Vágólapra másolva!
Napközben sikeresen átbillentek a pozitív tartományba az európai részvényindexek, melyek zárás előtt is pluszban mozognak, amivel tegnapi eséseiket korrigálják. Az amerikai GDP-adat kicsivel elmaradt a várttól, azonban még mindig az amerikai gazdaság javulásáról árulkodik. Ezt pozitívan fogadták a piacon annak ellenére, hogy felerősödhetnek azok a félelmek, hogy a Fed leállíthatja eszközvásárlási programját. A tengerentúli börzéken mindenesetre szintén jó a hangulat, és a tőzsdék is erősödni tudnak.Ennek ellenére a magyar piac egész nap gyengélkedett, és a BUX zárásra is mínuszban ragadt a főbb papírok rosszabb teljesítménye miatt. Az OTP nagyobbat esett az osztalékszelvényének levágása után, míg a forint pocsék teljesítmény nyújt, és az euróval szembeni árfolyama már a 294-es szinttel flörtöl.
Vágólapra másolva!

Az OTP volt a ludas

Nem tudott az európai börzékkel tartani a magyar piac, mivel a BUX egész nap a negatív tartományban mozgott, és zárásra is 0,2 százalékos mínuszban ragadt. Az osztrák és a lengyel tőzsde ma zárva tartott.

Forrás: [origo]

A hazai részvényindex rosszabb teljesítményében elsősorban az OTP nagyobb mínusza játszott szerepet. A bankpapír árfolyama 2,9 százalékkal került lejjebb a tegnapi záróárhoz képest, miután a részvényekről ma lekerült az osztalékszelvény. A pénzintézet részvényenként 121,71 forintos osztalékot fizet június 10-én, ami nagyjából 2,3 százalékos osztalékhozamnak felel meg.

A többi blue-chip szintén nem tudott ma drágulni, a Molt az sem tudta segíteni, hogy az olajtársaság kurdisztáni partnere, a Gulf Keystone olajtalálatról számolt be ma reggel. A társaság a Genel Energy-vel közösen végzett kutatása vezetett eredményre. Ezen túl új üzemanyag-terminált nyitott a cég Romániában, egy 10 millió eurós beruházás keretében. A vállalat részvényei zárásra minimális pluszba billentek, és 0,1 százalékot erősödtek.

A Magyar Telekom nagyobbat ingázott ma, a nagyobb mínuszokat mérsékelve 0,3 százalékos esésben fejezte be a kereskedést. Az Egis korrigálta az elmúlt időszak menetelését, és 0,9 százalékot esett, míg a Richter 0,2 százalékot gyengült.

Forrás: [origo]

A forint továbbra is gyengélkedik, az euróval szembeni árfolyama a 294-es szintet is megérintette, és késő délután nem sokkal ez alatt tartózkodik. A hazai fizetőeszköz jelentősen eltávolodott kedden ütött idei csúcsától, és az elmúlt két nap teljesítménye alapján a legrosszabbul teljesítő devizának számít a régióban. A dollár/forint árfolyama már 226-nál, a svájci franké pedig 236,5-nél mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Élen a német és a francia index

Sikerült javítaniuk az európai piacoknak, melyek a bizonytalanabb nyitás után pluszokat kezdtek felhalmozni. A javulást kedvező makroadatok is segíthették, az eurózóna gazdasági bizalmát mérő index szerint javult a piaci szereplők megítélése az eurózóna gazdaságáról, mivel a mutató vártnak megfelelően 89,4 pontra emelkedett áprilisban a márciusi 88,6 pontról. Ezen túl az eurózóna kiskereskedelmi beszerzési menedzserindexe nyolchavi csúcsra, 46,8 pontra emelkedett májusban.

A főbb tőzsdemutatók rangsorát a német DAX és a francia CAC 40 index vezeti, melyek 0,7 százalékot emelkedtek, amivel tegnapi eséseiket korrigálják.

Forrás: [origo]

A Pirelli 3,4 százalékos emelkedéssel segíti az olasz FTSE/MIB indexet, miután a Goldman Sachs a korábbi eladásról semlegesre minősítette fel a cég részvényeire vonatkozó ajánlását.

