Vágólapra másolva!
Visszatérhetnek a dél-koreai üzletemberek a közösen működtetett keszongi ipari parkba - közölte kedden Észak-Korea.
Vágólapra másolva!

Az Észak- és Dél-Korea által üzemeltetett keszongi ipari parkot a két ország között keletkezett feszültség miatt Phenjan áprilisban blokád alá vonta és kiürítette. Az észak-koreai sajtó keddi közlése szerint az ország kész tárgyalni a park újranyitásáról, ha visszatérnek oda a dél-koreai cégek tulajdonosai.

A két Korea békés újraegyesítéséért felelős phenjani bizottság keddi közleményében kiemelte, hogy készek tárgyalni az ipari park jövőjéről. Észak-Korea már elfogadta azt a tervet, amelynek keretében dél-koreai üzletemberek keresnék fel a létesítményt karbantartási és más célokkal. A bizottság szóvivője hozzátette: teljes mértékben szavatolják a látogatásra érkező dél-koreaiak szabad áthaladását a határon.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium sürgette Phenjant, hogy a szöuli kormánnyal tárgyaljon az ügyben, ne civilekkel.

Keszongban az olcsó észak-koreai munkaerőt egyesítik a dél-koreai beruházásokkal és szakértelemmel. Idén áprilisig ez volt a Korea-közi együttműködés utolsó jelképe. Az ipari park körüli konfrontáció április elején keletkezett, amikor Észak a dél-koreai politikai vezetésnek és a szöuli lapoknak a provokációira hivatkozva blokád alá vonta az ipari övezetet, és megtiltotta a dél-koreaiak belépését oda. Pár nap múlva Phenjan felfüggesztett minden gyártási tevékenységet, és kivonta az ott dolgozó több mint 53 ezer munkását.