Vágólapra másolva!
Korrigálni kezdte a japán részvényindex az elmúlt napok eséseit, és vezetésével a többi régiós tőzsdemutató is emelkedni tud. A Nikkei kisebb kiugrását az újra gyengülő jen, és annak hatására az exportcégek menetelésbe kezdő részvényei okozhatják. Amerikában hétfőn nem volt kereskedés a Memorial Day miatt, ám ma újra kinyitnak a piacok, és a befektetők figyelmét néhány makroadat is lekötheti majd. Az ázsiai börzék jó teljesítménye Európára is kedvező hatással lehet, mivel a határidős indexek alapján folytatódhat a tegnap megkezdett emelkedés, és enyhe pluszban nyithatnak a piacok.
Vágólapra másolva!

Visszapattant a Nikkei

Jó hangulat uralkodik az ázsiai tőzsdéken, ahol a legtöbb részvényindex emelkedésre képes. A japán Nikkei 1,2 százalékos emelkedés után visszapattant az elmúlt napok nagyobb esései után, amiben a gyengülő jen is a segítségére volt. A jen dollárral szembeni árfolyama ugyanis újra a 102-es szint közelében található, ami kedvező hír az exportáló cégek számára. Ennek következtében a nagy exportáló cégek részvényei is erősödni tudnak, a Mitsubishi Motors közel 13 százalékot, a Sony pedig 3 százalékot ugrott.

Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Ugyanakkor a befektetők továbbra is óvatosan figyelhetik a Japánban zajló eseményeket, a tízéves kötvények hozama továbbra is 0,9 százalék körül mozog, ami az inflációs várakozások felpörgésére utalhat az agresszív monetáris élénkítés nyomán.

A Bank of Japan óriási mértékű eszközvásárlási programja, mely az árszínvonal megemelésére irányul, egyben a hozamok emelkedésével is együtt jár, ami súlyos terhet róhat a szigetország költségvetésére. A BoJ vezetői egyelőre nem adták egyértelmű nyilatkozatot arról, hogyan kívánják megfékezni az egyre emelkedő államkötvény hozamokat. Ez a bizonytalansági tényező pedig a japán részvénypiacra is hatással lehet.

A többi régiós mutató szintén erősödni tud, ám a pluszok mértéke közel sem akkora az esetükben, mint a Nikkeinél. A kínai Shanghai Composite 0,8 százalékkal került feljebb, míg a dél-koreai Kospi 0,3 százalékkal, az ausztrál mutató pedig 0,2 százalékkal értékelődött fel.

Forrás: [origo]

Újra kinyit Amerika

Az amerikai részvénypiacokon tegnap a Memorial Day miatt nem volt kereskedés, ám ma újra kinyitnak a börzék. A befektetők figyelmét makroadatok is leköthetik majd, többek között a májusi S&P Case-Shiller lakásárindexet, valamint a májusi fogyasztói bizalom alakulását ismerhetik meg a piaci szereplők.

Ezen kívül a nyersanyagpiacon javában zajlik az üzletkötés, az arany 0,2 százalékos gyengülés után az 1390 dolláros szintnél mozog, míg az ezüst fél százalékot veszített értékéből, és 22,5 dollár környékén található az unciánkénti árfolyama. A WTI nyersolaj fél százalékot gyengült, s 93,7 dollárnál mocorog.