Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetekben megtáltosodott az ANY Biztonsági Nyomda, az osztalékfizetés óta folyamatosan emelkedik a részvényárfolyam. Utánajártunk, hogy milyen tényezők indokolhatják azt, hogy a május eleji 428 forintos szintről több mint 13 százalékot emelkedve ma már 485 forintos szinten jár az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Az ANY Biztonsági Nyomdáról az első negyedéves jelentése után azt írtuk, hogy "mivel a részvények továbbra is jelentős árazási diszkonton forognak a szektorban, ez vonzóvá teszi a Nyomda-részvényeket". Ráadásul a menedzsment által bejelentett részvény visszavásárlási programtól is azt vártuk, hogy lökést adhat az árfolyamnak.

Azóta a 450 forintos szint környékéről 480 forintig menetelt a Nyomda, ezért úgy gondoltuk, érdemes átgondolni mi hajtja a részvény árfolyamát. Nézzük mire jutottunk:

A fundamentumok terén nincs sok újdonság: Az első negyedéves jelentés ugyan erősebb lett az elemzők által vártnál, de volt néhány tényező, ami óvatosságra int. A KBC Securities elemzője a negyedéves jelentést követő kommentárjában kiemelte, hogy az egész évben várt egy részvényre jutó eredmény 27 százaléka teljesült, de az erős negyedéves teljesítményben vélhetően szerepet játszott az is, hogy néhány megrendelést még a tavalyi év végén elhalasztottak az ügyfelek, így azok most realizálódhattak. Az elemző az idei évben 50 forintos egy részvényre jutó eredményt vár és arra számít, hogy az utóbbi két évhez hasonlóan fennmaradhat a 44 forintos osztalékfizetés (mai árfolyamon ez nagyjából 9,1 százalékos osztalékhozamnak felel meg).

Forrás: [origo]

Az elemző ugyanakkor hiányolta a tavaly bejelentett pásztói egység bezárásának látható hatásait. A közvetett költségek terén nem látszik csökkenés, így kérdés, hogy a hatékonyságnövelés hogyan fog idén jelentkezni. Ennek ellenére a negyedévben újra 10 százalék fölé emelkedett az EBITDA marzs, ami mindenképpen pozitív fejlemény.

Forrás: [origo]

Részvény visszavásárlási projektbe kezd a társaság: A vezérigazgató szerint a részvény jelenlegi árfolyama jóval elmarad a vállalat valós értékétől és növekedési lehetőségeitől, ezért saját részvények vásárlásába kezd a vállalat. Ez a folyamat vélhetően még nem kezdődött el, mivel a saját részvény visszavásárlásokat be kell jelenteni, és egyelőre még nem érkezett ilyen bejelentés. Azonban pusztán az is generálhat emelkedést, hogy a befektetők arra számítanak, hogy a menedzsment bármikor elkezdhet saját részvényeket vásárolni. Ez tehát egyfajta verbális intervencióként is az árfolyam emelkedését támogathatja.

Forrás: [origo]

Alulárazottnak tűnik a hasonló cégekhez képest: A mai 485 forintos árfolyammal számolva nagyjából az idei évre várt értékcsökkenés előtti működési eredményének (EBITDA) 3,9-szeresén forog az ANY a tőzsdén. A hasonló társaságokhoz képest ez nagyjából 40 százalékos diszkontot jelent, vagyis ennyivel olcsóbb az ANY. Kérdés, hogy ez az árazás milyen tényezőket tartalmaz, esetleg az országkockázat, vagy a likviditás hiánya indokolhat valamekkora alulárazottságot.

Erős a magyar piac: Az ANY jó teljesítményét talán az is segíthette, hogy az utóbbi hetekben az egész magyar piac erős volt. Ebben csak egy meglepetés van, mégpedig az, hogy korábban kevésbé volt jellemző az, hogy a blue chip részvények mellett a kispapírokat is elkezdték vásárolni az ilyen emelkedő időszakokban. A szakirodalom szerint a kispapírok emelkedése általában a bikapiac második szakaszában következik be, mivel a befektetők első körben a likvidebb, jobban szem előtt lévő nagypapírokat kezdik vásárolni (különösen igaz ez a külföldi befektetőkre).

Forrás: [origo]

Mi lesz a misztikus NFC projekttel? A kockázati tényezőkről sem szabad megfeledkezni. Igaz ugyan, hogy a hosszú ideje húzódó NFC (Near Field Communication) projekt hozhat szép növekedést is, de egyelőre jegelik a témát a Nyomda háza táján. Állítólag folyamatosan zajlanak a fejlesztések és a pilot projektek is elindultak már, de egyelőre bizonytalan, hogy mikor hozhat látható eredménynövekedést ez a beruházás.

Alacsony likviditás: Az ANY forgalma sokszor még az 1 millió forintot sem éri el, ami miatt a nagyobb piaci szereplők vonakodnak a jelentősebb pozíciók felvételétől. A likviditást némileg növelheti, ha a társaság tényleg elkezd saját részvényeket vásárolni, de ez is csak rövid távú megoldás lehet. Elméletileg 20 százalékra növelheti a menedzsment a visszavásárolt saját részvények mennyiségét (jelenleg 3 százaléknyi saját részvénye van a társaságnak), ami a jelenlegi árfolyammal kalkulálva 1,2 milliárd forintos többlet likviditást generálhat. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy nem áll a Nyomda rendelkezésre ennyi szabad pénzállomány. Ismerve a menedzsment konzervatív hozzáállását, mi arra számítunk, hogy inkább csak néhány száz millió forintot költenének visszavásárlásokra az osztalék kifizetése után rendelkezésre álló nagyjából 700 millió forintos nettó pénzállományból.

Összességében tehát fundamentális oldalról nincs sok újdonság. Alulárazottnak tűnik a részvény, de egyelőre nem látunk olyan katalizátort, ami beindíthatna egy komolyabb átárazódást (később az NFC projektben látunk ilyen potenciált). Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy működik a szóbeli intervenció és még azelőtt elkezdett emelkedni az árfolyam, hogy a társaság valóban elkezdte volna visszavásárolni saját részvényeit a piacon.

ANY Biztonsági Nyomda

Forrás: [origo]