Vágólapra másolva!
Pocsék hangulatban zajlik a külföldi tőzsdéken a kereskedés, amin a Brüsszelből érkező hírek sem tudtak segíteni. Öt ország - köztük hazánk is - kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, és az EU számos országnak meghosszabbította a deficitcél teljesítésének eléréséhez szükséges határidőt. A döntések kimenetele vélhetően már beépült az árfolyamokba, így a főbb tőzsdemutatók tovább halmozták a mínuszokat. Az európai börzék nagyobb esése miatt Amerikában is a mínuszok gyűlnek, és a mutatók eltávolodtak történelmi csúcsaiktól.Ennek következtében itthon egész nap mínuszban mozgott a BUX, melyre elsősorban az OTP gyengülése nehezedett teherként. A forint szintén esik, és már igencsak messze jár tegnap ütött idei csúcsától.
Vágólapra másolva!

Lekerültünk a szégyenpadról

Nem okozott nagyobb mozgásokat a hazai tőzsdén, hogy az Európai Bizottság javaslata szerint Magyarország kilenc év után kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól, mivel a döntésre számítani lehetett. A BUX az európai rossz hangulat következtében nem tudott kikecmeregni a negatív tartományból, és végül 0,4 százalékos mínuszban ragadt zárásra is.

A vételi kedvet az sem tudta meghozni, hogy felülsúlyozásra ajánlja a magyar eszközöket a JP Morgan, melyet a hazai gazdaság javuló teljesítményével indokol.

Forrás: [origo]

A BUX-ot egész nap az OTP gyengülése húzta lejjebb, a bakpapír 1,4 százalékot esett, melynek lehetőségére felhívtuk a figyelmet. A bankpapír után ma nem kapkodtak a befektetők, annak ellenére, hogy ma lehetett utoljára a tavalyi év után járó osztalékért megvásárolni. Ennek oka az lehet, hogy az utóbbi napokban nagyobb kereslet mutatkozott a részvény iránt, ami régóta nem látott csúcsra hajtotta az árfolyamát. Az OTP-t az sem tudta segíteni, hogy 4800 forintra emelte a rá vonatkozó célárat a Concorde elemzője.

A többi főbb részvény vegyesen teljesített, és az Egis számított a nap nyertesének, mely folytatta az elmúlt napokban kezdett menetelését, és 2,4 százalékot ugrott ma. Ezzel már a 21 ezer forintos szintet is megközelítette az Egis, mely így több mint két éves csúcsán várja a holnapi nyitást.

A másik gyógyszerpapír, a Richter viszont ellentétes utat járt be, és fél százalékot veszített értékéből. A Magyar Telekom összekapta magát, és 1,4 százalékot drágult, míg a Mol 0,6 százalékot gyengült.

Forrás: [origo]

A forintnak nincs jó napja, messzire rugaszkodott tegnap ütött idei csúcsától az euróval szemben, és már a 290-es szint fölött jár az árfolyama. A dollár/forint jegyzése 223,8-nál, a svájci franké 232,6-nál mozog késő délután.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Haladékot adott Brüsszel

Délután is folytatták pocsék teljesítményüket az európai piacok, melyeken az sem segített, hogy az OECD a korábbinál pesszimistább előrejelzéseket fogalmazott meg a világgazdasági növekedési kilátásokkal kapcsolatban. Az OECD szerint idén 3,1 százalékos, jövőre pedig 4 százalékos lehet a világgazdaság GDP-növekedése a korábban jelzett 3,4 és 4,2 százalék helyett. A szervezet szerint Amerikában folytatódhat a kilábalás, és 1,9 százalékos lehet a gazdaság bővülése, míg az eurózóna továbbra is recessizóban marad, és 0,6 százalékkal fog zsugorodni.

A szervezet pesszimizmusa csak fokozhatta a rossz kedvet az európai börzéken, és a Brüsszelből érkező kedvező hírek sem tudták kirángatni a tőzsdemutatókat a mínuszokból. Az EU ugyanis két évvel meghosszabítja Franciaország, Spanyolország, Szlovénia és Lengyelország számára a decifitcélok eléréséhez szükséges határidőt, Olaszország, Lettország, Románia és Litvánia pedig kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól. A hatás vélhetően azért maradt el, mert a döntések nem okoztak meglepetést, és a piac már beárazhatta őket.

A német munkanélküliségi ráta nem okozott meglepetést, mivel a vártnak megfelelően nem változott áprilishoz képest, és 6,9 százalékon állt májusban.

Az olasz kötvényaukció is jól sikerült, a terveknek megfelelően 8 milliárd eurónyi forrást vont be az olasz állam 6 hónapos állampapírok eladása révén. A hozamok viszont emelkedtek, és március óta nem látott szintekig szökkentek.

Ezek következtében a főbb európai részvényindexek tovább halmozták a mínuszokat, amivel korrigálják tegnapi emelkedésüket. Az esést a londoni FTSE, a francia CAC és a német DAX index vezeti, melyek 2 százalék körüli mínuszt halmoztak már fel, amivel korrigálják tegnapi emelkedésüket.

Forrás: [origo]

A FTSE elsősorban a bankpapírok rosszabb teljesítménye miatt gyengélkedik, a Royal Bank of Scotland 1,9 százalékos, a Barclays 1,5 százalékos, az HSBC pedig 2,3 százalékos mínuszban forog.

A Deutsche Bank 1,6 százalékot gyengült annak ellenére, hogy újabb elemző ajánlotta vételre a cég részvényeit. Ezzel már a vállalatot követő szakértők 66 százaléka javasolja vételre a Deutsche Bankot, és ilyen mértékű optimizmusra hat éve nem volt példa.

3 százalékos mínuszban forog már a Peugeot részvénye, miután a La Tribune francia lap szerint a cég tőkeemelésre készül. A vállalat folyamatosan égette a pénzét tavaly, ami idén tovább folytatódhat a forrás szerint. A híreket egyelőre nem erősítették meg.

Esik Amerika is

Az európai tőzsdék gyengélkedését látva Amerikában is lefelé vették az irányt a főbb részvényindexek, melyek közül a Dow Jones és az S&P 500 is eltávolodott történelmi csúcsától. A piacokon 1 százalék körüli mínuszokat lehet látni, és a Dow Jones már 150 pontot zuhant, ami után már nyoma sincs a tegnapi jó hangulatnak.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai kivétel nélkül a lejtőn mozognak, a legnagyobb mínuszt a távközlési cégek papírjai szedték össze, míg a technológiai és pénzügyi szektor a társaiknál mérsékeltebb eséseket szenvedtek el.

Forrás: [origo]

A gyorsjelentési szezon is folytatódott, a Michael Kors luxusipari cég az elemzői konszenzushoz képest magasabb árbevételt és egy részvényre jutó nyereséget ért el. A társaság ugyanakkor a felemás kilátásokat fogalmazott meg a jövővel kapcsolatban. Az éves árbevétel 2,65-2,75 milliárd dollár között alakulhat, a piaci konszenzusban szereplő 2,83 milliárd dollárral szemben, az EPS pedig 2,43-2,47 dollár lehet a várt 2,43 dollárral szemben. A részvények 0,9 százalékot erősödtek.

A Smithfield Foods számít eddig a nap egyik legnagyobb nyertesének 25 százalékos ugrása után, miután a Shuanghui 4,72 milliárd dollárért, részvényenként 34 dollárért megvásárolja az amerikai élelmiszeripari társaságot és kivezeti azt a tőzsdéről. A vételár a tegnapi záróárhoz képest 31 százalékos prémiumot tartalmaz.