Óriási keletje van a Jaguaroknak

Vágólapra másolva!
A vártnál kisebb mérékben esett vissza India legnagyobb autógyártójának, a Tata Motorsnak a profitja az idei első negyedévben, köszönhetően a cég által értékesített Jaguar és Land Rover gépkocsik iránti nagyobb keresletnek. Különösen Kínában kapkodtak a a vállalat luxusautói után, az országban 73 százalékkal növekedett az eladott kocsik száma. A kedvező hírek után mintegy 5 százalékot ugrottak a Tata Motors részvényei.
Vágólapra másolva!

A várakozásoknál magasabb profitot ért el az idei első negyedévben India legnagyobb autógyártója, a Tata Motors. A vállalat nyeresége 703 millió dollárra zsugorodott egy év alatt, miközben a szakértők ennél nagyobb visszaesésre, 475 millió dolláros profitra számítottak. Ezt az egy év alatt 10 százalékkal, közel 10 milliárd dollárra növekvő árbevétel mellett érte el a társaság - írja a Bloomberg.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A rmeglepetést okozó eredmény elsősorban a luxusautó-üzletágban mutatott megugró értékesítéseknek volt köszönhető, melynek eredményeként 570 millió dolláros profitot értek el ebben a szemgensben a várt 553 millió dollár helyett. A luxusautók értékesítésével foglalkozó egység 19 százalékkal több autót tudott eladni az első negyedévben, mint egy évvel korábban. A több mint 116 ezer eladott luxusautó között a Jaguárok (21 ezer darabos értékesítés) és a Land Roverek (95 ezer darabos értékesítés) "vitték a prímet", melyeken ráadásul az árréseket is növelni tudta a társaság, többek között a csökkenő anyagköltségek miatt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az angliai központú luxusegység bejelentette, összesen nyolc új és felújított típust terveznek piacra dobni ebben az évben. Ennek keretében már bevezették az F-Type modellt ebben a hónapban, melynek ára 69 ezer dollártól fog kezdődni. Ralf Speth, a Jaguár és Land Rovereket értékesítő üzletág vezérigazgatója elmondta, az USA lehet ezeknek a modelleknek a legnagyobb piaca, ahonnan az értékesítések fele érkezhet.

Az indiai cég gyorsjelentéséből ezen túl kiderült, különösen a feltörekvő régiókban volt erős a vállalat, azon belül is Kínában, ahol 73 százalékkal tudták növelni az eladott járművek számát. Ralf Speth, a Tata Motors luxusüzletágának vezérigazgatója elmondta, továbbra is a dinamikusan növekvő Kína lesz a cégcsoport legnagyobb piaca. Emiatt 1,78 milliárd dolláros beruházás keretében új gyárat építenek az óriási országban.

A remek gyorsjelentés után a Tata Motors részvényei közel 5 százalékot ugrottak a New-York-i tőzsdén.

Tata Motors (NYSE)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]