A magyar cégek keveset költenek beruházásra

Vágólapra másolva!
A cseh és a lengyel vállalkozások közel kétszer annyit terveznek költeni, mint a magyarok.
Vágólapra másolva!

Továbbra is visszafogott a magyar kis- és középvállalkozások beruházási hajlandósága: az idén a 2012-ben megvalósított fejlesztéseknél 11 százalékkal kisebb értékben terveznek fejlesztéseket a cégek - derült ki a Budapest Bank anyavállalata, a GE Capital kutatásából.

Az elavult berendezések miatt 404 milliárd forint bevételtől esett el tavaly a hazai kkv-szektor, emiatt a beruházások fő mozgatórugója az elavult berendezések lecserélése. A kutatás szerint biztató jel, hogy tavalyhoz képest több cég tervez fejlesztést az új megrendelésekhez szükséges kapacitás megteremtéséhez. Ezzel együtt javult a vállalkozások megítélése is a jövőt tekintve.

A 2012-ben megvalósult magyarországi kkv-beruházások értéke 21 százalékkal meghaladta a 2012 elején tervezettet. A vizsgált hét ország közül így is a magyar kkv-k beruházásának összértéke volt a legkisebb 2012-ben, összesen 2168 milliárd forint. Az egy cégre jutó 12,8 millió forintos beruházási összeg alapján sem változik jelentősen a helyzet, ugyanis nálunk csak a brit cégek költöttek kevesebbet fejlesztésekre. Régiós összehasonlításban jelentős az elmaradásunk: a cseh és lengyel vállalkozások átlagosan 7-8 millióval (19,5 millió illetve 20,1 millió forintot), költöttek többet tavaly beruházásra.