Még több pénzt önthet a bankokra az MNB

Vágólapra másolva!
Rendkívül nagy igény mutatkozik az MNB növekedés-ösztönző hitelprogramja iránt, ezért a jegybank úgy döntött, 50 százalékkal megemeli a program méretét - derült ki Matolcsy György ma délelőtti sajtótájékoztatóján elhangzottakból.
Vágólapra másolva!

Az eredetileg meghirdetett 500 milliárd forintnál nagyobb igény mutatkozik a bankok részéről az MNB növekedés ösztönző hitelprogramja iránt. Matolcsy György tájékoztatáa szerint a program I. pillérje iránt 750 milliárd, a II. pillér iránt pedig több mint 500 milliárd forintos igényt jeleztek a pénzintézetek, emiatt a jegybank 50 százalékkal megemeli a két pillér hitelösszegét.

Ezek után a kkv-szektor hitelezését szolgáló I. pillér keretösszege 425 milliárd forintra, míg a meglévő hitelek kiváltását szolgáló II. pilléré pedig 325 milliárd forintra emelkedik, így a teljes program keretösszege 750 milliárd forintot fog kitenni.

A jegybankelnök elmondása szerint a pénzintézetek 90 százaléka jelezte részvételi szándékát a programban, annak ellenére, hogy előzetesen még csak kétharmados részvételre számított az MNB. Emiatt meghosszabíthatják a program kezdeti három hónapos időtartamát is.

Matolcsy szerint az óriási érdeklődés igencsak bíztató, és az áprilisban bejelentett program a hitelezési fordulaton keresztül növekedési fordulatot is hozhat. Ezt a kkv-szektor jelentőségével támasztotta alá, mivel a kkv-szektorban dolgozik a foglalkoztatottak 70 százaléka, és ez a szegmens adja a magyar GDP több mint a felét.

A jegybankelnök a kamatcsökkentési ciklussal kapcsolatban kiemelte, a kamatvágási sorozat sikeres volt, azértt is, mert a hitelkamatok csökkenni tudtak. Azt nem tudta megmondani, meddig folytatódhat a kamatcsökkentés, de folyamatosan értékelik a makrogazdasági folyamatokat, és a kis lépésekkel történő kamatvágások után kialakulhat egy olyan semleges kamatláb, melyet a pénzpiac elismer.

A sajtótájékoztatón felszólaló Balog Ádám MNB-alelnök hozzátette, a hitelezés-ösztönző program a jövő héten kezdődik, és ma írják alá a szerződéseket a bankokkal az MNB. Balog szerint a program 0,2-0,5 százalékkal növelheti meg a magyar GDP-t 2014-ig, de optimista forgatókönyv szerint akár 1-1,8 százalékos lehet a hazai gazdasági növekedéshez való hozzájárulása.

A forint nem reagált nagyobb mértékben az elhangzottakra, és továbbra is a 288-as szint fölött mozog az euróval szemben, amivel kissé eltávolodott tegnap ütött idei csúcsától.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]