Vágólapra másolva!
A remek amerikai makroadatoknak is köszönhetően újra emelkedni tudtak az amerikai részvényindexek, melyek közül a Dow folytatta remek szériáját, és sorozatban a huszadik kedden zárt pluszban. A kereskedés végére kissé vesztettek lendületükből a tőzsdemutatók, de a Dow Jones még így is történelmi csúcsán zárt. Ezt látva Ázsiában is felfelé mozdult el a legtöbb index, a dél-koreai Kospi és a kínai Shanghai Composite egyaránt két hónapja nem látott magasságokban jár. A befektetők ugyanakkor még mindig kissé aggódhatnak, hogy a Fed hamarosan mérsékli eszközvásárlási programját.Európában enyhébb korrekcióra lehet felkészülni, ugyanis a határidős indexek alapján 0,1-0,3 százalékos mínuszban nyithatnak a piacok.
Vágólapra másolva!

Két hónapos csúcson a Kospi és a Shanghai Composite

Az amerikai tőzsdék emelkedését látva a legtöbb ázsiai részvényindex szintén erősödni tud, bár a befektetők körében az az aggodalom is fokozódhat a tegnapi remek amerikai makroadatokat látva, hogy a Fed idő előtt csökkentheti eszközvásárlási programjának méretét.

A tőzsdemutatók közül a dél-koreai Kospi áll az élen, mely 1 százalék fölötti emelkedés után nyolc hetes csúcsot ütött. A kínai Shanghai Composite szintén rég nem látott magasságokkal flörtöl, és két hónapos csúcsán jár. Kínában a hangulatot némileg ronthatja, hogy az IMF vezérigazgató helyettese szerint 2013-2014-ben 7,75 százalék körül alakulhat a kínai GDP-növekedés a korábban jósolt 8, illetve 8,2 százalék helyett.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Hihetetlen szériában a Dow

Az európai tőzsdék tegnapi menetelése és a remek amerikai makroadatok megalapozták a jó hangulatot a tengerentúli börzéken. Mint ismert, az S&P Case-Shiller lakásárindex szerint hét éve nem látott mértékben, 10,9 százalékkal drágultak a lakások egy év alatt a húsz legnagyobb amerikai városban. Ráadásul a Conference Board fogyasztói hangulatindex 76,2 pontra ugrott májusban a várt 71 pont helyett, ami öt éves csúcsnak számít.

Nagy részben ennek köszönhetően az amerikai tőzsdemutatók folytatták emelkedésüket, a Dow Jones sorozatban a huszadik kedden tudott a pozitív tartományban zárni, ami hihetetlen sorozatnak számít. A benchmark ráadásul 0,7 százalékos erősödése után új történelmi csúcsán zárt.

Dow Jones értéke (pontban)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az S&P 500 szintén soha nem látott magasságok környékén mozog 0,6 százalékos emelkedése után, míg a Nasdaq 0,9 százalékkal került feljebb.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül nyolc tudott erősödni, a legjobban a pénzügyi cégek papírjai teljesítettek, melyben az játszhatta a legnagyobb szerepet, hogy a Moody's a korábbi negatívról stabilra módosította az amerikai bankrendszer kilátásairól szóló előrejelzését. Így a Citigroup 2,5 százalékot, a JPMorgan 1,8 százalékot, a Metlife 2,9 százalékot, míg a Morgan Stanley 1,6 százalékot tudott emelkedni.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A gyorsjelentési szezon is folytatódott, a Tiffany ékszergyártó a vártnál kedvezőbb számokat tett közzé. A cég 895,5 millió dolláros árbevételt ért el a várt 855 millió helyett, míg az egy részvényre jutó profit 65 cent lett az előzetesen prognosztizált 53 cent helyett. Ennek következtében a részvényei 4 százalékot drágultak.

További hír, hogy hamarosan jóváhagyhatják az amerikai hatóságok a Softbank 20,1 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát, amivel a harmadik legnagyobb amerikai telekomcégben, a Sprint Nextelben válna többségi tulajdonossá a japán telekomcég. A Bloomberg értesülései szerint a Dish Networknek viszont ez nem tetszik túlságosan, szerinte aggályos lehet, ha egy külföldi vállalat vásárolja mag a Sprintet. Igaz, a Dish is meg szeretné vásárolni a céget.

A Tesla folytatta raliját, már a 110 dollárt is elérte a részvények árfolyama, 13,3 százalékos emelkedés után. A papírok ebben az évben ragyogóan teljesítenek, már több mint 200 százalékot meneteltek. Ebben a remek gyorsjelentés és az eladásra játszó befektetők menekülése is szerepet játszik.

Ma fontosabb makroadat nem kerül nyilvánosságra, a gyorsjelentési szezon többek között a Chico, a Michael Kors számaival fog folytatódni.

Tesla árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]