0,3 százalékos mínuszt szedett össze, míg a dél-koreai Kospi tegnapi záróértéke körül mozog.

Forrás: [origo]

Rekordnyereség az amerikai bankoknál

Leginkább az eutópai tőzsdék tegnapi rossz teljesítménye miatt Amerikában is az eladói kedv uralkodott a börzéken, melyre a befektetők azon aggodalma csak rátett egy lapáttal, hogy a Fed hamarosan mérsékelheti, vagy leállíthatja eszközvásárlási programját. Az amerikai gazdasági mutatók folyamatos javulását látva az amerikai jegybank ugyanis úgy dönthet, fokozatosan visszavonja a tőzsdei ralit tápláló QE3 programot.

Ezen kívül a világgazdaság vártnál lassabb jövőbeli növekedése is nyugtalansággal töltheti el a piacokat, az OECD ugyanis pesszimistább kilátásokat fogalmazott meg ezzel kapcsolatban. A szervezet szerint idén 3,1 százalékos, jövőre pedig 4 százalékos lehet a világgazdaság GDP-növekedése a korábban jelzett 3,4 és 4,2 százalék helyet.

Ezek következtében egész nap a negatív tartományban tartózkodtak az amerikai részvényindexek, melyek kissé korrigálhatták is az elmúlt időszak nagyobb raliját. A tőzsdemutatók 0,6-0,7 százalékot estek szerdán, és a Dow Jones, valamint az S&P 500 egyaránt eltávolodott történelmi csúcsa közeléből.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai szinte kivétel nélkül gyengültek, a legrosszabb teljesítményt az alapvető fogyasztási cikkeket gyártó társaságok papírjai mutatták, melyek közel 2 százalékot zakóztak. A pénzügyi vállalatok viszont "tartották magukat", melyben az játszhatott szerepet, hogy rekordot jelentő 40,3 milliárd dolláros nettó nyereséget értek el az amerikai bankok az idei első negyedévben a Bloomberg szerint.

Ennek köszönhetően a Bank of America 1 százalékot, a Citigroup 0,6 százalékot, a Goldman Sachs 1,4 százalékot tudott erősödni a rosszabb hangulat ellenére.

Forrás: [origo]

A gyorsjelentési szezon is folytatódott, a Michael Kors luxusipari cég az elemzői konszenzushoz képest magasabb árbevételt és egy részvényre jutó nyereséget ért el. A társaság ugyanakkor a felemás kilátásokat fogalmazott meg a jövővel kapcsolatban. Az éves árbevétel 2,65-2,75 milliárd dollár között alakulhat, a piaci konszenzusban szereplő 2,83 milliárd dollárral szemben, az EPS pedig 2,43-2,47 dollár lehet a várt 2,43 dollárral szemben. A részvények 3,2 százalékot erősödtek a hírekre.

Leminősítette az Alcoa adósságbesorolását a Moody's, mely így elveszítette befektetésre érdemes besorolását a hitelminősítőnél, elsősorban az alumínium.piac gyenge kilátásai miatt. A vállalat részvényei 1,2 százalékot estek piaczárás után a hír hatására.

További hír, hogy 5,6 milliárd dollárnyi készpénzért tervezi felvásárolni a Warren Buffett nevével fémjelzett Berkshire Hathaway az NV Energy közműcéget. Buffett a MidAmerican Energy Holdings nevű cégen keresztül szerezné meg a Nevadát, 23,75 dolláros részvényekénti áron, mely a tegnapi záróárhoz képest 23 százalékos prémiumot jelent. Az ügylet keretében a Nevada 4,7 milliárd dolláros adósságállománya is átvételre kerül.

A mai makroadatokra érdemes lesz figyelni, ugyanis az amerikai első negyedéves GDP alakulását fogják közzétenni, valamint a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma is napvilágot lát majd.

Ezen kívül a gyorsjelentési szezon is folytatódni fog, a Costco és a Lions Gate is közzéteszi első negyedéves számait.