Kikapott a Dortmund - így is 26 százalék a profit

Vágólapra másolva!
A szombati BL-kudarc után a hétfő sem indul jól a Borussia Dortmund számára, a futballklub részvényének árfolyama ugyanis még 3 euró alá is benézett, igaz, onnan valamelyest felfelé korrigált. A tavaly június végén kezdődőtt üzleti év azonban, az utóbbi hetek gyengébb részvénypiaci teljesítménye ellenére még így is 26 százalékos profitot eredményezett a Dortmund részvényeseinek.
Vágólapra másolva!

Bár kitűnően játszott a Borussia Dortmund a Bajnokok Ligája szombati fináléjában, a 10,5 millió euró és a győztesnek járó serleg végül a Bayern Müchenhez került. A Borussia így "csupán" 6,5 millió eurót kap a második helyért az UEFA-tól, az árfolyamon pedig meg is látszik a vesztes BL-döntő, a részvény a német tőzsde nyitása után ugyanis gyorsan a 3 eurós ár alá csúszott. Igaz, később onnan azért valamelyest feljebb kúszott, és jelenleg is 1 százalék körüli mínuszban tartózkodik.

Nagy bánatra azonban nincs oka a Dortmundnak, nyolc évvel ezelőtt ugyanis még összeomlás szélén állt a csapat, az utóbbi három évben pedig már kétszer Bundesligát nyertek, és idén is a német bajnokság második helyén végeztek. A Bajnokok Ligájából pedig komoly bevételeket szerzett a cég, 32,4 millió eurót kaptak az UEFA-tól, amihez még hozzájön a TV-s közvetítésekből származó bevétel, melynek nagysága egyelőre nem ismert, de tavaly 17 millió eurót tett ki, annak ellenére, hogy akkor csak csoportkörig jutott a német alakulat.

Az elmúlt években továbbá folyamatosan emelkedett a klub bevétele, melyből egyre jelentősebb súlyt képviselnek az átigazolási bevételek. Tavaly 26,5 millió euró értékben keltek el a Dortmund játékosai, idén pedig már 45 millió eurós átigazolási bevételt ért el a cég, igaz, ebből 37 millió eurót Mario Götze eladása tett ki, akit pont a nagy rivális Bayern München vitt el.

Forrás: [origo]

Az árfolyam a vesztes döntő után 1 százalékos mínuszban áll, folytatva az elmúlt napok gyenge teljesítményét, hiszen május közepén még a 3,4 eurós szintig is eljutott, majd onnan közel 10 százalékot zuhant két hét alatt. Az év ettől függetlenül kiválóan alakult a részvénypiacon is, 2012 június végéhez képest 26 százalékkal emelkedett a Borussia Dortmund árfolyama.

A Borussia Dortmund árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]