Hitelminősítő diktálna a franciáknak

Vágólapra másolva!
Szorult helyzetbe kerülhet Franciaország, az S&P szerint ugyanis kénytelenek tartani magukat a korábban meghirdetett megszorításokhoz, amennyiben szeretnék megőrizni jelenlegi besorolásukat a hitelminősítőnél. Érdemes azonban számításba venni, hogy Franciaország a legutóbbi leminősítés óta is egyre alacsonyabb kamatok mellett jut forráshoz.
Vágólapra másolva!

Nincs más választása Franciaországnak, mint tartani magát a korábban bejelentett megszorításokhoz, véli a Standard & Poor's. A hitelminősítő ugyanis csak akkor hajlandó megerősíteni az ország jelenlegi adósságbesorolását, ha annak GDP-arányos államadóssága stabilizálódik a következő 2-3 évben. Marko Mrsnik, a S&P elemzője szerint 2015-re várható a stabilizáció, amikor is a GDP-arányos államadósság először csökkenhet, a jelenlegi 93,6, és a 2014-benvárt 94,3 százalék után 93 százalékra.

Forrás: [origo]

Ehhez persze szükség van a gazdaság növekedésére is, melyre az elemző szerint 2014-ben van reális esélye a francia gazdaságnak. Míg idén 0,2 százalékkal visszaesik, addig jövőre már 0,6 százalékkal erősödhet Franciaország GDP-je, igaz még ez is csak fele a kormány által várt 1,2 százaléknak, mely könnyen túl optimistának bizonyulhat. Ennek megfelelően 2013-ban 3,8, míg jövő 3,3 százalékos lehet az éves GDP-hez mért költségvetési hiány.

Ezzel együtt számos kockázat övezi a francia gazdaságot, melyek az adósságbesorolásra is hatást gyakorolhatnak. Ilyen lehet például, hogy a gazdaság nem a vártnak megfelelő ütemben bővül majd, netán ismét visszaesik. De nem szabad megfeledkezni a francia munkaerőpiac, vagy a szolgáltatóiparra jellemző "merevségről" sem, véli az S&P elemzője. Az esetlegesen kiújuló európai adósságválság, vagy a GDP 100 százaléka fölé kúszó államadósság veszélye pedig még nem múlt el teljesen az elemző szerint, melyek további kockázatokat jelentenek.

Amennyiben a S&P ismét leminősítené Franciaországot, egyértelműen kedvezőtlen lenne az ország számára. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a hitelminősítők piaci értékítélete az utóbbi időben már kevesebb figyelmet kap a befektetőktől, melyet talán jól példáznak az amerikai kötvényhozamok is, melyek a leminősítés ellenére sem emelkedtek. Franciaország pedig az utóbbi hónapokban rekord alacsony kamatlábak mellett képes megújítani adósságállományát, köszönhetően a globális piacokon uralkodó hozaméhségnek. Ezzel együtt azért látható, hogy az elmúlt hetekben emelkedésnek indultak a kötvényhozamok, de ennek ellenére a hosszútávon csökkenő trend jelenleg még töretlennek tekinthető.

Forrás: [origo]