Vágólapra másolva!
Alacsonyabb aktivitás mellett zajlik a kereskedés az európai tőzsdéken a londoni börze zárva tartása miatt, ráadásul Amerikában sem lesz kereskedés a Memorial Day miatt. A főbb részvényindexek továbbra is erősödni tudnak, és makroadat hiányában a vállalati hírek mozgatják a piacokat. Itthon szintén jó hangulat uralkodik, a magyar részvényindex régiós társaival együtt emelkedni tud, elsősorban a Mol drágulásának köszönhetően. Az olajpapírt ma lehet utoljára osztalékért megvenni, így nagyobb érdeklődés mutatkozik iránta. A forint piacán viszont szinte semmi mozgás nincs, a hazai fizetőeszköz reggeli szintjei közelében billeg a főbb devizákkal szemben.
Vágólapra másolva!

Nem mozdul a forint

Az európai jó hangulat a hazai börzén is érezteti hatását, a magyar részvényindex 0,4 százalékos emelkedésre képes, amivel változatlanul három hónapos csúcsa körül mozog. A régióban szintén emelkednek a tőzsdemutatók, és 0,3-0,9 százalék közötti erősödéseket lehet látni.

A hazai optimizmust az is segíthettett megalapozni, hogy Magyarország júniusban kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól. Ezen túl nagyon valószínű, hogy a kormány nem emeli meg a bankadót és a tranzakciós adót, illetve az energiacégeket sújtó adók is változatlanok maradnak.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A főbb papírok közül az OTP kissé veszített előnyéből, de még mindig az 5100 forintos szint fölött mozog 0,3 százalékos drágulása után.

A BUX-ot leginkább a Mol 1,9 százalékos ugrása segíti, melyben az is szerepet játszhat, hogy ma lehet utoljára a tavalyi évi teljesítmény után járó osztalékért megvásárolni a papírt. Az olajtársaság részvényenként 462,2 forintnyi osztalékot fizet ki a tulajdonosainak, mely a költségvetésnek is közel 12 milliárd forintnyi bevételt fog jelenteni.

A többi blue-chip közül a Richter, a Magyar Telekom és az Egis egyelőre nem tud csatlakozni társaihoz. A telekomcég papírjai 0,3 százalékot, a két gyógyszercégé pedig 0,2 százalékot vesztettek értékükből.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A forint továbbra sem mutat jelentősebb elmozdulást a főbb devizákkal szemben, és az euróval szembeni árfolyama nem messze három hónapos csúcsától, a 289,4-es szint körül imbolyog. A dollár/forint jegyzése 223,6-nál, a svájci franké pedig 232,6-nál található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Olaszországban tartaná a Fiatot az olasz kormány

A londoni és amerikai tőzsde mai zárva tartása miatt alacsonyabb aktivitás mutatkozik a főbb európai piacokon, ahol továbbra is a pozitív tartományban mozognak a főbb részvényindexek. A börzék ezzel kissé korrigálni kezdték elmúlt heti rosszabb teljesítményüket. Fontosabb makroadat szintén nem fog érkezni, így elsősorban a vállalati hírek mozgathatják ma a mutatókat.

A vételi kedvet segítheti, hogy jól sikerült a kínai-német csúcstalálkozó, melyen a kínai miniszterelnök közölte, továbbra is az egyik legfontosabb partnernek tekintik Németországot. Li Keqiang reményét fejezte ki, hogy Németország ki tudja vezetni az eurózónát a válságból, és a régió továbbra is erős marad.

A legnagyobb erősödésre az olasz FTSE/MIB képes, melyet az is segíthet, hogy a legfrissebb hírek szerint Magyarországhoz hasonlóan Olaszország is kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az SAP 0,7 százalékot erősödött, miután befejeződtek a tárgyalások a Jive Software vezetőivel a Jive felvásárlásáról. A világ legnagyobb szoftvergyártója akár egy milliárd dollárt is fizethet a szociális-hálózati alkalmazásokat gyártó cégért.

A Fiat részvényei is erősödnek, már 4,5 százalékot drágultak, miután az olasz kormány képviselői jelezték szándékukat, hogy mindent megtennének, hogy az autógyártó Olaszországban tartsa székhelyét. A múlt héten ugyanis a vállalat jelezte, a kedvezőbb adózási feltételekkel rendelkező Nagy-Britanniába fogja áthelyezni adózási székhelyét, ami jelentős bevételkiesést jelentene az olasz költségvetés számára.

A Vivendi papírok kissé veszítettek előnyükből, de még mindig 1,8 százalékos pluszban forognak, mivel a Qatar Telecom 12 milliárd dollára emelte a francia telekommunikácis vállalat Maroc Telekomban meglévő részesedésére tett ajánlatát. A Qatar Telecom ajánlata ezzel meghaladja a nagy rivális Etisalat felvásárlási ajánlatát, mely a piaci információk szerint csak 8 milliárd dollárt tesz ki.