10 hónapja csökken, 4,5 százalék a magyar alapkamat

Vágólapra másolva!
4,5 százalékra csökkent az alapkamat, ilyen alacsony még soha nem volt. Az elemzők akár 3,25 százalékos alapkamatot is elképzelhetőnek tartanak, de a konzervatívabb várakozások inkább 4 százalékról szólnak. 
Vágólapra másolva!

A magyar alapkamat 10 hónapja csökken folyamatosan, a monetáris tanács döntése alapján kedden 4,5 százalékra esett. A márciusi döntés alkalmával már történelmi mélységbe esett a kamatszint, így a mostani döntéssel is eddig ismeretlen területen jár a jegybank.

A forint idei csúcsán állt a döntés előtt, és továbbra is 286 forint alatt van az euró.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa szerint a kamat akkor csökkenhet tovább, ha a középtávú inflációs kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos céllal, és fennmaradnak a kedvező pénzügyi piaci folyamatok is.

A testület keddi kamatdöntő ülése után kiadott közleményében a 25 bázispontos kamatcsökkentést azzal magyarázta: az elmúlt hónapban beérkezett adatok megerősítik, hogy a gyenge kereslet visszafogja az inflációt, ezért a vállalatok termelési költségeik emelkedését csak korlátozottan tudják továbbítani. Ezen kívül, a tanács szerint javult az ország kockázati megítélése.

A K&H Alapkezelő elemzői arra számítanak, hogy az idén augusztusban, 4 százalékos szintnél megállhat a jegybanki alapkamat csökkentése - mondta Horváth István, az alapkezelő befektetési igazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Az Equilor arra hívja fel a figyelmet, hogy külföldi elemzők szerint az idén akár 3,25-3,5 százalékig is süllyedhet az irányadó ráta, ők maguk azonban tartják a konzervatívnak számító 4 százalékos előrejelzésüket. Ezt júliusban érheti el az MNB a jelenlegi ütem mellett.

Alapkamat Forrás: [origo]

A régi jegybanki vezetés alatt a monetáris tanács külső tagjai a 4,5-5 százalék közötti sávot jelölték meg Magyarország egyensúlyi kamatszintjeként. Mivel ők továbbra is többségben vannak a Monetáris Tanácsban, az Equilor arra számít, hogy nagyon radikális kamatvágást nem hajtanak végre.

Az infláció 38 éves mélypontra, 1,7 százalékra süllyedt áprilisban, és ez nem csak a rezsicsökkentés következménye. Ez tehát nem jelent majd féket a további lazításban, várhatóan más faktorok miatt fogja inkább leállítani az MNB a kamatcsökkentéseket.

A K&H szerint a második félévben emelkedik, 3 százalék felé mozdul el a hazai infláció. A gazdaság még nem kerül ki a recesszióból, inkább "mínusz nulla százalékos" lesz a gazdaság teljesítménye.