Imádják az Airbusokat a légitársaságok

Vágólapra másolva!
Még a tervezettnél is jobban alakulhat az idei év az EADS számára, a gyártó Airbus gépei iránt ugyanis óriási a kereslet, a korábbi 700-as megrendelés helyett már a menedzsment is 800 megrendeléssel számol 2013-ra. A tegnapi éves közgyűlésen a menedzsment a befektetőknek is kedveskedett, a szektortársakhoz hasonlóan 40 százalékra emelte az osztalékfizetési rátát, mely így részvényeként 60 eurócentet jelent a befektetők számára.
Vágólapra másolva!

Frissítés! - 15:33

A Singapore Airlines pár órája jelentette be, hogy 30 Airbus és 30 Boeing gépet kíván megvásárolni, melyért 17 milliárd dollárt fizet a légitársaság. A Singapore Airlines már korábban 40 A350-900-as gépet is megrendelt, most azonban a legújabb A350-1000-es modellből akarnak vásárolni. Bár a 17 milliárd dolláros ügyletből nem tudni pontosan mennyivel részesedik az EADS, annyi bizonyos, hogy a vállalat markát ismét jó pár milliárd dollár ütheti.

10:53

Megemelte az EADS az idei évre vonatkozó kilátásait, ezúttal Tom Enders, az társaság vezérigazgatója számolt be magasabb várakozásokról, a tegnapi éves közgyűlésen. Míg a vállalat korábban csak nagyjából 700 Airbus megrendelésével számolt, addig jelenleg már 800-as rendelésről szólnak az előrejelzések. Ezzel pedig folytatódik a kedvező tendencia, ugyanis januárban még csak 500 körül várták az idei Airbus megrendelések számát, igaz a több mint 200 darabos emelkedést egy 24 milliárdos megrendelés is segítette.

A kilátások javítása mindenképpen kedvező az EADS számára, hiszen a működési eredményen belül jelentős súlyt képviselt az Airbus üzletág jó teljesítménye, sőt az idei első negyedévben több mint 90 százalékát tették ki a működési eredménynek.

Forrás: [origo]

Kedvezőnek tekinthető a cég részvényeseinek számára az is, hogy az EADS - összhangban a szektortársakkal - szintén 40 százalékra növelte az osztalékfizetési hányadot. A tulajdonosok így részvényeként 60 eurócentet kapnak a cég 2012-es eredményéből, mely jelentősen meghaladja a tavalyi 45 eurócentet. A jelenlegi árfolyammal számolva a cég papírjai után 1,36 százalékos osztalékhozam érhető el.

Az árfolyam viszont lényegesen nem mozdult meg a hírre, a tegnap délután érkezett hírek nem tudták érdemben befolyásolni az árfolyamot, mely az akkori 44,6 euróról inkább lefelé fordult, és ma reggel is 0,1 százalékos mínuszban jár a papír, 44,1 eurónál.

Az EADS árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]