14 milliárd euró hiányzik a német bankokból

Vágólapra másolva!
A hét legnagyobb német banknak 14 milliárd eurónyi tőkére lenne szüksége a német pénzügyi felügyelet számításai szerint ahhoz, hogy megfeleljenek a pénzintézetek a  Basel III által meghatározott követelményeknek. Igaz, 2012 második felében még 32 milliárd euróra volt szükségük, amit sikerült némileg lejjebb tornászni.
Vágólapra másolva!

A hét legnagyobb pénzintézetnek 14 milliárd eurónyi tőkére van szüksége ahhoz, hogy a Basel III szabályok által támasztott tőkekövetelményi szinteket elérjék a német pénzintézetek - számolt be a Financial Times. Az előírásoknak a tervek szerint 2019-ig kell megfelelniük a piaci szereplőknek.

A német pénzügyi felügyelet, a BaFin számításai szerint 2012 második felében még 32 milliárd eurónyi tőkeszükségletük volt a bankoknak - köztük a Deutsche Banknak és a Commerzbanknak -, de ezt sikerült már jelentősen csökkenteni.

A BaFin kalkulációi szerint főleg úgy tudták a javulást elérni a bankok, hogy leválasztottak, eladtak eszközöket és újraszámolták a kockázati súlyokat néhány eszköz esetében. Ezek összességében csökkentették a friss tőke iránti igényt és növelték a tőkemegfelelési mutatókat.

Idén aktivizálta magát a Deutsche Bank és a Commerzbank is

Annak ellenére, hogy tavaly nem emelt tőkét sem a Commerzbank, sem a Deutsche Bank, idén mégis úgy döntöttek, hogy a jó piaci körülményeket kihasználva ehhez a lépéshez folyamodnak. Előző hónapban a Deutsche Bank 3 milliárd eurós tőkeemelést hajtott végre, míg a Commerzbank a napokban vont be 2,5 milliárd eurót rights issue formájában.

Mi az a rights issue?

A rights issue során a vállalat részvénykibocsátás útján kíván forrást bevonni. Az IPO-val ellentétben az új értékpapírokat a meglévő részvényesek körében kínálja eladásra, hogy azoknak ne csökkenjen érdemben a részesedésük. Így azok egyfajta előjegyzési jogosultsággal rendelkeznek, hogy meghatározott mennyiségben és meghatározott áron vásároljanak az új részvényekből.



Nincsenek ma jó formában az európai bankpapírok, a legtöbbjük a negatív tartományban mozog, ráadásul a Commerzbank a leggyengébbek között helyezkedik el, míg a Deutsche Bank a legerősebbek között foglal helyet.

Deutsche Bank árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]

Commerzbank árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]