Vágólapra másolva!
Folytatódik a korrekció a japán részvénypiacon, ahol a Nikkei ma nagyobb mínuszt hozott össze, azzal párhuzamosan, hogy a jen erősödni, a kötvényhozamok pedig emelkedni kezdtek. A többi régiós tőzsdemutató vegyes teljesítményt mutat a kissé borongósabb hangulatban. Amerikában ma zárva lesznek a piacok a Memorial Day miatt, így a részvényindexek nem fognak tudni javítani az elmúlt hét kissé rosszabb teljesítménye után. Amerika mellett a londoni parketten sem lesz ma kereskedés, így az európai tőzsdéken kissé nyugodtabb napra lehet felkészülni. Az indexek felfelé indulhatnak el nyitás után a határidős mutatók alapján.
Vágólapra másolva!

Folytatódik a korrekció Japánban

Az elmúlt hét utolsó napjaihoz hasonlóan kissé borongósabb hangulat uralkodik az ázsiai tőzsdéken, ahol a japán Nikkei tovább folytatja lejtmenetét, amivel az egyik leghosszabb vesztő szériáját produkálja tavaly november óta. Az index gyengülésében a japán kötvényhozamok további emelkedése mellett a jen erősödése is szerepet játszhat.

A japán fizetőeszköz dollárral szembeni árfolyama a 101-es szinthez tért vissza, ami kissé elszomoríthatja az exportáló cégek befektetőit. A piaci szereplők attól is tarthatnak, hogy a kötvény és a részvénypiaccal együtt a jen is kisebb korrekcióba kezdhetett, ami mérsékeltebb fordulatot jelenthet az utóbbi időszak nagyobb ralija után. A Bank of Japan laza monetáris politikája ugyanis éppen a jen gyengítésére és egyben az infláció felpörgetésére irányul, melynek segítségével a deflációval küzdő gazdaságot kívánja kirángatni a gödörből. Az óriási mértékű eszközvásárlási program pedig remek hátszelet biztosított a részvénypiaci ralinak.

Haruhiko Kuroda japán jegybankelnök egy tegnapi beszédében elmondta, a kötvényhozamok további 1-3 százalékponttal növekedhetnek, anélkül, hogy a gazdaságra káros hatást gyakorolnának.

Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A többi ázsiai börzén vegyes teljesítményeket lehet látni, a dél-koreai Kospi, a hongkongi Hang Seng és a kínai Shanghai Composite minimális erősödésre képes, míg az ausztrál mutató kisebb gyengülést szenvedett el.

Forrás: [origo]

Ünnep miatt zárva lesz Amerika

Amerikában ma zárva tartanak a piacok a Memorial Day ünnepe miatt, így a részvényindexek egyelőre nem fognak tudni javítani az utóbbi két kereskedési nap gyengülése után. A főbb tőzsdemutatók sorozatban harmadik napja zártak mínuszban pénteken a Dow Jones kivételével, miután a befektetők továbbra is a Fed eszközvásárlási programjának bizonytalan jövője miatt aggódnak.

A QE3 fenntartásával kapcsolatban továbbra sincs egységes konszenzus a jegybankárok között, és a múlt héten olyan nyilatkozatokat is lehetett hallani, hogy a Fed akár júniustól is csökkentheti a tőzsdei ralit tápláló program méretét.

Pénteken a részvényindexeknek a várt felett növekvő tartós cikkek rendelésállománya sem tudott irányt mutatni, így a mutatók csütörtököi záróértékük közelében fejezték be a kereskedést. Ezzel a Dow Jones összesen 0,3 százalékot, az S&P 500 és a Nasdaq pedig 1,1 százalékot veszített értékéből a múlt héten, és kissé eltávolodtak történelmi csúcsaiktól.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai vegyesen teljesítettek a hét utolsó napján, a közmű cégek papírjai mutatták a legnagyobb lemaradást, többek között a Dominion Resources 2,3 százalékos gyengülése miatt.

Forrás: [origo]

A Procter&Gamble részvényei 4 százalékot drágultak, miután a befektetők örömmel fogadták, hogy a cég korábbi vezérigazgatója visszatér a társasághoz. A. G. Lafley 2000 és 2009 között már dolgozott a vállalatnál, és azért vállal újra vezetői posztot, hogy segítségével fellendüljön a cég globális növekedése.

Akár 50 százalékkal is emelkedhet a Ford árfolyama, írja a Barron's legújabb számában. A gazdasági hetilap arra alapozza véleményét, hogy az európai autópiac lassan eléri a mélypontot, melyből kilábalva komoly profitot hozhat majd a Ford számára. A papírok 0,1 százalékot gyengültek pénteken.

Az ünnep miatt makroadat sem fog napvilágot látni ma az Egyesült Államokból, ráadásul a londoni piac is zárva fog tartani a "Spring Bank holiday" miatt, így egész Európában (köztük a magyar börzén is) nyugodtabb kereskedésre lehet majd felkészülni.