Egy lépéssel közelebb a Fiat-Chrysler frigy

Vágólapra másolva!
Mintegy 10 milliárd dolláros hitelkerethez szeretne jutni a Fiat, melyet részben a Chrsyler felvásárlására fordítana. Az olasz cég az amerikai autóipari munkások szakszervezetének 41,5 százalékos csomag után már régóta vágyakozik, vélhetően nyár végéig rá is teheti majd a pakkra a kezét. Bár ma kisebb csökkenést mutat az olasz autógyártó részvénye Milánóban, ennek ellenére az éve eleje óta még így is több mint 50 százalékos növekedés áll a háta mögött.
Vágólapra másolva!

Bankokkal tárgyal a Fiat

10 milliárd dollár körüli hitelkeretről folytat egyeztetéseket nagyobb bankokkal az olasz Fiat autógyártó. Az összegből egyrészt az általa még nem tulajdonolt 41,5 százaléknyi Chrysler részesedést kívánja megvásárolni, másrészt pedig szeretné refinanszírozni a két cég adósságát - írja a Bloomberg az ügylethez közel álló, de meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

Ezek szerint a Fiat a Bank of Americával, a Deutsche Bankkal, a Goldman Sachs-szel és a BNP Paribas-val folytat tárgyalásokat. A felsorolt vállalatok azonban egyelőre nem kívánták kommentálni az értesülést.

A Fiat jelenleg 58,5 százalékos tulajdonosa a Chryslernek, míg a fennmaradó rész az amerikai autóipari munkások (United Auto Workers) szakszervezet nyugdíjalapjának (VEBA) kezében van, de az olasz autógyártónak lehetősége van opciókon keresztül növelni az érdekeltségét.

Forrás: [origo]

Nem adja olyan könnyen magát a nyugdíjalap

Az olasz cég tervei között egyébként már eddig is szerepelt a harmadik legnagyobb amerikai autógyártó bekebelezése, aminek eddig csupán a másik nagytulajdonos, a VEBA szabott gátat. A Reuters még márciusban számolt be róla, hogy forrásai szerint a szakszervezet elképzelhető, hogy nem az olaszoknak adná el részesedését, hanem tőzsdére vinné csomagját.

Ugyanakkor Sergio Marchionne, a Fiat és a Chrysler közös vezérigazgatójának elmondása szerint a felvásárlás még a nyár végéig lezárulhat, ha sikerül az árról megegyeznie a feleknek. Az egyesült vállalat előnye lehetne, hogy nagyobb eséllyel vehetné fel a versenyt olyan nagyágyúkkal, mint a General Motors vagy a Volkswagen. A UBS becslése szerint az összegből a Fiat 3,5 milliárd dollárt fordítana a Chyrsler felvásárlására.

Jó erőben a részvény

Az év eleje óta egyébként igen impozáns teljesítmény tud felmutatni az olasz Fiat árfolyama, ugyanis több mint 50 százalékos emelkedést produkált. Ezt még a mai minimális csökkenés sem tudja elrontani.

A Fiat árfolyama (Milánó)

Forrás: [origo]