Vágólapra másolva!
Rossz hangulatban várhatják a befektetők az Európai Bizottság mai döntéseit, melynek során számos túlzottdeficit-eljárás ügyében fog döntés születni kora délután. A főbb tőzsdemutatók továbbra is nagyobb mínuszban mozognak, emiatt pedig a hazai BUX sem tud emelkedni. A magyar részvényindexet elsősorban az OTP gyengülése húzza lejjebb, a bankpapír ugyanis korrigálni kezdte az elmúlt napok nagyobb emelkedéseit. A vételi kedvet az sem tudja itthon meghozni, hogy a hírek szerint Magyarország túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülését fogja javasolni mai ülésén az EB. Amerikában szintén gyengülés kezdődhet, és a határidős indexek alapján 0,3-0,4 százalékos mínuszokra lehet felkészülni nyitás után.
Vágólapra másolva!

Kikerülhet Magyarország az EDP alól

Az európai piacok gyengélkedése miatt itthon a negatív tartományban mozog a hazai részvényindex, bár a BUX mínusza mérsékeltebb európai társaiénál. A hazai tőzsdemutató 0,4 százalékot esett, amivel régiós társaihoz hasonlóan teljesít.

A vételi kedvet az sem tudja eddig meghozni, hogy az origo értesülései szerint kiengedik Magyarországot a túlzottdeficit-eljárás (EDP) alól, mivel az EB annak megszűntetését fogja javasolni mai ülésén hazánk esetében. A végső döntést az EU gazdasági és pénzügyminisztereinek tanács (ECOFIN) fogja meghozni június 22-i ülésén.

Forrás: [origo]

A BUX-ot továbbra is az OTP gyengülése húzza lejjebb, a bakpapír már 1 százalékot esett, melynek lehetőségére felhívtuk a figyelmet. A bankpapír után egyelőre nem kapkodnak a befektetők, annak ellenére, hogy ma lehet utoljára a tavalyi év után járó osztalékért megvásárolni. A 120 forintos részvényenkénti osztalék 2,3 százalékos osztalékhozamot biztosít a tegnapi záróárral számolva. Az összeget júnis 10-én fizeti ki a pénzintézet.

A bankpapírt az sem tudja segíteni, hogy 4800 forintra emelte a rá vonatkozó célárat a Concorde elemzője.

A több főbb részvény vegyesen teljesít, a Richter 0,4 százalékot veszített értékéből, a Mol és az Egis tegnapi záróértéke közelében mozog, míg a Magyar Telekom reggeli előnyének nagy részét elvesztve 0,3 százalékos pluszban forog.

Forrás: [origo]

A forint nem tudott megbírkózni a 286-os szinttel, ahonnan visszapattant, és már a 288,5-ös szint fölött mozog az euróval szemben. A svájci frank árfolyama is kissé eltávolodott nyolc hónapos csúcsától, és már 230 fölött található az árfolyama, míg egy dollárért 223,8 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

A hazai fizetőeszközt nem mozgatta meg túlságosan az MNB növekedés ösztönző hitelprogramjának kiterjesztésének a híre. Matolcsy György mai sajtótájékoztatója szerint rendkívül nagy igény mutatkozik az MNB növekedés-ösztönző hitelprogramja iránt, ezért a jegybank úgy döntött, 50 százalékkal megemeli a program méretét.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Brüsszelre figyel Európa

Nem javul a hangulat az európai tőzsdéken, ahol a főbb részvényindexek még mindig a negatív tartmányban mozognak. Az esést a londoni FTSE, a francia CAC és a német DAX index vezeti, melyek 1 százalék körüli mínuszt halmoztak már fel, amivel korrigálják tegnapi emelkedésüket. A FTSE elsősorban a bankpapírok rosszabb teljesítménye miatt gyengélkedik, a Royal Bank of Scotland 1 százalékos, a Barclays 0,7 százalékos, az HSBC pedig 1,3 százalékos mínuszban forog.

A német munkanélküliségi ráta nem okozott meglepetést, mivel a vártnak megfelelően nem változott áprilishoz képest, és 6,9 százalékon állt májusban.

Némi fordulatot hozhatnak majd a Brüsszelből érkező hírek kora délután, az Európai Bizottság ugyanis délután kettőkor javaslatot fog tenni az egyes országok túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülésére, míg több országnak is engedményeket tehet. A hírek szerint Franciaország, Spanyolország és Hollandia számára is megengedheti az EB, hogy a 3 százalékos költségvetési hiánycélt túllépje.

Forrás: [origo]

A Deutsche Bank 0,3 százalékot gyengült annak ellenére, hogy újabb elemző ajánlotta vételre a cég részvényeit. Ezzel már a vállalatot követő szakértők 66 százaléka javasolja vételre a Deutsche Bankot, és ilyen mértékű optimizmusra hat éve nem volt példa.

A Hennes & Mauritz részvényei 2,1 százalékot vesztettek értékükből, miután a Goldman Sachs eladásra módosította a rájuk vonatkozó ajánlását a korábbi semlegesről.

Gyengülhet Amerika is

A rosszabb európai részvénypiaci hangulat miatt Amerikában is esésre lehet felkészülni nyitás után, és a határidős indexek alapján 0,3-0,4 százalékos mínuszokkal indulhat a nap. A Dow Jones ezzel kissé eltávolodhat tegnap ütött új történelmi csúcsától.

Fontosabb makroadat ma nem kerül nyilvánosságra a tengerentúlról, a gyorsjelentési szezon viszont folytatódni fog. Többek között a Fresh Market, a Michael Kors és a Trina Solar is közzéteszi első negyedéves számait.