Vágólapra másolva!
Több mint fél százalékos pluszban van a budapesti értéktőzsde, a hazai indexet ma az OTP húzza eddig, a bankpapír 1 százalék feletti emelkedésben van. A forint is nyugodtan várja a ma délutáni kamatdöntő ülést, az euróval szembeni árfolyam 289 körül ingadozik, de járt már ez alatt is az árfolyam, 5 hónapos csúcsa közelében.Nyugat-Európában is kitart a tegnapi jó hangulat, amit a mai japán és az egyéb vezető ázsiai tőzsdéken tapasztalt vételi kedv is segíthet. A tegnap zárva tartó angol piac is az élmenők között van a reggeli órákban. Ma nem érkezik fontosabb makroadat a kontinensről.Olvassa el reggeli ázsiai piaci összefoglalónkat is: Japán vezetésével emelkedik Ázsia
Vágólapra másolva!

Kamatdöntés előtt stabil a forint

Ma reggel is jó formában van a BUX, miután már a tegnapi jó nemzetközi hangulatban is jól ment a hazai börzének. Habár az amerikai és az angol piac zárva tartása miatt hétfőn a szokásosnál alacsonyabb volt a forgalom a BÉT-en. A régióban eddig második helyen áll a magyar tőzsde, amit csak az osztrák piac előz meg minimálisan.

Forrás: [origo]

A Mol ma reggel több mint mínusz 1 százalékban áll, mivel tegnap lehetett utoljára megvásárolni osztalékkal az olajpapírt. Ez az esés nem meglepetés, hiszen miután lekerül az osztalék egy részvényről, mindig annak összegével csökken először az árfolyam. Az OTP 1 százalékkal emelkedik folytatva ezzel négy napja tartó erősödését. A Magyar Telekom eddig nem mozdult, míg a Richter árfolyama 0,4 százalékkal csökken. Az Egis továbbra is 20 000 forintos szintjén táncol, egyelőre nem tudja eldönteni merre vegye az irányt lélektani árfolyamáról.

Forrás: [origo]

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött egymással a Synergon és a Masterplast az IT-cég adatközpontjának (Synergon Datacenter) beruházása kapcsán. A 2 ezer négyzetméter alapterületű, közel 2 milliárd forint értékű beruházás során a Synergon a Masterplast szakértelmére kíván támaszkodni (például az építőipari alapanyagok beszerzése terpén).

Újabb felvásárlásba fog a Synergon. Az IT-cég ezúttal a Navigator informatikai Zrt.-t és leányát a Vilati Zrt.-t vásárolja meg a Wallis Asset Managementtől 515 millió forint fejében. A vásárló ezzel tovább bővíti informatikai outsourcing tevékenységét. Az ügylet révén a Synergon árbevétele éves átlagban 1,5 milliárd forinttal nőhet, míg EBITDA-ja 450 millió forinttal hízhat.

Ma délután kettő órakor tartja kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank. A Monetáris Tanács újabb történelmi mélypontra csökkenheti az alapkamatot. A Bloomberg által megkérdezett 24 szakértő egyaránt 25 bázispontos kamatvágást vár mai üléstől. A lépéssel 4,5 százalékra mérséklődne a ráta.

A forint egyelőre jó erőben várja az ülést, az euróval szembeni árfolyam 289 alatt tartózkodik. Ezzel január eleje óta nem látott szintek közelében ingadozik a hazai fizetőeszköz árfolyama. A dollár/forint jegyzés 223,6-nál, míg a svájci frankkal szembeni kereszt 231-nél mozog.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: [origo]

Jól kezdte a napot Európa

Tovább tart a befektetők vételi kedve a tegnapi kellemes emelkedést követően is. A tegnap zárva tartó londoni parkett ma az élmezőnyben szerepel, hiszen neki be kell hoznia tegnapi lemaradását. Mellette ma is a periféria országoknak megy a legjobban. Ma nem érkezik fontosabb makroadat Európából, így a ma újból kinyitó amerikai tőzsdékre és a tengerentúlról érkező makroadatokra figyelhetnek a kontinensen a befektetők.

Forrás: [origo]

A Bloomberg elemzői konszenzusát meghaladó első negyedéves nyereségről számolt be a Raiffeisen, ez időszak alatt ugyanis 157 millió eurós profitot ért el a bank a várt 146 millió euróval szemben. Kedvező fejlemény, hogy a bank céltartalékolása is kedvezőbben alakult az előrejelzettnél, ugyanakkor a nem teljesítő hitelek aránya minimális mértékben 9,9 százalékra nőtt az év végi 9,8 százalékról. A részvények 0,6 százalékos emelkedésben vannak.

Újabb partnercéggel gazdagodott a Nabucco gázvezeték projekt, ugyanis az OMV 9 százalékos részesedést értékesített a francia GDF Suez közműtársaságnak. A vezetéken keresztül 10-23 milliárd köbméter gáz szállítására válna lehetőség a tervek szerint 2017-től, Törökországból egészen Ausztriáig. AZ OMV 0,5 százalékkal, míg GDF Suez 0,8 százalékkal halad felfelé.

Nem állhat le a megszorításokkal Franciaország a Standard&Poor's szerint, ha meg kívánja őrizni "AA+" adósminősítését. A hiányt a jelenlegi 3,8 százalékról 3,3 százalékra kellene csökkenteni a következő évben. A S&P továbbá kiemelte, hogy véleményük szerint a francia gazdaság csupán 0,6 százalékkal növekedhet 2014-ben, mely fele a kormány által prognosztizált bővülésnek.

Nagy-Britannia négy legnagyobb bankja 2013 végéig összesen 190 ezer emberrel kevesebbet foglalkoztathat, mint 2008-ban, ezzel 9 éve nem látott mélységig csökkenhet az ott dolgozók száma. Ugyanakkor még nem értünk a végére az elbocsátásoknak, hiszen a bankok többsége már be is jelentette, hogy további munkaheyeket szüntet majd meg az előttünk álló időszakban is.