Orbánra száll az áldás

Vágólapra másolva!
Jó napja van Orbán Viktornak: nem elég, hogy a munkanélküliségi adat jól alakult, az OECD feljavította a GDP-növekedési várakozásait Magyarországra. A lényeg délután jön, de a papírforma szerint az Európai Bizottság országjelentésében is jó hírt fog kapni.
Vágólapra másolva!

Javította a Magyarországra vonatkozó növekedési várakozásait a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a legújabb előrejelzésében. Magyarország 0,5 százalékos növekedést érhet el 2013-ban, tavaly novemberben még 0,1 százalékos visszaesést várt ugyanez a szervezet.

Timothy Ash, a Standard Bank vezető elemzője gyors értékelésében úgy fogalmazott, hogy "egymás után esnek be a jó hírek Orbán számára". Reggel a munkanélküliségi adat lett a vártnál sokkal jobb, 11 százalékos (szemben a tavalyi 11,5 és a január-márciusi 11,8 százalékkal). Kora délután pedig az Európai Bizottság országjelentésének örülhet a kormány, a várakozások szerint azt fogja javasolni a tagállamok vezetőinek, hogy engedjék ki Magyarországot a túlzottdeficit-eljárás alól.

A szervezet 2014-re 1,3 százalékos bővülést vár. A munkanélküliséggel viszont még birkóznia kell Magyarországnak - legalábbis az OECD szerint, az idén ugyanis éves átlagban 11,4, jövőre 11,5 százalékos munkanélküliségi rátával számolnak. A friss előrejelzés ugyanakkor nem számolhatott még a szerda reggel közölt munkanélküliségi adatokkal.

Az OECD a legoptimistább forgatókönyvet vázolta fel eddig a nagy nemzetközi szervezetek friss becslései közül. Timothy Ash szerint a piaci várakozások idénre inkább nullaközeli vagy negatív GDP-változásról szóltak. Az EU 0,1 százalékos visszaesést, az IMF változatlanságot, az EBRD viszont jelentős, 0,8 százalékos visszaesést vár 2013-ra.