Hányattatott sorsa van a forintnak

Vágólapra másolva!
A tegnapi nagy forint rali után erőteljes gyengülésen mentünk keresztül az euróval szemben. Távolról nézve ugyanakkor a mai megugrás még nem tekinthető igazán drámainak, az árfolyam előtt ráadásul masszív ellenállások tornyosulnak, amik rövid távon korlátozhatják az euró-forint árfolyam emelkedését. Lefelé sincs ugyanakkor túl nagy hely, ráadásul a nemzetközi környezet és a politikai kockázatok alapján akár hirtelen kijózanodás is jöhet valamikor a nem túl távoli jövőben.
Vágólapra másolva!

16:03 - 290 fölé is beszúrt a forint

290 fölé is benézett a forint a délutáni órákban, onnan azonban vissza is fordult. Fél négy után kezdett beszélni Varga Mihály, aki ismért kiemelte, hogy a kormány továbbra is elkötelezett a 3 százalékos hiánycél mellett, mind az idei, mind pedig a jövő évre vonatkozóan. A költségvetési politika pedig továbbra is fenntartható a miniszter szerint. Gíró-Szász András kormányszóvivő pedig azt nyilatkozta újságíróknak, hogy bevezetik a reklámadót, amivel szintén a költségvetési-deficitet csökkentenék.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: [origo]

14:15 - Itt a hivatalos megerősítés

Az elmúlt percekben hivatalossá vált, hogy az Európai Bizottság a túlottdeficit-eljárás megszüntetését javasolja. Nagyon tanulságos, hogy a forint árfolyama lényegében rezdülés nélkül vette tudomásul a hírt, azaz főként Andor László előzetes kommunikációja tükrében a piac tényként kezelte az egyébként is valószínűnek tűnő lépést.

13:57 - Nagyot gyengült a forint

Teljes egészében "visszaadta" a forint a tegnapi, látványos erősödését az euróval szemben délre a túlzottdeficit-eljárásról (EDP) szóló javaslatot várva. A tegnap délután 1 óra körül elért lokális mélypont (a forint szempontjából csúcs) óta szinte töretlenül gyengült a forint 289,25 környékére, ahonnan az elmúlt időben 288-ig korrigált, majd visszapattant, majd korrigált... A mai mozgás megerősíti Nyári Zsolt reggel megfogalmazott sejtését, miszerint az EDP alól való kikerülés többé-kevésbé beárazódhatott a magyar eszközárakba az elmúlt napok, hetek kedvező jelzései alapján. Ez alapján pedig a klasszikus "vegyél pletykára, adj el a hírre" mechanizmus érvényesülhet rövid távon, főként mivel Andor László, uniós biztos a Twitteren kotyogta el, hogy valóban kikerülünk az eljárás alól, amit az imént hivatalosan is megerősített az Európai Bizottság.

Az euró-forint árfolyam napon belül

Forrás: [origo]

Az említett 289,25-ös szint viszont technikai értelemben elég meghatározónak tűnik, hiszen ezen környéken húzódik a 200 napos mozgóátlag és egy korábbi fontos támasz, és lényegében ez a letörési pont, ahonnan a mélybe vetette magát tegnap az euró-forint árfolyam. A 285 forint megközelítésével viszont egy napon belül el is értük a következő lényeges támaszt, nem csoda tehát, ha ma némi korrekciót látunk. Az intenzitása persze elgondolkodtató, a forint ismét tekintélyes hullámokat vet.

Az euró-forint árfolyam

Forrás: [origo]

A forint mutatta a legszélsőségesebb kilengést egyébként a lényeges régiós devizák között az elmúlt egy évben, hiszen a 275,5 forintos mélypont és a 306,8-nél ütött csúcs között több mint 11 százalékos volt az eltérés, míg más régiós devizáknál 7,6-9,1 százalék volt a két szélsőérték közötti különbség. Ennek nem sok jelentősége van a jövőre nézve (és a volatilitást sokkal tudományosabb módokon is mérhetnénk), de kiválóan jelzi, hogy a forintot milyen sajátos, a régió egészétől néha teljesen elkülönülő hatások érték, mint például az EDP körüli bizonytalanság.

Rövidebb távon viszont a forint továbbra is a régió legerősebbje, még a mai korrekcióval is látványosan szembe megy a régiós versenytársak devizáival, az elmúlt hónapban egyedüliként tud erősödést felmutatni az euróval szemben. Ez persze nem is olyan meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a feltörekvő piaci devizák között magasan a legjobb teljesítményt nyújtotta a forint.

Forrás: [origo]

A látványos elszakadás a régiós folyamatoktól, és a szélsőséges ingadozás, amit a zlotyhoz vagy a koronához képest mutatott a forint, a hosszabb távú grafikonon is tetten érhető. A forint még a mai gyengüléssel is idén nem látott szinteken mozog az euróval szemben (a tegnapi mélypontot leszámítva persze), így a közelről nézve egészen markánsnak tűnő gyengülés is eltörpül a megelőző erősödési trendhez képest.

Miközben a forint még újabb csúcsokat (a grafikonon mélypontokat) tudott ütni, a kötvényhozamok csökkenése megállt, legalábbis a hozamgörbe hosszabb lejáratain. A tízéves állampapírhozam ma is emelkedést mutat, még ha ez itt is morzsányinak tűnik a megelőz nagy hozamcsökkenéshez képest. Ha körülnézünk ugyanakkor a világban, akkor az amerikai állampapírhozamok emelkedése intő jelként tűnik fel, hiszen arra utal, hogy a magyar állampapírok hozamtöbblete gyorsan szűkülhet, ami ront az állampapírok vonzerején.

Különösen akkor, ha a kormány az EDP alól való kikerülést felhívásként értelmezi keringőre, és 2014-es választásokig hátralévő időben elszalad a költségvetési hiány és az államadósság. Meglátásunk szerint ez a kockázat nem elhanyagolható, miközben a nemzetközi környezet alapján is van esély gyors és kíméletlen kijózanodásra a forint és a magyar állampapírok piacán. Ez nem feltétlenül ma vagy akár napokon belül következik be, de jobb rá felkészülni.