A világ csúcsán áll a forint

Vágólapra másolva!
Kora délután már a 286-os szintet ostromolja a forint az euróval szemben, miközben múlt pénteken még 291 közelében járt az árfolyam. A forint mai teljesítményében nagy szerepe van a kedvező piaci hangulatnak, valamint, hogy a várakozások szerint az MNB tovább vághatja az alapkamatot, ezzel segítve a GDP-növekedés beindulását. A hazai fizetőeszköz egyébként rendkívül jó hónapot tudhat magáénak, ugyanis az euróval szemben közel 5 százalékot erősödött, amivel a legjobban teljesítő fejlődő piaci devizának számít.
Vágólapra másolva!

13:04 Már a 286-os szintet ostromolja a forint

Egy órával a monetáris tanács kamatdöntése előtt már a 286-os szint közelében ingadozik a forint. Ez továbbra is mintegy 5 havi csúcsnak felel meg.

Forrás: [origo]

Rendkívül impozáns teljesítményt nyújtott a forint az elmúlt egy hónapban az euróval szemben. A világ fejlődő piaci devizáit figyelembe véve gyakorlatilag a legjobb teljesítményt nyújtotta 4,6 százalékos erősödésével, míg a képzeletbeli dobogó második fokára felálló kínai jüan "csak" 2,5 százalékot tud felmutatni. A régiós devizák összevetésében a román lej 0,1 százalékot erősödött, szemben az egyaránt gyengülő zlotyval és cseh koronával szemben.

Forrás: [origo]

11:42 - Idén még nem volt ilyen erős a forint

Percekkel ezelőtt 287,4-ig erősödött a forint az euróval szemben, amire ideén még nem volt példa. Legutóbb tavaly karácsony előtt járt hasonló szinteken az EURHUF árfolyama. Egyelőre újabb fejlemény nem látott napvilágot, így vélhetően a pozitív piaci hangulatnak köszönhető az erősödés. Részben persze a 3 hónapos DKJ-aukció támogathatta az irányt, ugyanakkor a 4,21 százalékos aukciós átlaghozam a legutóbbi kibocsátáskorival egyezik meg. Mint már eddig is írtuk a forint igen fontos szintek közelében imbolygott, az erősödés akár automatikus stop loss megbízások aktiválódásának is betudható.

Az EURHUF forint

Forrás: [origo]

10:01 - Fontos szinteknél táncol a forint

Továbbra is a 289-es szint közelében imbolyog a forint az euró ellenében, rövidebb időszakokra azonban már e szint alatt is sikerült megragadnia az árfolyamnak.

Az EURHUF napi árfolyama

Forrás: [origo]

Az EURHUF egyelőre úgy néz ki, hogy sikeresen törte le a 290-es szintet, melyet egyébként a 200 napos mozgóátlag is erősített. Jelentős mértékben azonban még nem tudott eltávoldoni a kulcsszinttől a forint, így a piaci hangulat változásával könnyen visszakerülhet 290 fölé a forint. A hangulattal azonban jelenleg nincs probléma, amit kitűnően példáz a hazai tőzsde formája, a BUX ismét jól teljesít 0,8 százalékos emelkedésével. Ha kitart ez az állapot, akkor rövidesen akár a 285-ös szintet is megcélozhatja a forint.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Mik befolyásolhatják az irányt?

A forint irányát az MNB délutáni kamatdöntő ülése nagyban befolyásolhatja, igaz, a Bloomberg által megkérdezett 24 szakértő egyöntetűen jutott konszenzusra, várakozásuk szerint 25 bázisponttal csökkenhet az alapkamat. Ezzel újabb történelmi mélypontra, 4,5 százalékra süllyedhet a ráta.

Forrás: [origo]

Ezen kívül a jegybank ma dönt arról, hogy a növekedési hitelprogramban részt vevő bankok közül melyik, és mekkora forráshoz jut. Az eredeti tervek szerint a pénzintézetek kétszer 250 milliárd forintnyi összegre pályázhattak volna, ugyanakkor a Magyar Nemzet forrásai szerint a jegybank ennél nagyobb összeget kínálhat majd fel a bankoknak. Elméletileg a program a kisebb bankokat részesítené előnyben.