Google: Ha muszáj lesz, több adót fizetünk

Vágólapra másolva!
Nem érti a Google vezére, miért nyaggatják azzal, hogy a cég fizessen több adót. Szerinte pontosan annyit fizet, amennyit előírnak számára, ha ennél többet akarnak, változtassák meg a törvényt.
Vágólapra másolva!

Ha a brit kormány több adót akar beszedni a Google-től, meg kell változtatnia a törvényt, a cég ugyanis jelenleg pontosan annyi adót fizet az országban, amennyit köteles fizetni - jelentette ki Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója a brit politikusok által a napokban felmelegített témára reagálva.

A Google egyike azoknak a technológiai mamutvállalatoknak - közéjük tartozik az Apple, a Twitter, a Facebook, a Amazon és az eBay is -, amelyek kreatív, de törvényes technikákkal óriási mennyiségű adó megfizetését kerülik el, így növelve egyébként is tetemes nyereségüket. (E technikákról itt és itt olvashat bővebben.)

Egyre több ország van a világon, ahol ez a gyakorlat irritálja az állami vezetőket. Az Egyesült Államokban az adójogszabályok megváltoztatását, a kiskapuk bezárását tervezik, legutóbb pedig Nagy-Britanniában vizsgálta egy parlamenti bizottság a Google adófizetési morálját.

"Meg vagyok hökkenve a vitán, amely Nagy-Britanniában folyik, mert az adó számomra nem opcionális. Én úgy vagyok vele, hogy annyi adót kell megfizetni, amennyit a törvény előír" - idézte a Guardian nevű lap internetes kiadása Schmidtnek a BBC brit közszolgálati rádió adásában elhangzott szavait.

Azt is hozzátette, hogy a részvényeseikkel szemben fennálló felelősségük miatt nem is tehetnék meg, hogy önkényesen úgy döntenek, hogy bizonyos országokban az előírtnál több adót fizetnek. "Hogyan számolnánk el ezzel a döntéssel? És mi lenne ennek a jogi következménye más országokban?" - tette fel a kérdést.