Vágólapra másolva!
A mínuszokat kezdték el halmozni nyitás után az európai tőzsdeindexek a fontosabb brüsszeli döntések előtt. Ma több túlzottdeficit-eljárás ügyében fog döntés születni, ami után Magyarország is kikerülhet az eljárás alól júniusban. Ennek következtében itthon is lefelé indult el a BUX, melyet leginkább az OTP gyengülése húz lejjebb. Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Hihetetlen szériában a Dow Jones
Vágólapra másolva!

Korrigál az OTP

Az európai tőzsdék enyhe mínuszai miatt a hazai tőzsdén is lefelé indult el a magyar részvényindex. A BUX 0,4 százalékot gyengült, amivel régiós társaihoz hasonlóan teljesít.

A piac valószínűleg a Brüsszelből érkező hírekre várhat, az Európai Bizottság ugyanis ma hoz döntést a magyar túlzottdeficit-eljárások ügyében. A várakozások szerint kedvező ítélet fog születni, és Magyarország kikerülését javasolhatja az EB az eljárás alól, melynek hatására akár a vételi erő is megérkezhet a hazai börzére. A végső döntést az EU gazdasági és pénzügyminisztereinek tanács (ECOFIN) fogja meghozni június 22-i ülésén.

A jó hangulatot az sem tudja megalapozni, hogy a februári-április magyar munkanélküliségi ráta 11 százalékra esett a várt 11,6 százalék helyett az első negyedévi 11,8 százalék után.

Forrás: [origo]

A BUX-ot elsősorban az OTP húzza lejjebb, mivel a bankpapír után egyelőre nem kapkodnak a befektetők, annak ellenére, hogy ma lehet utoljára a tavalyi év után járó osztalékért megvásárolni. A 120 forintos részvényenkénti osztalék 2,3 százalékos osztalékhozamot biztosít a tegnapi záróárral számolva. Az összeget júnis 10-én fizeti ki a pénzintézet. Az OTP 0,8 százalékos mínuszban mozog a rosszabb hangulatban, amivel kissé korrigálni kezdte az elmúlt napok nagyobb menetelését.

A többi főbb papír vegyesen teljesít, a Mol 0,1 százalékot gyengült, míg az Egis továbbea is jó formában van, és 0,3 százalékot erősödött. A legjobban a Magyar Telekom teljesít több mint 1 százalékos pluszával, míg a Richter egyelőre nem mutat elmozdulást.

Forrás: [origo]

A forint nem tudott megbírkózni a 286-os szinttel, ahonnan visszapattant, és már a 288-as szint fölött mozog az euróval szemben. A svájci frank árfolyama is kissé eltávolodott nyolc hónapos csúcsától, és 229 fölött található az árfolyama, míg egy dollárért 224 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Brüsszelre figyelhet Európa

Lefelé mozdultak el nyitás után a főbb európai részvényindexek, melyek így korrigálni kezdték tegnapi menetelésüket. A befektetők vélhetően kiemelt figyelemmel fogják követni a Brüsszelből érkező híreket, az Európai Bizottság ugyanis több fontos kérdésben fog döntést hozni.

Az EB többek között ma több európai ország számára is engedményeket tehet, megengedheti Franciaországnak, Spanyolországnak és Hollandiának is, hogy a 3 százalékos deficitcélt meghaladó hiányt érhessenek el. Olaszország pedig Magyarországhoz hasonlóan kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól.

Ezen túl Németországból makroadatok fognak érkezni, a májusi munkanélküliségi ráta és fogyasztói árindex fog nyilvánosságra kerülni.

Forrás: [origo]

A Deutsche Bank 0,3 százalékot gyengült annak ellenére, hogy újabb elemző ajánlotta vételre a cég részvényeit. Ezzel már a vállalatot követő szakértők 66 százaléka javasolja vételre a Deutsche Bankot, és ilyen mértékű optimizmusra hat éve nem volt példa.