Vágólapra másolva!
Egész nap remek hangulatban zajlik a kereskedés az európai tőzsdéken, melyet csak fokozhattak a remek amerikai makroadatok is. A lakásárak hét éve nem látott mértékben emelkedtek az USA nagyvárosaiban, és a fogyasztói bizalom is öt éves csúcsot ütött. Nagy részben ennek köszönhetően zsákolják a részvényeket a parketteken, és a részvényindexek nagyobb emelkedésre képesek. Az optimizmusból a hazai börze is profitálni tudott, a BUX öt hónapja nem látott magasságokig jutott, elsősorban az OTP menetelésének köszönhetően. A bankpapír ma kétéves csúcsot ütött a kedvező hangulatban.
Vágólapra másolva!

Nagyot ugrott az OTP

A kedvező hangulatból a magyar tőzsde is profitálni tudott ma, a BUX nagyobb emelkedésen van túl, mivel 1,6 százalékkal került feljebb az árfolyama. A hazai tőzsdemutató ezzel öt hónapos csúcsán is megfordult ma, ráadásul régiós társait is felülteljesítette.

Az osztrák ATX-et a Raiffeisen 1 százalékos erősödése is húzta feljebb, miután a nagybank remek első negyedéves gyorsjelentést tett közzé.

Forrás: [origo]

A magyar részvényindex erősödésében leginkább az OTP jó teljesítménye játszott szerepet. A bankpapír 3 százalékos pluszt szedett össze, amivel már az 5300 forintos szintet is elhagyta. Az OTP-t a jó hangulaton kívül az a hír támogathatta, hogy Kazahsztánban terjeszkedne a vállalat kazah sajtóértesülések szerint. A KazTag úgy tudja, hogy az OTP már előrehaladott tárgyalásokat folytat az Eurasian Bank felvásárlásáról. Napközben viszont az OTP sajtóosztálya határozottan cáfolta a kazah terjeszkedést.

OTP árfolyama

Forrás: [origo]

A többi blue-chip viszont nem tudott csatlakozni hozzá, a Magyar Telekomon és a Molon nagyobbat ütöttek ma, mindkét papír 1,9 százalék körüli mínuszt szedett össze. A gyógyszerpapírok közül a Richter elfáradt délután, és a kezdeti pluszokból 0,3 százalékos mínuszba csúszott vissza. Az Egis viszont 2 százalékot erősödött, amivel áttörte a lélektani 20 ezer pontos szintet.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az ANY Biztonsági Nyomda 1,1 százalékot erősödött, melynek árfolyama az utóbbi hetekben igencsak megtáltosodott.

A Synergon 3,8 százalékot drágult nagy részben amiatt, hogy az IT-cég újabb felvásárlást hajt végre, és stratégiai szövetséget kötött a Masterplasttal egyik projektjének hatékony lebonyolítása érdekében.

A forintot nem mozgatta meg túlságosan a mai kamatvágás, a történelmi mélypontra süllyedő alapkamat után is idei csúcsán mozgott az euróval szemben. Később viszont gyengülésnek indult, és a 286,5-ös szintig ereszkedett vissza. A dollár/forint árfolyama 228,8-nál, a svájci franké pedig nyolc hónapos csúcsán, 228,5-nél mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Jó erőben Európa

Töretlenül menetelnek ma az európai részvényindexek, melyeket az erős amerikai makroadat csak tovább hajtottak felfelé. Az élen az olasz és a spanyol index található, melyek 2 százalék fölötti pluszra képesek.

A londoni FTSE-t a bankpapírok jó teljesítménye is felfelé hajtja, a Royal Bank of Scotland, a Barclays és az HSBC 3 százalékot, a Lloyds pedig 2 százalékot menetelt részben arra a bejelentésre, hogy közel 190 ezer embertől fognak megválni 2013 végéig. Az elbocsátásokra a csökkenő bevételek és a nyereség fenntartása miatt van szükség.

Forrás: [origo]

A Volkswagen óvatos, 0,2 százalékos emelkedésre képes, miután az autógyártó bejelentette, 5,7 százalékos béremelést hajt végre Nyugat-Németországban.

Az OMV viszont arról számolt be, hogy eladta a Nabucco projektben meglévő részesedésének 9 százalékát a francia GDF Sueznek. A papírok 0,1 százalékos pluszban forognak zárás előtt.

Tovább menetel a Tesla

Európához hasonlóan az amerikai tőzsdéken is kiváló a hangulat, melyet a remek lakáspiaci makroadat is segített megalapozni. Az S&P Case-Shiller lakásárindex szerint hét éve nem látott mértékben, 10,9 százalékkal drágultak a lakások egy év alatt a húsz legnagyobb amerikai városban. A mostani érték az elmúlt időszakok kedvező ingatlanpiaci adataival együtt azt mutatja, hogy a szektor érzékelhető kilábalást mutat a 2007-es összeomlásból.

Ráadásul a Conference Board fogyasztói hangulatindex 76,2 pontra ugrott májusban a várt 71 pont helyett, ami öt éves csúcsnak számít.

Ennek köszönhetően a részvényindexek nagyobb emelkedésre képesek, melyek a tegnapi lemaradásukat is igyekezhetnek behozni. A Memorial Day miatt ugyanis nem volt kereskedés hétfőn az USA-ban, így a mutatók kimaradtak az európai piacok tegnapi emelkedéséből. Az S&P 500 1,3 százalékot, a Dow Jones és a Nasdaq pedig 1,2 százalékot emelkedett, amivel az előbbi kettő újra történelmi csúcsa közelében található.

Forrás: [origo]

Az ScP 500 szektorai szinte kivétel nélkül a pozitív tartományban mozognak, a legjobban a pénzügyi cégek papírjai teljesítenek, melyet többek között a Citigroup 2,2 százalékos, a Goldman Sachs 2 százalékos, és a Morgan Stanley 2,1 százalékos ugrása okoz.

Forrás: [origo]

A gyorsjelentési szezon is folytatódott ma, a Tiffany ékszergyártó a vártnál kedvezőbb számokat tett közzé. A cég 895,5 millió dolláros árbevételt ért el a várt 855 millió helyett, míg a vállalat 65 centes egy részvényre jutó profitot ért el az előzetesen prognosztizált 53 cent helyett. Ennek következtében a részvényei 5 százalékot drágultak.

A Tesla részvényei tovább száguldanak, már a 100 dolláros szintet is áttörték közel 5 százalékos emelkedés után. A papírok ebben az évben ragyogóan teljesítenek, már 200 százalékot meneteltek. Ebben a remek gyorsjelentés és az eladásra játszó befektetők menekülése is szerepet játszik.

Tesla árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]