Célárat emelt, mégsem dédelgeti az OTP-t a Concorde

Vágólapra másolva!
4800 forintra emelte OTP-célárát a korábbi 4500 forintról a Concorde, ami azonban még így is közel 10 százalékkal alacsonyabb, mint a jelenlegi piaci árfolyam. A Concorde elsősorban az oroszországi hitelezési veszteségek miatt pesszimista a bank fundamentumaival kapcsolatban. Ugyanakkor fundamentális oldalról is vannak bíztató jelek,  ha nem romlik tovább a gazdasági környezet és a céltartalékolás is komolyabb mértékben visszaesne az lökést adhatna a profitnak is.
Vágólapra másolva!

Pesszimista a Concorde fundamentális alapon

4800 forintra emelte korábbi 4500 forintos év végi OTP-célárát a Concorde, ami azonban még így is közel 10 százalékkal alacsonyabb, mint a jelenlegi piaci ár. Fundamentális alapon nem túl optimisták a cég elemzői, idei és jövő évre vonatkozó eredményvárakozásait részvényenként 511 forintra, illetve 560 forintra mérsékelte, a korábbi 555 és 600 forintról. Az elemzőház a célár emelését azzal indokolta, hogy modelljében csökkentette a kockázatmentes kamatlábat, aminek hatása nagyobb volt, mint a két év profitjának visszavágása.

Forrás: [origo]

Ezt elsősorban az oroszországi leány hitelezési veszteségeinek magasabb mértékű növekedése miatt tette meg az elemzőcég. A beszedés hatékonysága csak jövőre javulhat, így idén csak 43 milliárd forint lehet az orosz eredmény a korábban várt 55 milliárddal szemben.

Az OTP árfolyama

Forrás: [origo]

Nem feltétlenül olyan rossz a helyzet

Azonban az OTP éppen májusban törte át lélektanilag fontos 5000 forintos határát, és egészen 5300 forintig száguldott. E fölött azonban lényeges ellenállási szint már nem látszik, és ha tovább dübörög az amerikai és a japán pénznyomda, a jó nemzetközi részvénypiaci hangulat is fennmaradhat, ami szintén segítheti a magyar bankpapírt is.

De talán fundamentális alapon sem olyan rossz a helyzet, mivel az adózás előtti eredmény a válság előtti negyedéveket idéző magasságokban jár, amire az elmúlt években csak elvétve került sor. Habár a portfólió minőségének utóbbi időszakinál lendületesebb romlása némi óvatosságra adhat okot, de például a negyedéves céltartalékképzés az elmúlt évek egyik legalacsonyabbja volt. Ha a hitelportfólió romlása megállna és a céltartalékolás méginkább vissazesne az drasztikus lökést adhat az OTP egy részvényre jutó nyereségének is. Ezek mellett pedig a tervezett akvizíciók is segíthetik az OTP növekedését.

Forrás: [origo]