Vágólapra másolva!
A magyar részvénypiacon tovább fokozódott a jókedv, ezzel a BUX együtt mozog a vezető nyugat-európai  indexekkel. Az OTP már 5200 felett jár, de az Egis is szépen beerősödött, és már 1 százalék felett drágul. A forint 11 órától komolyabb erősödésbe kezdett, amivel idei csúcsára erősödött, és már 287 alatt jár az euróval szembeni árfolyama. Délután kettő órától tartja kamatdöntő ülését az MNB, ahol további 25 bázispontos kamatvágás várható.Európában London vezetésével haladnak felfelé az indexek, a FTSE 100-at a gyógyszergyártók és a bankok segítik leginkább. A többi vezető börze is 1 százalék feletti pluszban van.A határidős indexek alapáján Amerikában is fél százalék feletti emelkedéssel kezdhetnek a parkettek. A tegnapi szünnap után ismét lesz kereskedés a Wall Streeten, és makroadatok is érkeznek a tengerentúlról.
Vágólapra másolva!

Veszik a magyar részvényeket, idei éves csúcsán a forint

Fokozta a tempót a magyar börze a tovább javuló nemzetközi hangulatban, a BUX már 1 százalékos pluszban jár, amivel a régióban élre ugrott.

Forrás: [origo]

Továbbra is az OTP húzza a magyar börzét 1,6 százalék felett drágul a bankpapír, de nap közepére már csatlakozott hozzá a Molon kívül az összes blue-chip. Az olajpapír már osztalék nélkül forog, ezért is teljesít ma alul a budapesti parketten. A Magyar Telekom éppen tegnapi záróárán tartózkodik, míg a Richter kisebb pluszba váltott. Az Egis úgy tűnik az emelkedés mellett döntött a reggeli tétovázása után, és már több mint 1,5 százalékkal erősödik, forgalma pedig bőven meghaladja a Richterét.

Forrás: [origo]

A kazah sajtóban megjelent hírek szerint az OTP megvásárolná a helyi Eurasian Bankot, azonban a legnagyobb magyar pénzintézetnek meg kell küzdenie három orosz társával is. A KazTag hírügynökség szerint a kazah bank előrehaladott tárgyalásokat folytat az OTP-vel, de az Alfa Bank, PSB és a VTB neve is felmerült a potenciális vevők között.

Az OTP árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

Több mint 4 százalékkal emelkednek a Synergon részvényei, miután a cég újabb felvásárlást jelentett be. A vállalat a Navigator informatikai Zrt.-t és leányát a Vilati Zrt.-t vásárolja meg a Wallis Asset Managementtől 515 millió forintért. Emellett a társaság stratégiai szövetséget kötött a Masterplasttal az IT-cég adatközpontjának beruházása kapcsán.

Szép erősödésbe kezdett a forint, az euróval szembeni árfolyama idei csúcsáig erősödött. A délután kettőkor kezdődő MNB kamatdöntő ülés befolyásolhatja még a forint mozgását is. Az elemzők többsége 25 bázispontos kamatvágást vár, amivel 4,5 százalékra csökkenhet az irányadó ráta értéke. A jegybank emellett ma hirdeti ki, hogy a növekedési ösztönző programja keretében mely bankok, és mekkora forráshoz jutnak. A dollár/forint jegyzés 221,7-nél, míg a CHF/HUF 229,2-nél mozog. A svájci frankkal szembeni keresztárfolyam utoljára tavaly októberben járt ilyen szinten.

Az EUR/HUF napi árfolyama

Forrás: [origo]

Nem csökkentek tovább a hozamok a mai 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukción, ahol a meghirdetett 50 milliárd forintos mennyiséget sikerült eladnia az ÁKK-nak. A tegnapi másodpiaci referencia hozamhoz képest 13 bázisponttal magasabb a mai hozamérték.

Forrás: [origo]

Az angolok állnak Európa élén

Nyugat-Európában 1-1,7 százalék közötti erősödésben állnak az indexek. A londoni börze, kiváltképp jól teljesít, próbálja behozni tegnapi zárva tartása miatti lemaradását. Az angol piacon a gyógyszergyártók és a pénzintézetek szerepelnek kiváltképp jól.

Forrás: [origo]

A GlaxoSmithKlein 2,4 százalékkal megy felfelé, miután a Deutsce Bank tartásról vételre módosította a gyógyszercégre vonatkozó ajánlását. Méghozzá az ígéretes csőben lévő gyógyszerfejlesztésekre, és a várható kedvező szabályozási döntéseknek köszönhetően. Az AstraZeneca pedig már több mint 3 százalékkal emelkedik, miután bejelentette, hogy megveszi az amerikai Omthera Pharmaceuticals-t 323 millió dollárért.

Az FTSE 100 index értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Az angol bankok is igen jól teljesítenek, a Barclays 3,6, az HSBC 2,4, az RBS 1,8, míg a Lloyds 1,3 százalékkal emelkedik. Ez a négy legnagyobb brit bank egyébként 2013 végéig összesen 190 ezer emberrel kevesebbet foglalkoztathat, mint 2008-ban, de még további elbocsátások is következnek majd, mivel kevés a bevétel a szektorban.

A Bloomberg elemzői konszenzusát meghaladó első negyedéves nyereségről számolt be a Raiffeisen, ez időszak alatt ugyanis 157 millió eurós profitot ért el a bank a várt 146 millió euróval szemben. Kedvező fejlemény, hogy a bank céltartalékolása is kedvezőbben alakult az előrejelzettnél, ugyanakkor a nem teljesítő hitelek aránya minimális mértékben 9,9 százalékra nőtt az év végi 9,8 százalékról. A részvények már 1,7 százalékos emelkedésben vannak.

Újabb partnercéggel gazdagodott a Nabucco gázvezeték projekt, ugyanis az OMV 9 százalékos részesedést értékesített a francia GDF Suez közműtársaságnak. A vezetéken keresztül 10-23 milliárd köbméter gáz szállítására válna lehetőség a tervek szerint 2017-től, Törökországból egészen Ausztriáig. AZ OMV 0,5 százalékkal, míg GDF Suez 0,6 százalékkal halad felfelé.