OTP: add el a kitörést!

Vágólapra másolva!
Megindult az OTP, épp ahogy korábban figyelmeztettünk rá, de bármekkora is a lendület, soha nem tart a végtelenségig a rali, muszáj megpihennie a részvénynek. Ez a korrekció már ma vagy holnap eljöhet, az enyhe visszaesés viszont akár újabb beszállási lehetőségeket is teremthet, és megágyazhat a további emelkedésnek is.
Vágólapra másolva!

Az OTP kedden is folytatta erőtől duzzadó mozgását, közel 3 százalékkal emelkedett, amivel újfent megerősítette idejekorán megfogalmazott sejtésünket (az OTP közelgő kitöréséről itt írtunk). Kedvenc bankpapírunk olyan jó formát mutat, hogy az már gyanús, hiszen ma akár már hatodik egymást követő nap sikerülhet szép fehér gyertyával búcsúztatni a kereskedési napot (bár ma reggel némi eséssel indul a nap).

Az RSI mutatója ennek megfelelően már a 76 os értéket is elhagyta, ami már a túlvett tartományt jelenti. Ez persze teljesen természetes egy hónapok óta érlelődött kitörés esetén, ilyenkor jellemzően a 65-80-as értékek között szokott az indikátor ingadozni. A mai nap ennek megfelelően akár a felső értékig is eljuthatunk és ez már sokakat profitrealizálásra ösztönözhet, hiszen a 4950 forintos(kitörési szinten vagy alatta megvett részvényeken tisztes profitot lehet rövid távon zsebre rakni.

Az eladás mellett szól az a régi tőzsdei bölcsesség is, hogy a fák nem nőnek az égig, főleg nem ilyen gyorsan. Ennél is fontosabb lehet, hogy a ma akár megszűnhet az évek óta tartó túlzottdeficit-eljárás hazánk ellen. Ez a hír viszont szerintem éppen az elmúlt napokban épült be az árfolyamba, tehát itt is igaz lehet az, hogy pletykára venni, hírre eladni érdemes. Önmagában az EDP-ből való kiesés nem extrán piacmozgató hír, de most joggal gondolhatjuk, hogy sok külföldi befektetőnek azt jelentheti, hogy idén már nincs szükség új ágazati adókra, tehát újabb bankadóra, vagy a tranzakciós illeték emelésére sem kerül sor, ami kiszámíthatóbbá teszi az OTP éves eredménytervét is.

Nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy ugyan kicsit fanyalogva, de lassan a londoni bankházak is kezdenek pozítivabban nyilatkozni a magyar gazdaság helyzetéről, jövőbeli kilátásairól, és ebbe a képbe lassan az is beillik, hogy a nagy hitelminősítők a negatív kilátásokat először semlegesre változtatják, és a modellportfóliókban az erős alulsúlyozásról is elmozdulás történhet.

Az előbb leírtak fényében és a kitörési szint áttörésekor is meglévő katalizátorok (általános pénzbőség, magyar kamatszint folyamatos csökkenése, enyhén javuló gazdasági környezet) megléte mellett joggal gondoljuk, hogy a korábban gondolt 6100-6330 közé tett célárak reálisan elérhetőek lesznek, de ez nem egy nyílegyenes mozgás lesz. Az első megálló ma-holnap várható, amit érdemes lehet lekereskedni.

Az OTP árfolyama

A legvalószínűbb forgatókönyvünk szerint, ha még a ma is sikerül emelkedni, akkor viszonylag erős volatilitás mellett a lokális maximumról 3 -4százalékos esés jöhet. Ez lejjebb vinné az RSI mutatót, ezáltal a túlvettség megszűnne, és utána akár pár nap konszolidációt követően ismét hegymenetbe kapcsolhatnánk.

Fontos megjegyezni, hogy a magyar piac teljesen más ritmusban mozog, mint fejlett társai, tehát nem sok kapaszkodót jelent, hogy éppen mi történik a fejlett piacokon. Jó példa erre a múlt heti nagy Nikkei esésre adott árfolyam-reakció, hiszen minimális volt aznap a BUX esése. Bőven belefér tehát, hogy egy kinti nyugodt korrekció esetén is folytatni tudnánk az emelkedést.

Érdemes azt is hangsúlyozni, hogy a fenti stratégia elsősorban rövid távon, aktívan kereskedő spekulánsok számára nyújt támpontot. Óvva intünk mindenkit, aki lassabb, megfontoltabb stratégiát követ, hogy a korrekció első jelére megremegjen a keze, és eldobja az egyébként ígéretes pozíciókat. A hosszú távú trendben és az említett célárak elérésében továbbra is hiszünk, de ha valaki érez magában kellő elszántságot és kockázatvállalási kedvet, akkor a hosszabb trenden belüli hullámzások kihasználásával további sikereket érhet el.

Sikeres kereskedést!