A Fiat már 2,8 százalékos pluszban forog, melyben az is szerepet játszhat, hogy a vállalat tárgyalásokat folytat a Chrysler csoport 41,5 százalékos tulajdonrészének megvásárlásról, amit még nem birtokol - írja a Bloomberg. A Fiat állítólag 10 milliárd dolláros hitelkeretről tárgyal több nagybankkal.

Az EADS 0,1 százalékos mínuszt szedett össze annak ellenére, hogy az Airbusok gyártója bejelentette, a korábban jelzettnél 100 géppel több megrendelésre számít ebben az évben. A kereskedelmi gépek iránt ugyanis nagy kereslet mutatkozik, ami miatt 800 gépet is rendelhetnek a cégtől 2013-ban.

Javul az amerikai gazdaság

Az amerikai gazdaság további javulásáról árulkodó GDP-adat látott ma napvilágot az Egyesült Államokból, mely szerint 2,4 százalékos volt az amerikai gazdaság növekedése 2013 első negyedévében. Ez kissé elmaradt az elsődleges olvasat szerinti 2,5 százalékos növekedéstől, azonban jelentősebb mértékben meghaladja a tavalyi negyedik negyedéves 0,4 százalékos gazdasági növekedést.

A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma viszont kellemetlen meglepetést okozott 354 ezer fős értékével, mivel előzetesen csupán 340 ezer új kérelemre számítottak a szakértők. További negatívum, hogy az előző heti 340 ezer fős adatot 344 ezer főre módosították.

A piac mindenesetre megörülhetett a GDP-adatnak, mivel az amerikai részvényindexek erősödni tudnak. Ha ugyanis a vártnál kedvezőbb adat látott volna napvilágot, azzal felerősödhettek volna azok a félelmek, hogy az amerikai gazdaság javulását látva a Fed idő előtt befejezheti, vagy mérsékelheti eszközvásárlási programját.

Az S&P 500 és a Dow Jones 0,4 százalékkal emelkedik, amivel újra történelmi csúcsaik felé indultak meg, míg a Nasdaq 0,7 százalékkal került feljebb, melyben az európai tőzsdék jó teljesítménye is szerepet játszik.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai vegyesen teljesítenek, ám a legtöbb erősödni tud. A legjobban továbbra is a pénzügyi szektor teljesít, miután az FDIC tegnapi közleménye szerint rekordot jelentő 40,3 milliárd dolláros nettó nyereséget értek el az amerikai bankok az idei első negyedévben. Ennek köszönhetően a Bank of America és a Citigroup 1,7százalékot, a Goldman Sachs pedig 0,8 százalékot tudott emelkedni.

Forrás: [origo]

Az elemzői várakozásoktól elmaradó negyedéves eredményeket tett ma közzé a Big Lots, a cég csupán 56 centes EPS-t ért el, míg a FactSet elemzői konszenzusában 60 dollárcent szerepelt. Ennek ellenére az optimista kilátások miatt a részvényárfolyam nem mozdult jelentősen a kereskedés előtti órákban, a tegnapi záróérték közelében tartózkodik

A Costco gyorsjelentése vegyesre sikeredett, a nagykereskedő 24,08 milliárd dolláros árbevétele elmaradt a Reuters elemzői konszenzusában szereplő 24,21 milliárd dollártól, azonban a nettó nyereség tekintetében 1,04 dollárral sikerült meghaladni az 1,03 dollárt váró elemzői konszenzust. Az eredmények után 1,3 százalékot erősödtek a cég részvényei.

A nap egyik nyertesének eddig a Clearwire részvényei számítanak, melyek 21 százalékot ugrottak, miután a Dish Network újabb rohamot indított a vállalat felvásárlásáért. A kábeltv-szolgáltató ugyanis megemelte a felvásárlási ajánlatát, amivel a Sprint Nextelt kívánja kiütni a nyeregből. A Dish Network papírok 0,6 százalékot erősödtek, a Sprint részvényei viszont 0,8 százalékot gyengültek.