Vágólapra másolva!
A Nikkei nagyobb zuhanását látva Európában is lefelé vették az irányt a főbb részvényindexek nyitás után, melyek azután kissé javítani tudtak, és már tegnapi záróértékeik közelében mozognak. A hazai piacon a BUX kisebb esésben mozog, az OTP ma már osztalékszelvény nélkül mozog, emiatt nagyobb mínuszban található. A Magyar Telekom és az Egis korrigálni kezdte tegnapi nagyobb emelkedését, így a gyógyszerpapír is esni kezdett. A befektetők kiemelt figyelemmel követhetik ma az amerikai első negyedéves GDP-adatot, mely a Fed eszközvásárlási programjának jövőjéről is fontos iránymutatást adhat.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Nyakló nélkül zuhan a Nikkei
Vágólapra másolva!

Leesett az osztalékszelvény az OTP-ről

Az európai piacok gyenge nyitása után a BUX is lefelé vette az irányt nyitás után, ám vesztesége nem tekinthető nagyon jelentősnek. A magyar részvényindex ugyanis 0,3 százalékos mínuszban mozog, amivel régiós társaihoz hasonlóan teljesít.

Forrás: [origo]

A főbb papírok közül az OTP papírok mutatják a legnagyobb mínuszt, miután a bank részvényei ma már osztalékszelvény nélkül forognak, ennek tudható be a bankpapír 3 százalékos esése.

A többi blue-chip közül a Mol tegnapi záróértéke körül mozog, melyet az sem tud segíteni, hogy az olajtársaság kurdisztáni partnere, a Gulf Keystone olajtalálatról számolt be ma reggel. A társaság a Genel Energy-vel közösen végzett kutatása vezetett eredményre.

A Magyar Telekom és az Egis korrigálni kezdte tegnapi nagyobb menetelését, a telekompapír 0,6 százalékot, a gyógyszercég részvénye pedig 0,9 százalékot veszített értékéből. A Richter szintén nincs jó formában, és fél százalékot esett.

Forrás: [origo]

A forint nem tud javítani a borúsabb részvénypiaci hangulatban, és az euróval szembeni árfolyama a 289-es szint fölött mozog. A hazai fizetőeszköz kedden idei csúcsára került, azonban tegnap kissé eltávolodott onnan, és Magyarország túlzottdeficit-eljárás alól történő kikerülése sem tudott rajta segíteni. A dollár/forint árfolyama 223,2-nél, a svájci franké pedig 232,7-nél mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Irányt keres Európa

Az ázsiai és amerikai tőzsdék rosszabb teljesítménye miatt Európában kisebb eladói nyomás alá kerültek a piacok nyitás után. Mint ismert, a japán Nikkei 5 százalékot zuhant ma, és a tengerentúli indexek is eséssel fejezték be a kereskedést.

Emiatt a legtöbb európai tőzsdemutató tegnaphoz hasonlóan lefelé indult el, bár a mínuszokat folyamatosan mérsékelni tudják. A borongósabb hangulatban szerepet játszhat a befektetők azon félelme is, hogy az amerikai Fed hamarosan mérsékelheti, vagy leállíthatja eszközvásárlási programját. Az amerikai gazdasági mutatók folyamatos javulását látva az amerikai jegybank ugyanis úgy dönthet, fokozatosan visszavonja a tőzsdei ralit tápláló QE3 programot.

Az eladói nyomás fokozatosan enyhül, és egyes részvényindexek már a pozitív tartományban mozognak. A német DAX mutatja eddig a leggyengébb teljesítményt, melyet leginkább a Deutsche Post 2,5 százalékos, és a Linde 2,3 százalékos esése húz lejjebb.

Forrás: [origo]

A Fiat fél százalékos gyengülésével tartja vissza az olasz FTSE/MIB indexet. A vállalattal kapcsolatos hír, hogy tárgyalásokat folytat a Chrysler csoport 41,5 százalékos tulajdonrészének megvásárlásról, amit még nem birtokol - írja a Bloomberg. A Fiat állítólag több nagybank segítségével kész 10 milliárd dollárt is fizetni a tulajdonrészt jelenleg birtokló szakszervezetnek.

Az EADS szintél fél százalékos mínuszt szedett össze annak ellenére, hogyaz Airbusok gyártója bejelentette, a korábban jelzetténl 100 géppel több megrendelésre számít ebben az évben. A kereskedelmi gépek iránt ugyanis nagy kereslet mutatkozik, ami miatt 800 gépet is rendelhetnek a cégtől 2013-ban.

A befektetők fókuszába ma minden bizonnyal az amerikai első negyedéves felülvizsgált GDP adat kerül, mely a Fed eszközvásárlási programjának további jövőjéről is fontos indikációt nyújthat.