Vágólapra másolva!
Hivatalossá vált, hogy a Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolja az Európai Bizottság. A döntést néhány órával ezelőtt Andor László, foglalkoztatásügyi uniós biztos szivárogtatta ki Twitter oldalán, ám a hivatalos bejelentés csak kettő órakor érkezett meg. A tőzsdén nincs jelentősebb hatása a hírnek, a BUX továbbra is a negatív tartományban tartózkodik.
Vágólapra másolva!

14:05 - Itt a hivatalos javaslat

Igaznak bizonyultak a korábbi hírek, és az Európai Bizottság hivatalosan is a Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolja. A végső döntést az EU gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (ECOFIN) fogja meghozni június 22-i ülésén, ám nem valószínű, hogy szembe mennének az EB mostani javaslatával.

Ezzel hazánk kilenc év után kerülhet le az uniós szégyenpadról, ahova 2004-ben azért került, mert Magyarország nem tudta hitelesen biztosítani a GDP-arányos költségvetési hiány 3 százalék alatt tartását. A bizottság figyelembe vette a kormány legutóbbi intézkedéscsomagját, melynek köszönhetően idén 2,7 százalékos, jövőre pedig 2,9 százalékos költségvetési hiányt várnak Magyarországon.

Forrás: [origo]

A kormány számos intézkedéscsomagot hozott az elmúlt hónapokban annak érdekében, hogy az EU megszüntesse az EDP eljárást hazánk ellen. Habár az áprilisban benyújtott konvergencia programmal még nem sikerült meggyőzni Brüsszelt, az ezt követő első Varga-csomag sokat segített az előrelépésben. A nemzetgazdasági miniszter ugyanis egy három lépésből álló csomaggal állt elő annak érdekében, hogy mindeképp sikerüljön kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól. Ezzel pedig idén és jövőre is képesek lehetünk 3 százalék alatt tartani a költségvetési hiányt.

Magyarországon kívül Olaszország, Lettország, Litvánia és Románia is kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól.

A forint nem reagált jelentősen a döntésre, és továbbra is a 288-as szint körül mozog az euróval szemben. A magyar részvényindex pedig továbbra is a negatív tartományban mozog az európai tőzsdéken uralkodó rossz hangulat következtében.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

12:01 - Lekerülhetünk a szégyenpadról

Percekkel ezelőtt számolt be róla az [origo], hogy Andor László foglakoztatásügyi uniós biztos Twitter-üzenete szerint hazánk kikerülhet a 2004 óta tartó kötelezettségszegési-eljárás alól, legalábbis ezt javasolhatja majd az Európai Bizottság az EU gazdasági és pénzügyminisztereinek, akik június 22-i ülésükön hozhatják meg ítéletüket.

Forrás: Twitter.com

Hivatalosan azonban csak a 14:00-kor kezdődő sajtótájékoztatón hangozhat el legkorábban, hogy hazánk esetében ténylegesen is a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolja-e az Európai Bizottság. Korábban egyébként már a Bruxinfo is arról számolt be, hogy kedvező döntés születhet a magyar ügyben, valamint Orbán Viktor is bizakodó volt múlt heti brüsszeli látogatását követően. "Ha a matematika szabályai még mindig érvényesek, akkor Magyarországnak ki kell kerülnie a deficiteljárásból" - mondta el a miniszterelnök.

Csak a forint reagál

Komoly reakciót egyelőre nem váltott ki a Twitter-üzenet, a magyar tőzsde részvényindexe, a BUX csupán minimális erősödést tudott elkönyvelni, de még így is 0,3 százalékos mínuszban található.

A BUX értéke (pont)

Forrás: [origo]

A forint a tegnapi nagyobb erősödést követően mára jócskán eltávolodott a 286-os szinttől az euró ellenében. A gyengülés már kedd délután kezdetét vette, ma reggelre pedig ismét 288 közelében mozgott az EURHUF, sőt, délben már 289 fölé is szúrt az árfolyam.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]