A vaklicit kivérezteti a patikákat

Vágólapra másolva!
A GKI-EKI felmérése szerint ötből két gyógyszertár léte került veszélybe az úgynevezett vaklicit bevezetésével, az olcsóbb gyógyszerek miatt ugyanis esett az árbevételük. Ráadásul nem ez az egyetlen változás, ami miatt fájhat a fejük.
Vágólapra másolva!

Számos nemrég bevezetett vagy kilátásba helyezett jogszabályt kaptak a nyakukba a patikák. A GKI-EKI Egészségügykutató Intézet felmérése szerint finoman szólva sem örülnek a gyógyszerészek a változásoknak.

Szeptemberben lép életbe az úgynevezett létszámrendelet, ennek lényege, hogy a nyitvatartási időtől függően hány szakdolgozót kell alkalmazniuk a patikatulajdonosoknak. A felmérés szerint a rendeletben meghatározott feltételeknek csak a patikák 42 százaléka tud megfelelni.

A gyógyszertárak 16 százaléka nyilatkozott úgy, hogy csökkenni fog a nyitvatartási idő a rendelet miatt, 17 százalék gyógyszerészek felvételével kíván megfelelni a szabályoknak. Csupán 3 százalék az a nyilatkozó, aki úgy látta, hogy el kell bocsátani valakit a rendelet miatt, és egy 1 százalék, aki be is zárja a boltot. A szabályok miatt viszont 29 százalék újabb szolgáltatások bevezetését tervezi azért, hogy kigazdálkodja a többletköltségeket, minden negyedik patikus pedig kiadáscsökkentésre készül. 61 százalék látta úgy, hogy valamilyen formában megszorításokra lesz szükség a szabályok miatt.

A patikák bevételeit nagyban meghatározó árrésre a vaklicit bevezetése volt a legrosszabb hatással, 82 százalék szerint rontott az üzleten. A vaklicit lényege, hogy az állam a támogatott gyógyszereket egy olyan pályázaton választja ki, ahol a versengő gyógyszergyárak nem tudják, mit ajánl a másik. Ez sok gyógyszernél vezetett árcsökkenéshez, de egyben a patikák bevételeit is csökkentette. A gyógyszertárakat ez annyira megviselte, hogy 39 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a patika létét veszélyezteti a vaklicit bevezetése.

2014. január 1-jétől új tulajdoni szabályoknak is meg kell felelniük a gyógyszertáraknak, a felmérés szerint viszont minden tizedik patika nem felel meg. Az érintettek 63 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem rendelkezik elég tőkével ahhoz, hogy elérje a minimumfeltételeket. Igénybe vehetik a Patika-alap forrásait, de csak 12 százalék tervezi, hogy valóban él is a lehetőséggel.