Mégis a japánoké lehet az amerikai telekomcég

Vágólapra másolva!
Hamarosan lezárulhat a japán SoftBank felvásárlási akciója, amiben az USA harmadik legnagyobb vezetéknélküli szolgáltatóját, a Sprint Nextelt venné meg. Az amerikai hatóságok vélhetően nem fognak nemzetbiztonsági kérdések miatt akadályt gördíteni a tranzakció elé, nyilatkozta egy, az ügyet jól ismerő forrás a Bloombergnek. A SoftBank több mint 20 milliárd dollárt fizethet majd a Nextelért, kiütve ezzel a szintén a társaságra pályázó Dish Networksöt.
Vágólapra másolva!

Közel került a lezáráshoz az amerikai telekomszektor egyik nagy felvásárlási története, miután az amerikai hatóságok valószínűleg nem gördítenek elé akadályt - írja a Bloomberg meg nem nevezett forrásra hivatkozva. A japán SoftBank 20,1 milliárd dollárért veheti meg az USA harmadik legnagyobb vezeték nélküli szolgáltatóját a Sprint Nextelt.

Az USA-ba irányuló külföldi befektetéseket vizsgáló bizottság (CFIUS) nem talált nemzetbiztonsági fenyegetést az ügylettel kapcsolatban, így vélhetően nem emel kifogást a tranzakcióval szemben, mondta el az ügyet jól ismerő bennfentes személy. A harmadik legnagyobb japán mobilszolgáltató még októberben jelezte, hogy 20,1 milliárd dollár fejében 70 százalékos részesedést szerezne a Sprint Nextelben, hogy Amerikában ellensúlyozza a szűkülő japán piac miatti nehézségeket.

Áprilisban azonban a Dish Network kábelszolgáltató is beszállt a felvásárlási harcba, aki 25,5 milliárd dollárt sem sajnálna a cégért, ami 13 százalékos prémiumot jelentene a SoftBank ajánlatához képest. Egyébként a japán telekomcég már meg is állapodott a Sprint Nextellel, de az csak július 1-jén lenne esedékes, ezért volt még kétség az ügylettel kapcsolatban. Most azonban úgy tűnik mégis a SoftBank lehet a befutó.

A Dish szerint, ha a japán cég szerezné meg a Nextelt az nemzetbiztonsági kérdéseket is felvetne, hiszen egy telefonhálózat kerülne külföldi kezekbe. A SoftBank egyébként kínai vállalatok által gyártott hálózati eszközöket használ, ugyanúgy mint egyik partnere a Clearwire, azonban a japán társaság és a Clearwire illetékesei is úgy nyilatkoztak, hogy megszakítják a kapcsolatot ezekkel a gyártókkal, és a jelenleg használt eszközöket is kicserélik majd.

A SoftBank állítólag belement abba is, hogy a Sprint Nextel igazgatóságában helyet kapjon egy nemzetbiztonsági ügyekért felelős személy is, akinek vétójoga lenne a bizottságban. Emellett létrehoznának egy külön társaságot, amely csak a szigorúan titkos kormányzati anyagokat kezelné.

A Sprint Nextel 0,8 százalékkal került lejjebb kedden, míg a SoftBank 2,1 százalékot emelkedett a mai tokiói kereskedésben. A Nextel korábban 17 százalékot ugrott a Dish felvásárlási ajánlatára, azóta viszont lényegében nem mozdult komolyabbat. Ha mégis a SoftBank lesz a befutó, az akár komolyabb esést is jelenthet az árfolyamban, mivel az ő ajánlatuk körülbelül 13 százalékkal alacsonyabb, mint a Dish által ajánoltt összeg.

A Sprint Nextel árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

A SoftBank árfolyama (Tokió)

Forrás: [origo]