Ki lesz a Raiffeisen távozó vezérének utódja?

Vágólapra másolva!
Osztrák lapértesülések szerint már a napokban meglehet Herbert Stepic, ex-bankvezér utódja a Raiffeisen Bank International élén, aki a múlt héten ugyan lemondott, de egyelőre megőrízhette pozícióját. A három lehetséges pályázó közül ketten jelenleg is a pénzintézetnél dolgoznak. Stepic lemondása ellenére nem állt meg az élet a Raiffeisennél, amit jól mutat, hogy a bank vezetése 2015-ig visszafizetné az osztrák államtól 2009-ben kapott segélycsomagot a növekvő kamatterhek miatt.
Vágólapra másolva!

Még a hét elején eldőlhet, hogy ki lesz az osztrák Raiffeisen Bank International (RBI) új vezérigazgatója a WirtschaftsBlatt meg nem nevezett forrásai szerint. A napilap írása alapján a pénzintézet pénzügyi igazgatója, Martin Gruell, valamint vezető kockázatkezelője, Johann Strobl pályázik a legnagyobb eséllyel a pozícióra. Rajtuk kívül a legnagyobb osztrák kaszinóhálózattal rendelkező Casinos Austria vezérigazgatója, Karl Stross is a pályázók között található.

A Raiffeisen Bank korábbi vezérigazgatója, Herbert Stepic a múlt héten ajánlott fel lemondását egy nappal azután, hogy vizsgálatot indítottak ellene offshore ügyletei miatt. Ugyanakkor a bank hivatalos közleményében csak annyi szerepelt, hogy magánéleti okok miatt mondott le Stepic, aki egyelőre hivatalosan még maradt pozíciójában. Egyébként nem ez volt az első vizsgálat az utóbbi időben Herbert Stepic ellen. Az osztrák pénzügyi felügyelet éppen a múlt héten zárt le egy eljárást, amiben az ex-bankvezér szerbiai földügyleteit vizsgálta.

Herbert Stepic még 1973-ban került a Raiffeisenhez, 2001 június 14-én pedig a Raiffeisen Bank International vezérigazgatójának is kinevezték. Vezetése alatt a bank 2005 áprilisában lépett tőzsdére Bécsben, ahol az első három év rendkívül jól sikerült. Ekkor csaknem négyszerezte magát a bankpapír árfolyama, melyet a pénzügyi krízis követett óriási lejtmenettel.

A Raiffeisen részvénye a pénteki lejtmenetet követően pozitívan reagált a megjelenő hírekre, jelenleg közel 1 százalékos pluszban tartózkodik az árfolyam.

A Raiffeisen Bank heti grafikonja (Bécs)

Forrás: [origo]

Visszafizetné az állami mentőövet a Raiffeisen

Annak ellenére, hogy a vezérigazgató "lemondott" a múlt héten nem állt meg az élet a banknál. A Wiener Zeitung értesülései szerint ugyanis a Raiffeisen Bank International vezetése és legnagyobb tulajdonosa, a Raiffeisen Zentralbank is úgy döntött a hétvégén, hogy visszafizetik a 2009-es pénzügyi válság során kapott állami mentőövet 2015-ig - írja a Bloomberg. A döntés hátterében az áll, hogy az 1,75 milliárd eurós csomag kamatterhei az elkövetkezendő években igencsak megemelkednének, ami a jelenlegi gazdasági környezetben már nem lenne kifizetődő a banknak. A Raiffeisen jelenleg 8 százalékos kamatot fizet az összeg után, ami jövőre 8,5, 2015-re 9, míg 2016-ra 9,75 százalékra emelkedne.

A Raiffeisen Zentralbank jelenleg az RBI legnagyobb tulajdonosa 78 százalékos részesedésével. Ebből, illetve az Uniqa biztosítóban meglévő 45 százalékos pakkjából is szeretne értékesíteni annak érdekében, hogy friss tőkéhez jusson.

A Raiffeisen Bank napi grafikonja

Forrás: [origo]