Optimistábban tekintenek Magyarországra

Vágólapra másolva!
Felülsúlyozásra ajánlja a magyar eszközöket a JP Morgan, melyet a hazai gazdaság javuló teljesítményével indokol, valamint megemlíti, hogy kiszámítható maradt a monetáris politika is. A bankház még a múlt héten emelte meg a magyar gazdaság növekedésével kapcsolatos várakozását, 0,5 százalékos bővülést jósolva.  Az OECD ma megjelent elemzésében szintén növelte hazánkra vonatkozó GDP-növekedési prognózisát, a korábbi 0,1 százalékos csökkenéséről, fél százalékos expanzióra. A JP Morgan szerint hazánk túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülése is segítheti a magyar eszközök felértéklődését.
Vágólapra másolva!

Kedveli a magyar eszközöket a JP Morgan

Felülsúlyozásra ajánlja a magyar befektetéseket a JP Morgan, amit a hazai gazdaság javuló teljesítményével, illetve azzal magyaráz, hogy az MNB monetáris politikája kiszámítható maradt - írja az MTI. Ezek pedig lehetővé tehetik, hogy Magyarország kikerülhessen az EU túlzottdeficit-eljárása (EDP) alól már a következő hónapban. Ma délután az Európai Bizottság a várakozásoknak megfelelően javaslatot is tett, hogy Magyarországot engedjék ki az EDP alól. A végső döntést azonban az EU gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (ECOFIN) fogja meghozni június 22-i ülésén.

A JP Morgan kedden közölte, hogy az általa vezetett globális felzárkózó piaci kötvényindex portfoliójában felülsúlyozásra változtatta a magyar befektetésekre szóló ajánlását. Az elemzők szerint az idei első negyedévben Magyarországon volt a legerősebb a gazdasági növekedés a régióban, köszönhetően elsősorban az autóipari beruházásoknak.

Forrás: [origo]

A jobb növekedés segíthet abban, hogy a költségvetési hiánycélt is könnyebben elérje a kormány. Az EU 0,2 százalékos GDP-növekedést vár az idei évre, ezt azonban a JP Morgan szerint felülteljesítheti Magyarország, a bankház múlt héten 0,5 százalékos növekedési prognózissal állt elő, melyről az Investor.hu is beszámolt.

Nagyobb növekedést vár az OECD is

Ma pedig az OECD is növelte a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését, szintén 0,5 százalékra, holott legutóbbi, novemberi elemzésükben még 0,1 százalékos csökkenést valószínűsítettek. A kormány viszont még mindig optimistábban tekint a jövőbe, ők 0,7 százalékos bővüléssel számolnak. Mivel a háztartások fogyasztása továbbra sem valószínű, hogy érdemben erősödni fog, a növekedést az export húzhatja majd az OECD szerint. 2014-ben 1,3 százalékkal nőhet a hazai GDP, ez azonban csak minimálisan nagyobb nemzetközi szervezet korábbi 1,2 százalékos bővülési előrejelzésénél. Az államháztartás hiánya idén 2,8 százalék lehet, míg 2014-re 3,2 százalékot várnak.

Abban a tekintetben még érdekesebb a magyar kilátások javulása, hogy az OECD a legtöbb régiós országra vonatkozóan rontott korábbi várakozásain.

Forrás: [origo]

Év végéig a hitelminősítők is léphetnek

A JP Morgan mellett más londoni elemzők is optimistábbak Magyarországgal kapcsolatban. A Standard Bank szakértője kedden annak a véleményének adott hangot, hogy ha megszűntetnék hazánkkal szemben a túlzottdeficit-eljárást, akkor vélhetően nem kellene attól tartani, hogy a kormány a különböző szektoradók és a pénzügyi tranzakciós adó emeléséről döntene. Az elemző szerint az is segíthet Magyarország megítélésének javulásában, hogy az EU-ban is egyre elfogadottabbá válik az ösztönzésen alapuló költségvetési politika, a mindenek feletti államháztartási szigorral szemben.

A JP Morgan kommentárjában arra is utal, hogy ha valóban kedvezőbben alakul a gazdasági növekedés és kikerül az ország a túlzottdeficit-eljárás alól, akkor a hitelminősítők is módosíthatják az ország adósbesorolásának kilátását. Habár a bankház szakértői azt még nem valószínűsítik, hogy felminősítések jönnének, a jelenleg érvényben lévő negatív kilátást legalább az egyik hitelminősítő módosíthatja az év végéig. Az S&P márciusban változtatta negatívra az ország hitelbesoroláshoz tartozó kilátását, és a Moody's-nál is hasonló szinten van az adósosztályzat.