Soha ennyi pénz nem áramlott be az országba

Vágólapra másolva!
Több mint 10 milliárd euró külföldi tőkebefektetés valósult meg tavaly Magyarországon, ez 6 milliárd euróval több, mint 2011-ben.
Vágólapra másolva!

Rekordot döntött tavaly mind a működőtőke-beáramlás, mind a működőtőke-kivitel; a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) értékelése szerint ebben elsősorban egyedi tételek játszották a főszerepet. Tavaly 10 milliárd 462 millió euró értékű külföldi közvetlentőke-befektetés valósult meg Magyarországon, ami 6,7 milliárd euróval kedvezőbb az előző évinél, és minden eddiginél nagyobb beáramlást jelent.

A magyar vállalatok által 2012-ben külföldön végrehajtott közvetlentőke-befektetés értéke 8 milliárd 210 millió euró volt, ez 5 milliárd euróval több, mint egy évvel korábban. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikája szerint a közel 10,5 milliárd eurónyi magyarországi tőkebefektetésből mintegy 4,7 milliárd euró volt a részvény, egyéb befektetés és újra befektetett jövedelem, és 5,76 milliárd eurót tett ki az egyéb tőkemozgás egyenlege.

Az egyedi tételekről, konkrét vállalati tranzakciókról az MNB nem ad ki adatokat, az MTI érdeklődésére a jegybank annyit közölt: az egyedi tételek közé tartozik általában a tőkeemelés, hitelfelvétel, a követelések leépítése, továbbhitelezés forrása. Az NGM a tavalyi rekordok kapcsán ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a működő tőke be- és kiáramlási egyenlege 2008 óta a legkedvezőbb, 2,251 milliárd euró volt, azaz a beáramló külföldi közvetlen tőke egyenlege ennyivel haladta meg a magyar vállalatok által külföldön megvalósított befektetések értékét. Hozzáteszik, hogy ebben a kedvező fejleményben nem játszottak szerepet az egyedi tételek.

A tárca várakozása szerint 2013-ban a magyarországi közvetlentőke-befektetés 3 milliárd euró körül lehet az egyedi, nagy értékű tranzakciók - például az E.On gázüzletágának állami megvásárlása és úgynevezett "átfolyó tőke" nélkül. Középtávon éves átlagban 3,5 milliárd euró értékű tőkebeáramlás várható, szintén egyedi tételek nélkül. A magyar közvetlentőke-befektetés külföldön - egyedi tranzakciók nélkül - 1 milliárd euró körül lehet az idén, középtávon pedig átlagosan évi 1,5 milliárd eurós összeget vár az NGM.